Zeven toppen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De zeven toppen (Engels: Seven Summits) zijn de hoogste bergen van elk continent. Het zijn:

De hoogste berg van Europa is volgens sommige geografen de Elbroes, die zich in het noorden van de Kaukasus bevindt, nabij de grens tussen het uiterste zuidoosten van het Europese continent en Azië. Volgens anderen ligt deze berg niet in Europa en de hoogste berg die onbetwist in Europa ligt is de Mont Blanc (4808 m).

Geografisch gezien omvat het continent Oceanië het land Australië en alle eilanden eromheen. Wordt deze definitie gebruikt (ook wel Messner- of Carstensz-versie genoemd) voor de Zeven Toppen, dan is de Puncak Jaya (oftewel Carstenszpyramide) in Irian Jaya (Indonesië) de hoogste berg. Echter de eerste Zeven Toppen lijst zoals gepostuleerd door Bass, gebruikte de hoogste berg van het vasteland van Australie, de Mount Kosciuszko. Beide definities (Messner en Kosciuszko) worden gebruikt en daardoor zijn er meerdere definities van de Zeven Toppen. Doordat de Indonesische autoriteiten de berg jarenlang tot verboden gebied hebben verklaard, is het beklimmen van de Puncak Jaya, lange tijd praktisch onmogelijk geweest. Veel klimmers weken daarom uit naar Mount Kosciuszko. Met slechts 2228 meter is deze berg bovendien een stuk gemakkelijker te beklimmen. De werkelijk hoogste berg van het land Australië, Mawson Peak (2745 meter) ligt echter op Heard Island, dat 4000 km zuidwestelijk van Perth ligt, buiten Oceanië.

Sinds 2005 is Carstensz weer bereikbaar en zijn 161 klimmers (2 januari 2009) erin geslaagd om gedurende hun leven alle zeven meest begeerde toppen te beklimmen volgens de Carstensz-versie. De lijst van Seven Summitteers met Kosciuzsko is met 185 klimmers (13 februari 2009) langer, ook doordat 99 klimmers (2 januari 2009) voor de zekerheid alle acht toppen beklimmen en dus gemeenschappelijk op beide lijsten figureren.

Belgische Seven Summitteers[bewerken]

  • Rudy Van Snick, Carstensz-versie, voltooid op 23 december 1995
  • Robert Huygh, Kosciuszko-versie, voltooid op 23 oktober 2006, Carstensz-versie, voltooid op 17 maart 2008
  • Wim Smets, Carstensz-versie, voltooid op 5 augustus 2008
  • Willy Troch, Carstensz-versie, voltooid op 9 oktober 2008
  • Bjorn Vandewege, Carstensz-versie, voltooid op 16 mei 2010
  • Jacques Pirenne, Carstensz-versie, voltooid op 10 april 2012

Nederlandse Seven Summitteers[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]