Overleg:Coating

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Aanvulling[bewerken]

Fabrikanten en professionele gebruikers van verfproducten krijgen steeds meer te maken met de geldende milieu eisen. De Nederlandse regering heeft in januari 2000 besloten dat verfproducten die door professionele gebruikers binnenshuis worden geappliceerd nog maar 125 gram vluchtige organische stoffen (VOS) per liter verf mogen bevatten.

De conventionele oplosmiddelhoudende verfproducten op basis van bijvoorbeeld alkydhars,waarvan iedereen van mening is dat deze zo lekker schilderen, voldeden niet aan deze eis en men was genoodzaakt op binnenshuis enkel maar gebruik te maken van waterverdunbare producten op basis van bijvoorbeeld acrylaat.

Door deze milieu eisen, die ieder jaar scherper worden, heeft de verfindustrie veel onderzoek verricht naar het VOS gehalte van haar verfproducten. Sinds januari 2005 geldt een maximaal VOS gehalte in verfproducten voor toepassing binnenshuis van 75 gram per liter verf.

Tegenwoordig zijn er vele soorten verfproducten in de markt verkrijgbaar. De conventiele producten op basis van alkydhars zijn er tegenwoordig ook als waterverdunbare versies, zg. alkyd dispersies. Deze producten voldoen, over het algemeen, aan de geldende milieu eisen, en hebben toch dezelfde eigenschappen als de oplosmiddelhoudende versies.

De toekomst verwachting is dat er steeds minder VOS in de verfproducten gebruikt zal gaan worden, echter een VOS gehalte van 0 gram per liter zal in verfproducten die met een kwast of roller aangebracht moeten worden, niet haalbaar zijn. Industrieel, met name voor de applicatie op aluminium en stalen ondergronden is dit al wel gelukt, zg. poedercoating bestaan enkel maar uit pigmenten (evt. hulpstoffen) en een bindmiddel. Door deze producten elektrostatisch aan te brengen en te verwarmen bij een hoge temperatuur ontstaat een mooie gladde verflaag.

Maurice

Naam wijziging ?[bewerken]

Terug kijkend in de wijzigingsgeschiedenis van het artikel blijkt dat er steeds het verzoek wordt gedaan om of dit artikel in te voegen met het artikel deklaag.

.... Dit artikel beschrijft het coaten van papier...... en ... Coatings worden aangebracht op metaal, hout, glas, kunststof, papier, enzovoort... Dit is verwarrend. Daarom heb ik een nieuw artikel oppervlaktebehandeling aangemaakt. Dit om een kapstok te hebben waaronder alle deklagen / coatings vallen. In de en; wiki staat ...Coating is a covering that is applied to an object... Dus coating is de vertaling van deklaag. Omdat het begrip 'coating' vrij algemeen gebruikt wordt is mijn advies om de naam zo te laten. Laurensvanlieshout 8 mrt 2009 08:36 (CET)