Overleg:Denali (berg)

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De naam is officieel veranderd. Deze pagina verwijst nu door naar de Denali (berg) pagina.


Wellicht zal de naam van het artikel moeten worden aangepast.


Obama geeft hoogste berg VS indiaanse naam terug

De hoogste berg van Noord-Amerika krijgt een nieuwe naam. Mount McKinley in Alaska gaat officieel Denali heten.

Mount McKinley (6194 meter) is door de lokale bevolking in Alaska altijd Denali genoemd, de oorspronkelijke indiaanse naam voor de berg. Denali betekent "de hoge" in het Athabaskisch.

De naam van de berg leidt al tientallen jaren tot ophef. De berg is in 1896 door de federale overheid genoemd naar oud-president McKinley, die uit Ohio kwam.

Congresleden uit Ohio hebben eerdere pogingen om de berg zijn oorspronkelijke naam terug te geven geblokkeerd. De inwoners van Alaska vonden het maar niets dat de berg naar iemand uit Ohio was genoemd en hanteerden de historische naam.

Noordpool

De naamswijziging is door het Witte Huis bekendgemaakt aan de vooravond van een bezoek van president Obama aan Alaska. Hij wordt de eerste Amerikaanse president die het noordpoolgebied bezoekt.

Het driedaagse bezoek, dat vandaag begint, staat in het teken van klimaatverandering.

Bron: http://nos.nl/artikel/2055121-obama-geeft-hoogste-berg-vs-indiaanse-naam-terug.html
– De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 188.226.220.27 (overleg · bijdragen) PS: Wil je voortaan alsjeblieft op overlegpagina's ondertekenen met vier tildes (~~~~)? Er wordt dan automatisch een link naar je gebruikerspagina geplaatst.