Overleg:Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken
Onderwerp toevoegenBeste,
Hoe kan ik de pagina aanpassen zoals mijn werkgever van mij vraagt, zonder dat jullie dit blijven ongedaan maken? De informatie is hopeloos verouderd en er staat weinig tot geen promotionele content in. Lien Horemans (overleg) 15 feb 2021 16:03 (CET)
- kunt u dan ook aangeven wat verouderd is? Rwzi (overleg) 15 feb 2021 16:04 (CET)
- In de eerste plaats kunt u uw werkgever het beste aangeven dat hij niet diegene is de inhoud van deze pagina bepaalt. Dat lijkt me het eerste misverstand dat uit de wereld geholpen moet worden. Uw werkgever heeft een heel portaal aan eigen websites die hij kan vullen zoals hij dat graag ziet. Hier schrijven we een neutrale encyclopedie, waarvan de inhoud gebaseerd is op wat onafhankelijke, gezaghebbende bronnen over het beschreven onderwerp vertellen. U kunt hier het beste voorstellen wat u veranderd wilt zien en op basis van welke onafhankelijke, gezaghebbende bronnen die wijziging gestoeld is. Velocitas(↑) 15 feb 2021 16:09 (CET)
Graag zou ik de volgende informatie zeker toegevoegd zien aan de pagina aangezien die informatie verouderd is in de oude versie van de pagina: (in de introductie) Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken
De Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking (FOD BuZa) is het ministerie van Buitenlandse Zaken van het Koninkrijk België en is belast met het Belgisch buitenlands beleid, de betrekkingen met de Europese Unie, het ontwikkelingssamenwerkingsbeleid en bepaalde onderdelen van het beleid inzake buitenlandse handel. Het hoofdbestuur in Brussel stuurt het netwerk van diplomatieke en consulaire vertegenwoordigingen in het buitenland aan.
Organisatie
Bevoegde ministers • Minister van Buitenlandse Zaken, Europese Zaken en Buitenlandse Handel: Sophie Wilmès (sinds 1 oktober 2020)
• Minister van Ontwikkelingssamenwerking: Meryame Kitir (sinds 1 oktober 2020)
(met de foto's van de ministers en hun functiebeschrijving en naam in de beschrijving onder de foto's)
Hoofdbestuur
Het hoofdbestuur is als volgt gestructureerd: de Directie-generaal Bilaterale Zaken (DGB) de Directie-generaal Consulaire Zaken (DGC) de Directie-generaal Ontwikkelingssamenwerking en Humanitaire Hulp (DGD) de Directie-generaal Europese Zaken en Coördinatie (DGE) de Directie-generaal Juridische Zaken (DGJ) de Directie-generaal Multilaterale Zaken en Mondialisering (DGM)
de Stafdirectie Personeel en Organisatie de Stafdirectie Begroting en Beheerscontrole de Stafdirectie ICT
de Directie Protocol de Directie Strategie & Communicatie
(Met het organigram van de FOD, dat door onze interne grafisch ontwerpers Kelly Rigaux en Iris Van Robays is ontworpen)
Directie-generaal Bilaterale Zaken (DGB)
De Directie-generaal Bilaterale Zaken (DGB) verdedigt de Belgische belangen in en tegenover andere landen. Ze promoot bilateraal – van land tot land - de ethische beginselen en de maatschappelijke waarden van België: democratie, welzijn, mensenrechten en respect voor de waardigheid van het individu. Ook schenkt ze bijzondere aandacht aan de ondersteuning van de Belgische economische belangen.
Directie-generaal Consulaire Zaken (DGC) De Directie-generaal Consulaire Zaken (DGC) ondersteunt en begeleidt het werk van de Belgische consulaire afdelingen in het buitenland. Deze secties: • fungeren als een gemeentehuis voor de Belgen die in het buitenland wonen inzake dossiers over onder andere nationaliteit, burgerlijke stand, notariële akten, legalisaties, paspoorten, identiteitskaarten, verkiezingen.
• staan landgenoten op doorreis of in moeilijkheden in het buitenland bij: toeristen, Belgen die gearresteerd zijn in het buitenland, kindontvoeringen …
• reiken een visum uit aan buitenlanders die in België wensen te verblijven of er zich wensen te vestigen. De Directie-generaal Consulaire Zaken informeert en assisteert eveneens particulieren in België over consulaire aangelegenheden en staat permanent in contact met de Belgische overheden die voor deze domeinen bevoegd zijn (Justitie, Binnenlandse Zaken, gemeenten, gewesten en gemeenschappen).
Directie-generaal Ontwikkelingssamenwerking en Humanitaire Hulp (DGD) De Directie-generaal Ontwikkelingssamenwerking en Humanitaire Hulp (DGD) is verantwoordelijk voor de Belgische Ontwikkelingssamenwerking en valt onder de bevoegdheid van de minister van Ontwikkelingssamenwerking. De Belgische Ontwikkelingssamenwerking streeft naar duurzame menselijke ontwikkeling. Daarnaast probeert ze de betrokkenheid van de Belgische publieke opinie bij de Noord-Zuid-solidariteit en het ontwikkelingsbeleid te stimuleren en te versterken. DGD ontwikkelt een gemeenschappelijke visie inzake ontwikkelingssamenwerking via een dialoog met alle overheidsinstellingen die een impact hebben op het ontwikkelingsbeleid, met de ontwikkelingsactoren die betrokken zijn bij de Belgische Ontwikkelingssamenwerking (ngo’s, wetenschappelijke instellingen…) en met de Europese en internationale instellingen. DGD vertaalt deze visie in een aantal prioriteiten voor het hoofdbestuur en het terrein. Daarin spelen de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) een centrale rol.
Directie-generaal Europese Zaken en Coördinatie (DGE) De Directie-generaal Europese Zaken en Coördinatie is belast met het voorbereiden, bepalen, vertegenwoordigen, beheren en opvolgen van het Belgische Europabeleid. Met de almaar verdergaande integratie van Europa en de grotere rol die de EU internationaal speelt, neemt de opdracht van de DGE aan belang toe.
De DGE is de spil van het Belgische besluitvormingsproces, in overleg met de federale instellingen en de overheden van de gewesten en gemeenschappen, zodat België met één stem kan spreken op het Europese toneel.
Directie-generaal Juridische Zaken (DGJ) De Directie-generaal Juridische Zaken (DGJ) heeft een algemeen raadgevende functie voor alle gebieden van het recht die verband houden met de activiteiten van de FOD: internationaal publiekrecht, Europees recht, consulair recht, administratief recht, arbeidsovereenkomstenrecht, enz.
De DGJ verdedigt België ook voor internationale rechtbanken, de jurisdicties van de Europese Unie en de Europese Economische Ruimte, evenals de Belgische rechtbanken, in geschillen waarbij de FOD Buitenlandse Zaken partij is.
Tot slot vervult de DGJ een sleutelfunctie inzake verdragen, die per definitie internationaal zijn, zowel bij de onderhandelingen en de ondertekening als tijdens de goedkeuringsprocedure door de verschillende parlementen.
Directie-generaal Multilaterale Zaken en Mondialisering (DGM) De Directie-generaal Multilaterale Zaken en Mondialisering (DGM) heeft als taak het buitenlands beleid van België omtrent multilaterale thema’s en het Gemeenschappelijk Buitenlands en Veiligheidsbeleid van de Europese Unie (GBVB) te bevorderen en te verdedigen. Ze is onder meer verantwoordelijk voor thema’s zoals mensenrechten, ontwapening en non-proliferatie, en milieu en klimaat.
De DGM staat ook in voor het bewaren van de coherentie van het Belgische multilaterale beleid door overleg met andere federale instanties, de gewesten en gemeenschappen en de organisaties van de civiele maatschappij. Postennetwerk Het hoofdbestuur krijgt ondersteuning van een wereldwijd vertakt diplomatiek netwerk van 118 posten. In 2020 telt België: • 84 ambassades
• 17 consulaten-generaal
• 3 consulaten
• 3 diplomatieke bureaus
• 1 Belgisch bureau (in Taipei)
• 8 permanente vertegenwoordigingen bij internationale organisaties Bovendien telt België ruim 300 ereconsulaten, verspreid over de hele wereld.
Personeelsbestand
In juni 2020 stelde de FOD Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking 2.909 mensen tewerk. Daarvan behoort ongeveer 40% tot het personeel op het hoofdbestuur en 60% tot het personeel in de posten (zowel geëxpatrieerde agenten van de buitenlandse carrière als uitgezonden contractuelen en lokaal aangeworven contractuelen). 50 stafleden van de FOD bevinden zich, wegens detachering naar een internationale instelling of verlof wegens opdracht, in de categorie ‘bijzondere situatie’.
Wat voor onderhandeling vatbaar is, is onderstaande informatie: Krachtlijnen huidig buitenlands beleid
Buitenlandse zaken, Europese zaken en buitenlandse handel
• Bijdragen aan een krachtdadige Europese Unie vormt de beste garantie voor de welvaart en veiligheid van België; • Onze diplomatie optimaal inzetten om de economische belangen van België te verdedigen; • Op alle niveaus – van land tot land én via internationale instellingen – ijveren voor vrede en veiligheid, samen met Defensie, Justitie en Ontwikkelingssamenwerking. Bijzondere aandacht gaat naar conflictpreventie, -beheersing en –bemiddeling, ontwapening, strijd tegen terrorisme en gewelddadig extremisme, en strijd tegen fraude en mensenhandel; • Onze waarden en principes van internationale solidariteit verdedigen: mensenrechten en de rechtsstaat (kinderen, gendergelijkheid, strijd tegen elke vorm van discriminatie, afschaffing doodstraf…), solidariteit met Centraal-Afrika, de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) van de VN (gezondheid, klimaat, biodiversiteit…) en de Europese Green Deal… • De diensten voor Belgische burgers in het buitenland moderniseren: digitalisering (e-Consul, elektronisch stemmen…), crisiscentrum, Travellers Online… • Het departement optimaliseren qua werking, duurzaamheid, communicatie, buitenlandse carrière…
Ontwikkelingssamenwerking
• Uitroeiing van extreme armoede centraal plaatsen (via formalisering van tewerkstelling, basisgezondheidszorg, voedselzekerheid, sociale bescherming, proper water en sanitaire voorzieningen…) • De strijd tegen ongelijkheid aangaan (gendergelijkheid, inclusieve groei, inning belastingen…) • Klimaatverandering en degradatie van het leefmilieu tegengaan (klimaatfinanciering…) • Grondoorzaken van fragiliteit aanpakken (mensenrechten, anti-corruptie, rechtsstaat…) • Een private sector stimuleren die waardig werk creëert (onder meer via de Belgische Investeringsmaatschappij voor Ontwikkelingslanden (BIO), het Business Partnership Facility en duurzame toeleveringsketens); • Een draagvlak creëren bij de Belgen (wereldburgerschap…); • Menselijke mobiliteit stroomlijnen en bescherming bieden (kwaliteitsvolle opvang en bescherming van vluchtelingen in conflictgebieden…)
Zie ook de beleidsverklaring en de algemene beleidsnota van minister Wilmès, en de beleidsverklaring en de algemene beleidsnota van minister Kitir.
Dienstverlening aan burgers en buitenlandse diplomaten
Consulaire dienstverlening is een essentieel onderdeel van de bedrijvigheid van de FOD. Het hoofdbestuur en het postennetwerk staan namelijk op de eerste rij wanneer Belgen in het buitenland betrokken raken bij een crisis of ongeval. Daartoe verstrekt de FOD de Belgische burgers reisadvies om hun reis voor te bereiden en te organiseren. Via de online tool Travellers Online kunnen Belgen zich registreren om in geval van problemen ter plaatse makkelijker bereikbaar te zijn. Zo kan de FOD de reizigers informeren en assistentie verlenen.
Verder fungeren de consulaire diensten in Brussel en de consulaire posten in het buitenland als openbare dienst en staan ze bijvoorbeeld in voor het verstrekken van Belgische identiteitskaarten of paspoorten, de behandeling van visumaanvragen of de legalisatie van officiële documenten.
De Nationale Veiligheidsoverheid (NVO) verleent een ander type diensten.. De NVO is verantwoordelijk voor de afgifte en intrekking van veiligheidsmachtigingen, veiligheidsattesten en veiligheidsadviezen, evenals het beheer van en toezicht op de goede beveiliging van de geclassificeerde informatie in België.
Ten slotte levert de Directie Protocol diensten voor het onderhouden van de officiële betrekkingen tussen de Belgische Staat en de in België gevestigde buitenlandse diplomatieke vertegenwoordigingen. Ze ziet toe op de toepassing van de verdragen van Wenen inzake het diplomatiek en consulair verkeer alsook van de zetelovereenkomsten tussen België en de in België gevestigde of vertegenwoordigde internationale organisaties. Het betreft hier aspecten die verband houden met diplomatieke voorrechten en immuniteiten, evenals strikt protocollaire aangelegenheden. De Directie Protocol is ook verantwoordelijk voor het ontvangen van vooraanstaande buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders, de organisatie van evenementen in het Egmontpaleis en de toekenning van adellijke gunsten en eervolle onderscheidingen in de nationale orden.
Het Egmontpaleis
Achter de schermen bij Buitenlandse Zaken
In 2019 zond de Vlaamse zender VIER de human interestreeks ‘De Ambassade’ uit. De achtdelige reeks bracht enkele activiteiten van de FOD Buitenlandse Zaken en haar postennetwerk in beeld. Onder andere de Belgische ambassades in Bangkok (Thailand) en Nairobi (Kenia) en de consulaten-generaal in New York (Verenigde Staten) en Rio de Janeiro (Brazilië) kwamen aan bod.
In 2020 zond de Vlaamse televisiezender Canvas de docuserie ‘Corps Diplomatique uit, gemaakt door journalist en documentairemaker Bart Aerts. De reeks kwam tot stand in samenwerking met de FOD Buitenlandse Zaken en bood in 5 afleveringen een blik achter de schermen van de Belgische diplomatie in een aantal sleutelposten, waaronder New York (Verenigde Naties), Brussel (Europese Unie), Bamako (Mali) en Beijing (China).
Verder zijn er verschillende boeken verschenen die een blik bieden achter de schermen van de Belgische diplomatie. Een selectie:
• Raoul Delcorde, Les diplomates belges, 2010, ISBN 9782804700430
• Rik Coolsaet, Buitenlandse Zaken in België. Geschiedenis van een ministerie, zijn diplomaten en zijn consuls van 1830 tot vandaag, 2014, ISBN 9789401422413
• Bart Aerts, Corps Diplomatique. Achter de schermen van de Belgische diplomatie, 2020, ISBN 9789463105125
• Peter Van Kemseke, België aan het hoofd van Europa (1948-2010), 2010, ISBN 9789044126235
• Peter Van Kemseke, België in de Veiligheidsraad 1946-2006, 2007, ISBN 9789033464317
'Het is hier zeker niet de bedoeling om publiciteit te maken – we hebben geen winstgevend doel en inderdaad een website om uitgebreidere informatie te geven – maar wel om correcte, interessante en geactualiseerde informatie te geven Lien Horemans (overleg) 16 feb 2021 08:22 (CET)
- nogmaals: wat is er dan verouderd? Rwzi (overleg) 16 feb 2021 11:50 (CET)
Het gehele onderdeel Organisatie zou moeten veranderd worden zoals hierboven staat aangegeven. De bevoegde ministers en de taken van de verschillende diensten in het hoofdbestuur zijn veranderd. Ook het personeelsbestand en het postennetwerk moet aangepast worden.
Daarnaast zijn de krachtlijnen ook verouderd en zouden ze aangepast moeten worden zoals hierboven. Lien Horemans (overleg) 16 feb 2021 11:58 (CET)
- zijn er ook secundaire onafhankelijke bronnen die dat ook vinden? Rwzi (overleg) 16 feb 2021 12:00 (CET)
- Min of meer 'triviale' updates, zoals de naam van een minister, kunt u in principe gewoon doorvoeren, maar het probleem zit meer bij inhoudelijkere aanpassingen en aanvullingen. Encycloon (overleg) 17 feb 2021 09:40 (CET)
- Het probleem zit ook bij het feit dat ik de informatie corrigeer bij het hoofdbestuur maar die wordt steeds ongedaan gemaakt. Vandaar stuur ik het door naar jullie, zodat jullie die kunnen goedkeuren op basis van de doorgegeven secundaire bron en de pagina kunnen aanpassen zodat die correcte en betrouwbare informatie geeft, wat het doel is van Wikipedia. Het zou jammer zijn dat een belangrijke bron waar veel mensen hun informatie uit halen zoals Wikipedia verouderde en onjuiste informatie geeft over een belangrijke Belgische instantie zoals de FOD BuZa.
- Lien Horemans (overleg) 17 feb 2021 10:21 (CET)
- 1. is Sophie Wilmès Minister van Europese Zaken? 2. is Sophie Wilmès Minister voor Buitenlandse Handel? 3. wat wordt er gecorrigeerd als dit word weggehaald? 4. wat is er eigenlijk verouderd? Rwzi (overleg) 17 feb 2021 11:22 (CET)
- 1) De officiële titel van minister Wilmès is Vice-eersteminister en minister van Buitenlandse Zaken, Europese Zaken en Buitenlandse Handel, en van de Federale Culturele Instellingen en die van minister Kitir is Minister van Ontwikkelingssamenwerking en Grootstedenbeleid zoals wered uitgevaardigd in het Staatsblad op 4 februari 2021. Dat kan u ook controleren op https://www.belgium.be/nl/over_belgie/overheid/federale_overheid/federale_regering/samenstelling_regering. 2) zie vorige vraag 3) Zoals meerdere keren hierboven wordt aangehaald zijn de functiebeschrijvingen van de verschillende diensten van de FOD verouderd en niet meer correct. De tekst hierboven geeft de juiste beschrijvingen, met het organigram dat intern door de FOD is ontworpen door onze grafische ontwerpers Kelly Rigaux en Iris Van Robays. 4) De omschrijving en de diensten van het hoofdbestuur, personeelsbestand en postennetwerk zijn verouderd en geven niet meer de correcte informatie, zoals hierboven meerdere keren aangegeven. De tekst hierboven geeft wel de juiste informatie. Dat is voor de derde keer hetzelfde antwoord op uw vraag.
- Min of meer 'triviale' updates, zoals de naam van een minister, kunt u in principe gewoon doorvoeren, maar het probleem zit meer bij inhoudelijkere aanpassingen en aanvullingen. Encycloon (overleg) 17 feb 2021 09:40 (CET)
Lien Horemans (overleg) 17 feb 2021 11:43 (CET)
- 1. zij is dus Minister van Europese Zaken maar ze hebben het samengevoegd? 2. zij is dus Minister voor Buitenlandse Handel maar ze hebben het samengevoegd? 3. ik zie geen organigram. 4. zijn er ook onafhankelijke bronnen die de nieuwe omschrijvingen overgenomen hebben? Rwzi (overleg) 17 feb 2021 11:54 (CET)
1) Ja, dus gelieve de lange officiële titel te gebruiken op de pagina, zoals in het Staatsblad staat aangegeven. 2) idem 3) https://nl.wikipedia.org/wiki/Bestand:Organigram_FOD_BuZa.jpg Lien Horemans (overleg) 18 feb 2021 08:26 (CET)
- en punt 4? Rwzi (overleg) 18 feb 2021 16:31 (CET)
- en dan bedoel ik iets beters dan dit. Rwzi (overleg) 18 feb 2021 18:30 (CET)
Referenties gevonden in artikelgeschiedenis
[brontekst bewerken]Hallo medebewerkers,
Om de kwaliteit van bronvermeldingen binnen Wikipedia te verbeteren hebben we gekeken of er in de artikelgeschiedenis van dit artikel links naar externe webpagina's of naar andere wikis staan. In het verleden werd veel gebruik gemaakt van deze optie om de bron van een bewerking aan te geven, maar tegenwoordig worden bronnen meestal in het artikel zelf getoond. Het zou dus kunnen dat in de geschiedenis waardevolle bronnen staan die in het artikel zelf kunnen worden meegenomen.
Meer informatie over dit project is terug te vinden in de FAQ.
In de artikelgeschiedenis van Federale_Overheidsdienst_Buitenlandse_Zaken zijn de volgende bewerkingen gevonden:
- 2018-12-13 15:03:24 David de Cooman (/* Postenetwerk */ update (bron: http://press.fb.emailing.belgium.be/c356/h876c2))
Zouden jullie kunnen kijken of deze links geschikt zijn om in de bronvermelding in het artikel mee te nemen? Bij voorbaat dank.
Groet, Valhallasw-toolserver-botje (overleg) 8 nov 2021 06:15 (CET)
Als de bovenstaande bronnen zijn bekeken dan kan deze melding worden verwijderd. Als een lege overlegpagina overblijft dan kan deze met {{nuweg|afgehandelde botmelding}} voor verwijdering worden aangedragen.