Overleg:Dekolonisatie van Afrika

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 12 jaar geleden door Maniago in het onderwerp Keuze en indeling van onderwerp

Keuze en indeling van onderwerp[brontekst bewerken]

Op 2 apr 2008 00:07 heeft Agora dit artikel voorgedragen voor verwijdering, met als reden :

ne ? - is dit een gangbare term? Anders invoegen bij 1960 (jaar) of dekolonisatie. Een korte google leert wel meer uitroepen tot "Jaar van Afrika"

(Zie Wikipedia:Te verwijderen pagina's/Toegevoegd 20080402#Toegevoegd 02/04: Deel 1) ('ne' is de afkorting voor "niet encyclopedisch onderwerp".

Volgens Kalsemar zijn ook 2000 en 2008 "Jaar van Afrika" genoemd.

Ik vind dat een artikel over het onderwerp (en met de titel) "Jaar van Afrika" wel kán, maar ideaal vind ik het niet, om de volgende redenen:

  1. Je plukt één onderdeeltje uit van iets wat in feite een ruimer proces is. Onder de vlag van Jaar van Afrika past bijvoorbeeld niet de dekolonisatie van Guinee (want die was in 1958) of Sierra Leone (1961). Het lijkt willekeurig om de landen die net in 1960 onafhankelijk werden in een artikel te bespreken, en andere landen niet.
  2. De titel van een artikel moet zo goed mogelijk (beknopt) aangeven wat het onderwerp van het artikel is. Het feitje dat dit jaar de titel "Jaar van Afrika" kreeg, is in eigenlijk maar een heel ondergeschikt aspect van het dekolonisatieproces zelf. De dekolonisatie zelf is natuurlijk een heel belangrijk verschijnsel. Maar het gegeven dat journalisten en historici de term "Jaar van Afrika" kozen om dat pakkend uit te drukken, is volgens mij maar een miniem en haast onbetekenend detail, wat op zichzelf geen artikel waard is.

Zou het niet beter zijn een artikel te maken over het onderwerp "Dekolonisatie van Afrika" en de informatie die nu in dit artikel staat, op te nemen in dat artikel? Johan Lont (voorbehoud) 2 apr 2008 10:45 (CEST)Reageren

prima om het te behouden hoor maar de twijfel over de claim dat juist 1960 alleen als jaar van Afrika geldt blijft. Vandaar toevoeging van het twijfel sjabloon Agora 17 apr 2008 12:08 (CEST)Reageren
Ik ga akkoord met Johan Lont. Jellevc 10 feb 2010 14:32 (CET)Reageren
Uitgevoerd Uitgevoerd - hernoemd en herschreven. - **Man!agO** 9 jun 2011 11:15 (CEST)Reageren