Overleg:Cyclus van Meton

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Joodse kalender[bewerken]

Er stond:Het joodse jaar is op een cyclus gebaseerd die met de cyclus van Meton is te vergelijken.

Is de joodse kalender erop "gebaseerd"? Of wordt ermee bedoeld dat de joodse kalender de cyclus van Meton "gebruikt" of "kent"?

Wordt er met de zinsnede "een cyclus die met de cyclus van Meton is te vergelijken" bedoeld dat dit "een met de cyclus van Meton vergelijkbare cyclus" is, een "variante van de cyclus van Meton", of een "cyclus die van de cyclus van Meton werd afgeleid"?

Zover ik weet hervormde Hillel II de joodse kalender aan de hand van de cyclus van Meton. Ik koos daarom voor "werd gestandaardiseerd op basis van de cyclus van Meton". Dit kan inhouden dat het uiteindelijk een door Hillel II uitgewerkte of goedgekeurde variante van de cyclus van Meton was.

(Ik weet niet of dit een omstreden thema is, maar het feit dat niet direct gezegd werd gebruikt de cyclus van Meton leek er op te wijzen dat men probeert voorzichtig te zijn met de formuleringen. Wie betere voorstellen heeft, kan ze hier uiteraard melden.) —8 jul 2011 (opmaak herwerkt)Mendelo (overleg) 13 jul 2011 21:07 (CEST)

Christelijke kalender[bewerken]

Er stond: in de christelijke kalender wordt het gulden getal voor de berekening van de paasdatum uit een 19-jarige periode afgeleid. Ook binnen het Christendom wordt de cyclus van Meton nog steeds gebruikt, namelijk voor het berekenen van de Paas- en pinksterdatum.

Wegens herhalingen samengevat als

In de christelijke kalender wordt uit 19-jarige periode van de cyclus van Meton het gulden getal afgeleid voor de berekening van de paas- en pinksterdatum. —Mendelo (overleg) 8 jul 2011 10:48 (CEST)

Externe links aangepast[bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Cyclus van Meton. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 4 sep 2017 23:01 (CEST)