Overleg:Dieselmotor

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Ik heb de wijze van comprimeren van mijn eigen gloeikop er bij gezet, over moderne motoren kan ik weinig bijdragen. Ik vroeg me af of hier ook een verwijzing naar de gloeikopmotor moet worden gemaakt of dat dat weer een eigen verwijzing moet krijgen. Ik denk dat het hier goed zou passen. Stunteltje 14 dec 2007 08:41 (CET)

Ik ga dat gedeeltelijk weer verwijderen. Het is veel te specifiek. Spoelkleppen zijn ook niet overal van rubber. Al met al hoort het meer bij de beschrijving van een type motor dan bij een algemeen dieselverhaal. Groet, BoH 14 dec 2007 09:36 (CET)

Het deel over de uitstootnormen is behoorlijk achterhaald. Misschien heeft er iemand zin om het te updaten? --87.212.60.97 15 apr 2011 17:58 (CEST)

Schepen[bewerken]

Ik mis in deze geschiedenis een groot deel over de Dieselmotor in de zeevaart. Ik denk dan aan de 'Selandia', het allereerste Dieselgedreven schip dat zowel passagiers als goederen verscheepte naar de Oost-Indische Compagnie in het huidige Thailand. Het schip werd door B&W in Kopenhagen gebouwd. Wellicht kan iemand dit aanvullen? Het was hier op TV vorige week. --93.163.25.158 3 jul 2012 16:35 (CEST)

Hier staat de geschiedenis op de Engelstalige Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Selandia --93.163.25.158 3 jul 2012 17:02 (CEST)
Ah, ik vond een deel van die informatie op Burmeister & Wain. Maar het verdiend zeker een eigen plaatsje.--93.163.25.158 3 jul 2012 17:38 (CEST)
Wikipedia is nog lang niet compleet. Dit artikel gaat men name over de dieselmotor in auto's, in mindere mate over vrachtwagens en er wordt inderdaad wat gezegd over schepen, maar dat is minimaal. Bij deze wil ik je uitnodigen een profiel aan te maken en je de trucs voor het schrijven op WP eigen te maken. Zo moeilijk is dat niet. Groet, Geus (overleg) 3 jul 2012 22:45 (CEST)

Rendement[bewerken]

Er staat: "Een groot deel van de verliezen is de energie die verloren gaat met de uitlaatgassen. Dit ligt tussen de 25 en 30% van de toegevoegde energie. " Het is toch geen verlies zie Tweede Hoofdwet Jack Ver (overleg) 5 dec 2014 14:55 (CET)

het gaat verloren voor het rendement. BoH (overleg) 5 dec 2014 18:36 (CET)
'verloren gaan' en 'verliezen' geven de indruk dat het theoretisch tot nul terug te brengen is. Ik zie echter ook niet direct een korte en betere formulering. Jack Ver (overleg) 6 dec 2014 11:14 (CET)
Theoretisch kom je ook een aardig eind als je materiaal zou kunnen gebruiken dat niet gekoeld hoeft te worden en de warmte uit de uitlaatgassen beter kunt hergebruiken. Deels kan het technisch niet en deels rechtvaardigt de opbrengst de investering niet. BoH (overleg) 6 dec 2014 16:27 (CET)
Als men de 'verliezen' nodig heeft om warmte om te zetten in arbeid, zijn 'verliezen' en 'verloren gaan' toch geen voor de hand liggende begrippen? Jack Ver (overleg) 7 dec 2014 14:01 (CET)
Verliezen en verloren gaan zijn gebruikelijke begrippen en logisch als je niet uitgaat van 'energie', maar van 'nuttige energie'. Energie kan inderdaad niet verloren gaan, maar nuttige energie wel. Uit A.J.M. van Kimmenaede (1990): Warmteleer voor technici, p. 32:
In vele in de techniek toegepaste machines en installaties (verbrandingsmotor, stoomketel, elektromotor, stoomturbine, enz.) vinden energieomzettingen plaats. Steeds zal men daarbij constateren dat de energie die is toegevoerd, groter is dan de energie die nuttig wordt verkregen. Met 'nuttige' energie wordt die energievorm bedoeld die het werktuig moet leveren en waarvoor het dus ontworpen is. Bij een motor bijvoorbeeld wordt mechanische energie verkregen uit de chemische energie van de brandstof, maar hierbij gaat een groot deel van de toegevoerde energie verloren. Dit laatste in de vorm van warmte in de uitlaatgassen, in het koelwater en in de smeerolie.
Uit P. van Maanen (1994): Scheepsdieselmotoren deel 2, p. 1-10:
... Uit dit geïndiceerde cilindervermogen en het brandstofverbruik kunnen het geïndiceerde thermische rendement en dus ook de thermische verliezen worden gevonden. Op de aard van deze verliezen en de grootte ervan zal hieronder nader worden ingegaan.
Met de uitlaatgassen verdwijnt een aanzienlijke hoeveelheid warmte uit de motor. Hoewel een deel van deze warmte in b.v. een uitlaatgassenstoomketel weer kan worden teruggewonnen, wordt de uitlaatgassenwarmte voorlopig als een verlies beschouwd.
Verderop wordt nog gesproken van het terugwinnen van verlieswarmte. Ik hoop dat duidelijk is dat het gebruikelijk is om te spreken van verliezen en dat dit ook logischer is dan het lijkt als je in eerste instantie alleen aan de eesrte hoofdwet denkt. BoH (overleg) 14 dec 2014 11:44 (CET)
Ja 'verliezen' wordt vaak hier in deze context gebruikt. Zeker als men eerste instantie alleen aan de eerste hoofdwet denkt. Maar dan is het logisch dat men denkt dat het mogelijk is het rendement te verbeteren door deze 'verliezen' te beperken, zeker voor een wetenschappelijke leek. Maar inderdaad ik zie ook niet direct een oplossing die voor iedereen verstaanbaar (dus niet te ingewikkeld) is. Misschien dat er onder de gebruikers een taalkundige zit die dit probleem verstaat? ( Mijn opmerking heeft niets te maken met de algemene uitspraak: 'energie kan niet verloren gaan', wat ook juist is. Maar dan kan men nooit van energieverlies spreken.) Jack Ver (overleg) 11 jan 2015 16:59 (CET)

Kringproces[bewerken]

Ik vraag me af of het stukje over "Kringproces" niet lichtelijk aan te passen is? Er wordt onderscheid gemaakt tussen zeven processen, te weten ♠kringproces ♠dieselproces ♠gelijkdrukproces ♠gemengde proces ♠Seiliger-proces ♠standaardkringproces en ♠Otto-proces. Ik zie door de bomen het bos niet meer en vind het niet duidelijk. Konijnewolf (overleg) 24 aug 2015 02:09 (CEST)

Externe links aangepast[bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Dieselmotor. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 18 jul 2017 23:39 (CEST)