Overleg:Diafragmagetal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Optica is veel méér dan alleen fotografie![bewerken]

Zie mijn overlegpagina Overleg gebruiker:HHahn#Optica is veel méér dan alleen fotografie!

--HHahn (overleg) 31 jan 2010 17:46 (CET)

Fout in definitie diafragmagetal[bewerken]

Beste mensen, volgens mij zit hiet een cruciale fout in de beschrijving. het gaat niet om de absolute diameter van de lensopening in milimeters. Het gaat volgens mij om de 'schijnbare' opening. Zoe ook de uitleg op de Engelstalige pagina van Wikipedia. --Eriktoussaint

Volgens mij hebt u gelijk, als u tenminste met "schijbare" opening de diameter van de intreepupil bedoelt. Bedankt voor uw opmerking. Ik zal dit wijzigen. HHahn (overleg) 14 feb 2010 15:07 (CET)

Apertuur is een lengte, diafragmagetal is dimensieloos[bewerken]

Anonieme gebruiker 81.165.64.233 heeft tot tweemaal toe (hier en hier in de tabel de begippen diafragmagetal en apertuur verwisseld.

  • Een apertuur is een diameter, dus een lengte. Hier is dat de brandpuntsafstand (per definitie een lengte!) gedeeld door een dimensieloos getal, dus nog steeds een lengte.
  • Een diafragmagetal is, zoals de naam al zegt, een getal, dus dimensieloos. Hier is het de brandpuntsafstand gedeeld door de diameter (dus de apertuur), dus lengte/lengte, dus inderdaad dimensieloos.

NIET MEER TERUGWIJZIGEN SVP!

» HHahn (overleg) 26 jun 2012 22:25 (CEST)

Verwarring[bewerken]

diafragmagetal = f/D

Waarbij brandpuntsafstand in millimeters en D de diameter is van de intreepupil van de diafragmaopening oftewel de apertuur.

Kruislings vermenigvuldigen

f*1=D*diafragmagetal

oftewel

D= f/diafragmagetal oftewel f/5,6 is een voorbeeld van een apertuur is een diameter met inderdaad dimensie lengte

Voorbeeld ter verduidelijking

f = 50 mm bij een diafragmagetal van 5,6 is de apertuur (D) 50:5,6 = 8,9 mm

Dat is na te meten.

fotolinks verwijderd wegens 404 Not Found
De effectieve apertuur is meestal niet exact na te meten, in ieder geval niet met samengestelde lenzen. Het diafragma bevindt zich tussen de lensgroepen en is niet eenvoudig te bereiken. Bij meten of schatten van buitenaf (op het oog) speelt de vergroting van de lensgroepen je weer parten. Caseman 22 aug 2013 08:39 (CEST)

Grove fout in het artikel.[bewerken]

Ik heb geen idee hoe wiki werkt, maar dit klopt niet. Gecopypaste: Het diafragmagetal is de deling van de lensopening door de brandpuntsafstand. In beide gevallen is het diafragmagetal een ½. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 83.84.11.172 (overleg · bijdragen)

Je hebt gelijk, het is de brandpuntsafstand gedeeld door de (effectieve) diameter. Bedankt voor het melden, artikel is aangepast. Je kan dit overigens ook zelf doen door bovening op het tabje "bewerken" te klikken, voor mogelijk dicutabele bewerkingen is een opmerking op de overlegpagina echter wel aan te raden. Caseman 17 jul 2015 11:37 (CEST)