Overleg:Conflict (onenigheid)

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 12 jaar geleden door Ciciban in het onderwerp geschil

citaat: (in de Wikipedia bijvoorbeeld: het bewerkingsconflict) Onder een bewerkingsconflict wordt meestal verstaan dat twee mensen tegelijkertijd een artikel willen aanpassen, en dat de tweede persoon die het opslaat een waarschuwing krijgt dat iemand anders het inmiddels heeft gewijzigd.

Een beter voorbeeld lijkt me de edit oorlog. Hierbij wijzigen twee mensen dezelfde tekst steeds heen en weer, en maken de wijziging van de ander ongedaan.Een voorbeeld is wanneer duisters en polen van mening verschillen over de naam van de stad Danzig / Gdansk, en dit op de nederlandse wiki gaan lopen aanpassen.

hoi teun, ik vond bij het schrijven van het artikel enerzijds de woordverwantschap belangrijk, maar anderzijds en met name ook het feit dat het bij een bewerkingsconflict niet over een conflict tussen mensen, maar over een ander soort conflict, een protecolair conflict binnen een systeem, gaat (volgens mij blijkt dat ook uit de tekst); ik geef daarom toch de voorkeur aan de term bewerkingsconflict ipv de door jou voorgesteld term edit-oorlog, omdat laatstgenoemde eigenlijk meer op het intermenselijke slaat ipv op het "intersystematische". groetjes, oscar 2 sep 2004 00:26 (CEST)Reageren

Een paar kleine opmerkingen over de tekst:

  • De toevoeging "(nog)" lijkt me overbodig, of zelfs niet op z'n plaats, omdat er ook conflicten zijn die nooit opgelost worden.
  • Het woord "niet opgeloste" hoort met een streepje aan elkaar geschreven te worden: "niet-opgeloste", maar de tussenwerping van dit "(nog)" maakt dit onmogelijk. Simpelweg "onopgeloste" lijkt me beter.
  • Er staat een aantal keren "De volgende karaktereigenschappen". Maar dat zouden toch ook aangeleerde eigenschappen kunnen zijn?
  • Een hoofdregel bij het schrijven van een scriptie of artikel (zoals ik dat ooit geleerd heb) is: de koppen en kopjes zijn geen onderdeel van de tekst. Oftewel: de tekst moet ook te lezen en te begrijpen zijn als je alle koppen en tussenkoppen overslaat. Dus bijvoorbeeld in plaats van wat er staat: "De volgende eigenschappen dragen bij aan conflictgericht gedrag".
  • Als "bewerkingsconflict" en "edit-oorlog" synoniemen zijn, dan hoort de tweede "een" er niet te staan. Als het twee verschillende voorbeelden zijn, dan lijkt me een tweede sterretje op z'n plaats.

Laban 19 sep 2004 22:26 (CEST)Reageren

Strijd???[brontekst bewerken]

Ik begrijp dat er een toevoeging moet staan bij de titel "conflict", omdat er blijkbaar ook een band met die naam is, maar om dan strijd te nemen.... Strijd is toch eerder een bewust aangegaan iets en een conflict niet persé. (bijvoorbeeld bewerkingsconflict) in de IT wordt veel gebruik gemaakt van het woord conflict en vaak past daar het woord strijd niet. Ik weet je moet als je kritiek hebt, een beter voorstel hebben, maar die heb ik even niet... Ik denk er nog eens over na. Quichot 7 dec 2005 22:41 (CET)Reageren

nu hernoemd naar conflict (onenigheid). groet, oscar 8 dec 2005 00:01 (CET)
Hmmm, ben niet helemaal tevreden, maar misschien moet ik niet zeiken. Quichot 8 dec 2005 13:22 (CET)Reageren

conflict met jezelf[brontekst bewerken]

Voor een conflict heb je niet perse twee of meerdere partijen nodig. Je kan ook in conflict zijn met jezelf!

(Ondertekenen doe je met vier tildes (~~~~))
Klopt, zo'n innerlijk conflict kan je ook een verticaal conflict noemen (althans in theatertaal). - QuicHot 24 sep 2006 12:08 (CEST)Reageren

geschil[brontekst bewerken]

Wat is het onderscheid tussen een geschil en een conflict?
bedankt vooruit voor een inlichting.
Groet, Ciciban (overleg) 17 aug 2011 12:54 (CEST)Reageren