Overleg:Das Eismeer

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 3 jaar geleden door Encycloon in het onderwerp Concepttekst

Concepttekst[brontekst bewerken]

Het schilderij "De ijszee" oorsrponkelijk "Das Eismeer" is gemaakt in 1823-1824 door de kunstenaar Caspar David Friedrich. Het schilderij zou één van de schepen die meedeed aan de poolexpeditie van William Edward Parry in 1819-1920 moeten voorstellen, het was een expeditie waarin de Noordwestpassage tussen de Atlantische Oceaan en de Stille Oceaan moest worden gevonden. Alle pogingen bleven mislukken en daarom was het ook de inspiratie voor Friedrich om een schip dat door de ijsschotsen tegen het land werd geduwd en bijna kapseisde te schilderen. De schilder Caspar David Friedrich was een duitse schilder en tekenaar uit de periode van romantiek die leefde van 5 september 1774 tot 7 mei 1840.Friedrich was gefascineerd door het mystieke en had belangstelling voor het raadsel van het leven. Hij gaf het landschap een ziel en maakte de natuur tot klankbord van menselijke gevoelens. Zo hebben Friedrich en zijn vriend Philipp Otto Runge onbewust voor een vernieuwing in de beeldende kunst gezorgd. Zijn schilderij "De ijszee" bevindt zich sinds 1905 in de collectie van de Hamburger Kunsthalle.

Het schilderij behoort tot de stroming Romantiek waar het gezien wordt als een vlucht uit de samenleving,de natuur in. Deze stroming ontstaat omdat omstreeks 1800 de negatieve gevolgen van de industriële revolutie merkbaar werden( lucht en water polutie, explosie inde steden, ...) en men kreeg heimwee naar het rustige, vrij plattelandsleven daarom draagt bijvoorbeeld uitbarstingen van natuurgeweld een bijzondere voorkeur van de romanticus weg. Dit is een reactie op de verlichting waar de wereld als een voorspelbaar en beheersbaar mechanisme draait, de romantiek toont echter dat de wereld een levend organisme is(krachtig en mysterieus). Dit is heel goed terug te vinden in het schilderij waar de zee zo een "uitbarsting" ondergaat en zo een schip vernield heeft met zijn ijsschotsen en je dus aan de rechterzijde een deel van de mast en het achtersteven van een gekenterd zeilschip kunt zien. Naast de verlaten indruk en een beeld van een onvoorspelbare natuur met een kracht waar de mens geen kans tegen heeft, die het schilderij je geeft, is er toch ook voldoende kleur aanwezig op het schilderij om het niet alleen maar somber te maken. Dit kleurenpatroon gaat van boven naar onder: onderaan zie je vooral donkere, grauwe kleuren waardoor je ogen steeds meer naar boven worden geleid waar de kleuren steeds helderder worden. Het solide bruine kleurenschema dient ook als misleiding voor de toeschouwer aangezien je hierdoor eerst denkt dat er alleen gebroken, bruine, groene en geel ogende ijskappen tegen elkaar geschoven zijn en ze een grillige, driehoekige structuur vormen die dus ook onvermijdelijk de blik van de kijker aantrekt. Pas later merk je dat er een toevallig zeilschip in het schilderij verborgen zit waardoor het schilderij plots veel grilliger wordt.

Als je "De ijszee" van Caspar David Friedrich vergelijkt met het schilderij "Vrijheid leidt het volk" van Eugène Delacroix vallen je een paar gelijkenissen en verschillen op. Beide schilderijen zijn afkomstig uit de stroming romantiek al zie je wel dat "De ijszee" duidelijk een vlucht in de natuur( een bekend voorval in de romantiek) terwijl "Vrijheid leidt het volk" eerder een uitzondering is aangezien men in de romantiek vaak een vlucht naar het verleden tekent en dit over een actueel onderwerp ging namelijk de revolutie waarbij de vrouw met ontbloot bovenlijf in het midden Frankrijk voorsteld als kwetsbaar maar juist daarom heel moedig, naast de vrouw worden de 3 standen(clerus, adel en burgerij) die zich samen mee verzetten tegen de gevestigde orde. De gelijkenis in beide schilderijen is de klassieke compositie met een centrale driehoek, ook gaan bij "Vrijheid leidt het volk" de kleuren van onderaan vrij donker en grauw die iets gruwelijks voorstellen over naar steeds heldere kleuren met een positiever beeld. Het verschil van vorm is dat je bij "Vrijheid leidt het volk" , in tegenstelling tot "De ijszee" waar de hoofdzaak namelijk het schip, eerder verborgen zat,direct de hoofdzaken in het oog springen.

– De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 81.82.92.76 (overleg · bijdragen)

En kun je hier ook bronnen bij geven? Encycloon (overleg) 10 mrt 2021 13:54 (CET)Reageren