Overleg:Gamelan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Cultuur[bewerken]

Over deze wijziging heb ik (betrekkelijk) lang getwijfeld, omdat de hele Indonesische cultuur volgens mij toch zeer doordrongen is van gamelanklanken, maar het artikel beperkt zich vooralsnog hoofdzakelijk tot overigens zeer wetenswaardige technieken en feiten over alleen de muziek zelf. Hoe groot is het belang van de gamelan? En wat zijn die andere "ontwikkelde muzikale vormen"? Ivory 3 okt 2007 05:15 (CEST)

Beste Ivory, er bestaat niet zoiets als de "Indonesische cultuur". Er zijn honderden culturen in Indonesië te vinden en iedere cultuur heeft z'n eigen cultuuruitingen, ook qua muziek. Gamelan vind je in de Soendanese, Javaanse en Balinese culturen en misschien nog elders in de archipel maar veel meer zal het niet zijn. Omdat die culturen de meerderheid van het aantal inwoners vertegenwoordigen en deze culturen het meest bekend zijn, hebben de cultuuruitingen van deze volkeren ook veel invloed en status. Aan de andere kant zijn er legio jongeren in Indonesië te vinden die het niet met mij eens zullen zijn. Wat mij betreft zijn er geen bezwaren om dit artikel te categoriseren zoals jij hebt gedaan, maar dit is afhankelijk van hoe je zo'n categorie interpreteert.--Pvanvelzen 3 okt 2007 12:20 (CEST)

Instrumenten[bewerken]

Het verbaast me dat de gamelaninstrumenten op wikipedia niet verder zijn uitgewerkt. De Engelstalige wikipedia loopt ons daar kilometers vooruit. Tegen de achtergrond van ons koloniaal verleden en met zoveel oorspronkelijk Indische Nederlanders moet er toch wel iemand voor zo'n project te vinden zijn... Opzwartbeek (overleg) 1 apr 2017 08:18 (CEST)