Overleg:Flessenlikker

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Flessenlikker of Flessenschraper?[brontekst bewerken]

Dit ding is gewoon een flessenschraper. Het woord 'flessenlikker' is volgens mij geintroduceerd door Justus van Oel in 1987 bij de vertaling van het boek The Undutchables van Colin White en Laurie Boucke. Ik denk dat het niet meevalt om vermeldingen van voor 1987 te vinden, al sluit ik niet dat het incidenteel in reclamefolders te vinden zal zijn -- dan mag het vooral niet te schraapzuchtig klinken. Dus op zijn best was het toen een typisch middenstandswoord, zoals bijvoorbeeld 'nachtmode'.
Het woord 'pannelikker' bestond al veel eerder, en is ook wel logisch, dit instrument vergemakkelijkt het uitlikken van een pan. Maar om succesvol een fles uit te kunnen likken moet je een miereneter zijn.
Ben ik dan niet normatief? Een beetje. Ik vind dat je zeker in een encyclopedie sinaasappelsap gewoon sinaasappelsap moet noemen, ook al zijn er op een zeker moment meer Google hits voor appelsientje.
Dus: flessenschraper, ook wel flessenlikker. Tijdelijk 24 okt 2009 23:33 (CEST)

Dat valt nog te bezien. In het krantenarchief van de Nederlandse KB, dat tot 1995 loopt, duikt het woord flessenschraper al dan niet met tussen-n momenteel 9x op, in 1954 voor het eerst. Flesse(n)likker wordt 5x vermeld, de eerste keer in 1974 (en dan nog tussen haakjes). Van Dale14, 2005 echter kent wel flessenlikker ("huishoudelijk gereedschap om flessen uit te schrapen"), maar niet flessenschraper, net als de actuele woordenlijst van de Taalunie (link, link). De eerste vorm lijkt dus uiteindelijk meer beklijfd te zijn.
Overigens vind ik de huidige inhoud van dit artikeltje een schoolvoorbeeld van origineel onderzoek. Wutsje 30 aug 2016 23:40 (CEST)

Bronnen[brontekst bewerken]

De centrale vraag is op welke betrouwbare, verifieerbare bron(nen) is dit artikel gebaseerd. De onbebronde bewering dat de flessenlikker oorsponkelijk uit Noorwegen afkomstig is was eerder al terecht uit het artikel verwijderd. Zie WP:GOO: "Alles in Wikipedia moet gebaseerd zijn op betrouwbare bronnen (als er geen betrouwbare bronnen over een onderwerp zijn dan mag het niet in Wikipedia behandeld worden, ongeacht hoe 'bekend' of 'belangrijk' het onderwerp is)". Zo'n bewering kan en mag alleen teruggeplaatst worden indien voorzien van een bron, die aan de vereisten voldoet. Gouwenaar (overleg) 15 mrt 2019 13:46 (CET)