Overleg:Dubbel boekhouden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Tekst op de hoofdpagina[bewerken]

De tekst op de hoofdpagina is niet juist of niet volledig. Voorstel is onderstaande tekst mee te nemen bij het herschrijven van de tekst.

Methode
Bij de methode van het dubbel boekhouden worden de wijzigingen in het eigen vermogen op twee (dubbel) verschillende manieren geadministreerd:
  1. Van alle veranderingen in de bezittingen en in de schulden worden boekingen gemaakt op de betrokken bezit- en schuldrekeningen. Aangezien het eigen vermogen het saldo is van Bezittingen en Schulden worden hierdoor de samenstellende delen van het Eigen vermogen geadministreerd.
  2. Alle veranderingen in de omvang van het eigen vermogen worden bovendien - gesplitst naar oorzaken - vastgelegd op hulprekeningen van het Eigen vermogen.

LogicJH 22 jul 2010 15:54 (CEST)

Hoi, ik kan eerlijk gezegd jou bezwaar nog niet zo goed plaatsen. In het huidige artikel staat dat:
  • elke transactie of gebeurtenis op zijn minst twee verschillende manieren wordt geadministreerd.
Nu schijn jij voor te willen stellen, dat
  • de wijzigingen in het eigen vermogen op twee (dubbel) verschillende manieren geadministreerd
Hoe je het ook wendt of keert, die boekhouding begint toch met het inboeken van financiële transacties. En niet met het administreren van de wijziging in het eigen vermogen...!? Maar ja, ik zal dit zelf ook nog eens nakijken. -- Mdd 13 dec 2010 15:28 (CET)
Ik heb je bezwaren toch in het artikel verwerkt, en hoop dat je hier nog eens naar wilt kijken. Mvg. -- Mdd 14 dec 2010 01:07 (CET)

Dag Mdd. De essentie van Dubbel in dubbel boekhouden is dat de wijzigingen in het EV op 2 verschillende manieren wordt bijgehouden. Ten eerste als verschil tussen bezit en schuld, en, op hulprekeningen EV, ook wel bekend als de Resultatenrekening of Winst en Verlies rekening. De boeking zelf is 1 handeling, dus daar geen misverstand over. LogicJH (overleg) 7 jan 2011 09:30 (CET)

Hoi LogicJH, bedankt voor je reactie. Ik ben dit zelf nog eens aan het nakijken, en kom hier op terug. -- Mdd (overleg) 10 jan 2011 15:00 (CET)

Link naar de Belgische normen[bewerken]

De link naar de Belgische normen komt uit op een website over dubbele boekhoudingen, waarmee men eigenlijk schaduwboekhouding mee wilt aanduiden. Totale foute link volgens mij... Pkurstjens 21 aug 2010 16:32 (CEST)

Klopt. Ik heb dit hersteld. -- Mdd 13 dec 2010 15:20 (CET)