Overleg:Cultureel geheugen

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 4 jaar geleden door InternetArchiveBot in het onderwerp Externe links aangepast

Publicatie nieuw artikel[brontekst bewerken]

wie kan mij helpen??

Ik weet niet zeker of ik met deze vraag op de juiste plek ben... Ik ben voor mijn studie (als opdracht) bezig een wetenschappelijk artikel te plaatsen over cultureel geheugen. Zie Cultureel geheugen. Nu wil ik in mijn lopende tekst links plaatsen naar onder andere de Engelstalige Wikipedia. Kan/ mag dit?? En zo nee, waarom niet?? Het is ondertussen al wel gelukt links binnen de Nederlandstalige Wikipedia en externe internetlinks te plaatsen...

Maar waarom lukt dit nou niet??!! En hoe kan ik ervoor zorgen dat de codering w:en en w:fr niet in beeld verschijnt??

groeten, Laura


Hoi Laura,

Ik heb je artikel (nog) niet gelezen, maar kan je al wel een paar tips geven. Links in de lopende tekst plaatsen is op de Nederlandstalige wikipedia niet gebruikelijk. Wel kun je bronvermelding opgeven. Dat doe je als volgt:

Dit wordt een zin met bronvermelding<ref>Bron: Ikzelf</ref>. 
En hier is nog een tweede zin<ref>Bron: iemand anders</ref>

Vervolgens zet je onderaan het artikel het volgende:

===Voetnoten===
<references>

Dit komt er als volgt uit te zien:



Dit wordt een zin met bronvermelding[1]. En hier is nog een tweede zin[2]

Voetnoten[brontekst bewerken]

  1. Bron: Ikzelf
  2. Bron: iemand anders



Wat betreft de "zie ookjes": Wanneer je een link wilt plaatsen naar hetzelfde onderwerp op een wikipedia in een andere taal, dan kun je dat doen door (in jouw geval)

[[en:Cultural memory]]

onderaan het artikel te plaatsen. Er komt dan in de linkerkolom een link naar de Engelse versie te staan.

Is dit een beetje een antwoord op je vragen?

Groetjes, Sietske Reageren? 4 dec 2006 17:32 (CET)Reageren


Eigenlijk is dat wat jij uitlegt nog niet helemaal wat ik bedoel:
Onder 'Zie ook' moeten links naar verwante onderwerpen komen te staan, en die zijn toevallig allemaal in anderstalige Wikipedia's te vinden, dus... Die links dat is me gelukt, zoals je kunt zien, maar de codering w:en en w:fr staat nu voor de lezer in beeld!! En dat lijkt me niet de bedoeling.. toch?
Verder zijn er in de lopende tekst vaak namen te vinden (Pierre Nora, Susan Stewart) van personen, waarover ook weer "toevallig" alleen in de Engels- en Franstalige Wikipedia iets geschreven is, en niet in de Nederlandse... Is natuurlijk niet helemaal toevallig: Pierre Nora is een Franse theoreticus, Stewart een Amerikaanse, enz... Ik wil dus graag dat de lezer op de namen van deze personen door kan klikken naar een verhaaltje over hen (biografie, leven, werk)... Is dat dan een probleem als dat in een andere taal is?
bedankt voor de hulp!! groet, Laura
Aha... ik denk dat ik nu begrijp wat je bedoelt.
Je kunt onder "Zie ook" inderdaad links plaatsen naar verwante onderwerpen, maar dat moeten dan wél allemaal onderwerpen zijn die zich op de Néderlandstalige wikipedia bevinden. Aangezien de onderwerpen momenteel nog niet in het Nederlands bestaan, zullen dat dus allemaal rode links worden, maar dat is niet erg. Er komt vanzelf wel een keer iemand langs die deze rode links blauw komt kleuren. Datzelfde geldt voor de links naar personen zoals Nora en Stewart in de lopende tekst.
Dat er op de Nederlandstalige wikipedia zo moeilijk doen over externe links in de lopende tekst plaatsen, of verwijzen naar anderstalige wikipedia's is tweeledig. Enerzijds is het eigenbelang: als er een rode link staat is de kans groter dat vroeg of laat iemand het artikel gaat schrijven, dan wanneer er een link is naar het artikel in een andere taal. Anderzijds is het ook een beetje een afknapper wanneer je tekst in het Nederlands verwacht, en je ineens op een Engelstalige, Franstalige, Duitstalige of nóg anderstalige website terecht komt. Wie die taal machtig is en/of echt in het onderwerp geinteresseerd is, gaat zelf (met Google of op andere wijze) wel op zoek naar informatie elders.
Is dit zo een beter antwoord op je vraag?
Je kunt trouwens ondertekenen door vier tildes te gebruiken, dus zo: ~~~~ Je gebruikersnaam (als je die hebt) en de datum en tijd verschijnen dan vanzelf. Het maakt het mij en andere wikipedianen dan makkelijker om op jou te reageren.
Groetjes,
Sietske Reageren? 6 dec 2006 22:19 (CET)Reageren

nou, dit verklaart inderdaad een heleboel, bedankt!! wel balen dat het switchen tussen verschillende talen zo moeizaam gaat of eigenlijk vrijwel onmogelijk is... :( ik zal dit maar eens uit gaan leggen aan mijn docent, voor wie ik dit artikel als opdracht moest plaatsen.

ik zal het ondertekenen eens proberen, maar ik ben nog steeds een anonieme gebruiker, aangezien ik geen interesse (lees: tijd) heb om vaker iets op Wikipedia te plaatsen. dit is een eenmalige actie.

groetjes, 195.241.158.221 7 dec 2006 11:08 (CET)Reageren

maar wat moet ik nu doen om die melding boven mijn artikel weg te krijgen, zodat het stuk er straks niet afgehaald wordt??

195.241.158.221 7 dec 2006 11:11 (CET)Reageren

Mooi dat het ondertekenen gelukt is... :-) Wat het nemen van een gebruikersnaam betreft: Dat je een gebruikersnaam neemt, is ook zinvol voor deze eenmalige actie. Ik zie namelijk dat je inmiddels al (minstens) drie keer van IP-adres gewisseld bent. Dat maakt communicatie van andere wikipedianen vrij lastig, omdat we niet goed weten waar we een bericht aan jou moeten plaatsen. Normaal wordt dat namelijk op de overlegpagina van een gebruiker gedaan. De overlegpagina van een anonieme gebruiker is altijd gekoppeld aan zijn IP-adres, maar in jouw geval wisselt dat dus iedere dag.
Voor je docent hoeft het - lijkt mij - geen probleem te zijn dat je niet kunt linken naar andere talen. Sterker nog: dit artikel is een mooi startpunt voor andere leerlingen, wanneer je er een aantal rode links in plaatst naar titels van artikelen die in de toekomst nog geschreven moeten worden binnen jouw vakgebied... :-)
Wat die melding betreft: Ik zal zodadelijk eens kijken of ik nog wat aan het artikel kan schaven, zodat het kan blijven. In de lijst met verwijdernominaties had degene die het artikel genomineerd had, al aangegeven dat het artikel alleen nog een beetje bijgeschaafd moest worden, omdat het in principe geen slecht artikel was.
Nog één vraag: je hebt een hoop bibliografie onderaan het artikel gezet. Je kunt die bibliografie echter óók noteren als voetnoten, zodat anderen kunnen zien welke bronnen je voor welke alinea gebruikt hebt. Het lijkt mij een zinvolle aanvulling op het artikel. Als jou dat ook wat lijkt, dan wil ik je daar graag bij helpen.
Groetjes, Sietske Reageren? 7 dec 2006 12:01 (CET)Reageren

The long 19th century[brontekst bewerken]

Er bestaat en:The long 19th century, wordt dat bedoeld verwijs ik gaarne naar Nieuwste Tijd. Verrekijkerpraatjes? 7 dec 2006 15:40 (CET)Reageren

bedankt!![brontekst bewerken]

beste Sietske en Verrekijker,

hartelijk dank voor alle mooie tips en hulp, het artikel ziet er fantastisch uit met al die rode en blauwe links en ik zal het geheel morgen dan ook aan mijn docent laten zien ter controle/ goedkeuring. ik heb alleen de bibliografie (terug?)veranderd volgens de officiële wetenschappelijke regels rondom bronvermelding (artikeltitels tussen aanhalingstekens, boektitels en tijdschriften cursief), want daar gaat mijn docent anders echt over klagen!!

ook fijn dat die melding weg is, ik raakte toch lichtelijk in paniek... ;) leuk dat het artikel nu "wikiwaardig" is, om even in jargon te blijven...

wat betreft de communicatie met mij vind ik dat ik jullie tot nu toe prima heb kunnen bereiken en andersom eigenlijk ook wel. ik begrijp dat dat met die IP-adressen verwarrend is, ik werk soms thuis, soms op de uni, soms bij mijn ouders, enz... sorry!! maar ik ben toch liever heel voorzichtig met het verspreiden van mijn gegevens op het internet. bovendien is vandaag waarschijnlijk (een van) de laatste keer (/keren) dat ik op Wikipedia zit (tenminste, als iemand die bijdraagt..) ik heb al behoorlijk veel uren in deze opdracht gestoken, tis mooi geweest!

nogmaals bedankt voor alle hulp en succes in jullie verdere "carrière" als wikipediaan, maar t is niks voor mij, veel te tijdrovend!!

groeten, Laura (vanuit wéér een ander IP-adres!! ;) 84.86.193.73 7 dec 2006 16:14 (CET)Reageren

Hoi Laura,

Ik heb net de bibliografie omgezet in voetnoten. Kijk maar of je er gelukkig mee bent. Verder raad ik je aan je in te schrijven. Dan kun je overal herkenbaar inloggen. Ik hoop nog eens zoiets interessants van je te lezen, over hoe mensen hun eigen betekenis vormgeven. Verrekijkerpraatjes? 7 dec 2006 16:41 (CET)Reageren

U kunt Wikipedianen desgewenst e-mailen (indien zij dat mogelijk gemaakt hebben ...) door op hun naam te klikken en dan links op "E-mail gebruiker"; u krijgt een e-mailformulier te zien. Verrekijkerpraatjes? 7 dec 2006 16:58 (CET)Reageren

Graag gedaan hoor! Wist je trouwens dat je anoniemer bezig zou zijn geweest met een gebruikersnaam? Je IP-adres is dan namelijk niet traceerbaar (ook niet in de geschiedenis van de artikelen), en je hoeft ook geen gegevens achter te laten (niet eens een emailadres).... :-) Dusseh... dan weet je dat voor de volgende keer, mocht je toch stiekum vaker mee willen doen. :-) Sietske Reageren? 7 dec 2006 17:05 (CET)Reageren

Minpunt[brontekst bewerken]

Er is één groot minpunt aan het artikel. Er is geen enkel ander artikel dat hierheen verwijst. Het artikel is daarmee dus vrijwel onvindbaar. Dat lijkt me niet de bedoeling. Een link vanaf Het Geheugen van Nederland is misschien een begin? Sietske Reageren? 7 dec 2006 17:12 (CET)Reageren

De eerste verwijzing is er vanaf historisch besef. Guusb 7 dec 2006 18:27 (CET)Reageren

Interwiki's[brontekst bewerken]

Op en:Collective memory staat ook nog een zh-yue-interwiki. Wie wil die overplakken? Verrekijkerpraatjes? 7 dec 2006 18:32 (CET)Reageren

Ehm... klopt dat wel? Cultureel geheugen is toch iets ánders dan collectief geheugen? Sietske Reageren? 7 dec 2006 22:44 (CET)Reageren

Tja, er staat bovenaan Cultureel geheugen: memory betekent zowel geheugen als herinnering. Verrekijkerpraatjes? 8 dec 2006 03:10 (CET)Reageren

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Cultureel geheugen. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 9 feb 2020 11:31 (CET)Reageren