Overleg:Dick Dooijes

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De destijds in gebruik zijnde zetmachines ???[bewerken]

de tekst zoals het was in het artikel is duidelijk geschreven door iemand die geen enkele notie heeft of had van hoe letter werd gegoten bij de Lettergieterij Amsterdam...

De LA gebruikte geen zetmachines, enkel machines die handletter maakten, slechts een matrijs zat in de machine, pas als die vervangen werd voor een andere matrijs, kon de volgende letter worden gegoten. Fourcier machines, en andere machines in gebruik bij La werkten zo.

citaat: die zetmachines moesten gevoed worden met het nieuwe lettermateriaal ??? waarvan de productie veel tijd en vakmanschap vergde.

Ook deze zin snap ik niet,

in die tijd moesten alle loodgietmachines gevoed worden met nieuw letterlood van een legering iets van 12%-20% Sn-An. Dat geldt trouwens ook nu nog voor alle in gebruik zijnde lettergietmachines ter wereld. Dit soort machines bedienen kost vakmanschap.

Letterontwerpen toen kostte zeker heel wat meer tijd, dan nu letterontwerpers op de computer nodig "denken" te hebben.

Zo'n snel ontworpen computer letter kan best heel goed zijn, maar is na een paar dagen nog lang niet geheel uitgetest, zoals dat wel het geval was met een loodletter als de Lectura, voor deze werd uitgebracht voor de markt. En als... zo'n loodletter niet echt goed was, werd hij nauwelijks verkocht en gebruikt...

J.T.W.A.Cornelisse (overleg) 27 nov 2016 20:19 (CET)