Denali (berg)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Denali
Mount McKinley
Denali
Hoogte 6190[1] m
Coördinaten 63° 5′ NB, 151° 0′ WL
Ligging Verenigde Staten, Alaska
Gebergte Alaskagebergte
Eerste beklimming 7 juni, 1913 door Hudson Stuck, Harry Karstens, Walter Harper, Robert Tatum
Eenvoudigste route West Buttress Route (gletsjer/sneeuw klim)
Denali (Alaska)
Denali
Portaal  Portaalicoon   Aardwetenschappen
De Denali in 3D

De Denali is gelegen in Alaska en is met zijn 6194 m de hoogste berg in Noord-Amerika. De berg is gelegen in het midden van het Denali National Park. De naam betekent "de Hoge" in het Koyukon, een Athabaskische taal uit Alaska. Van 1917 tot 2015 werd deze berg Mount McKinley genoemd, naar de vroegere Amerikaanse president William McKinley. Op 31 augustus 2015 werd bekendgemaakt dat president Obama heeft besloten dat de berg officieel de oorspronkelijke naam Denali terugkrijgt.[2][3]

De ontdekkingsreiziger en arts Frederick Cook claimde in 1903 dat hij als eerste erin was geslaagd de top te beklimmen, maar uit de foto's en verslagen van zijn tocht werd later duidelijk dat hij op een lagere bergtop in de buurt was geweest.

De eerste officiële beklimming was op 7 juni 1913 door een groep onder leiding van Hudson Stuck. In 1947 was Barbara Washburn de eerste vrouw op de top. Hoewel het niet zonder gevaar is, wordt de berg nog vaak beklommen. Elk jaar gebeuren er vele ongelukken op de Denali, soms met fatale afloop. Sinds 1932 zijn er 108 doden gevallen op deze berg.

Zie de categorie Denali van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.