Overleg:Gastro-oesofageale reflux

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Baby's[brontekst bewerken]

Het stukje over baby's is niet logisch: als de LES niet op het juiste moment opent kan er, lijkt mij, geen maaginhoud 'vrijelijk de slokdarm inlopen'; de opening is toch afgesloten? --DrJos 22 jun 2009 09:23 (CEST)

Voorstel titel wijziging[brontekst bewerken]

Zie ook de Engelstalige referenties. In de klinische setting spreekt men (heb er zelf jarenlang rondgelopen) van "gastro-oesofageale reflux" mét de -e- achter de -g-, vergelijk gastro-oesophageal reflux. Zie ook de link naar de richtlijn van de Nederlandse vereniging voor Maag Lever Darmartsen, de deskundigen op dit gebied. [1] 8 feb 2013 09:33 (CET)DrJos (overleg)

Uitgevoerd Uitgevoerd - max (overleg) 9 feb 2015 16:28 (CET)


Voorstel herstructurering[brontekst bewerken]

Binnen het grotere kader maagklachten zijn een deel van deze klachten ten gevolge van brandend maagzuur. Deze zuurbranden kunnen meerdere oorzaken hebben waaronder gastro-oesofageale reflux. Reflux an sich is iets wat iedereen heeft en ook moet hebben. Zonder reflux kan je niet opboeren. Iedereen heeft reflux, slechts een deel heeft reflux met klachten daarvan. Wanneer iemand continu reflux heeft, met daarbij klachten van brandend maagzuur én als deze klachten objectief zijn gekoppeld aan de reflux, dan spreekt men van refluxziekte.

Refluxziekte moet worden behandeld met medicatie etc. Reflux an sich niet.

Ik stel voor:

  • (Deze) pagina over reflux, wat dit is, de oorzaken etc maar ook dat dit niet altijd met klachten gepaard gaat.
  • Nieuwe pagina over refluxziekte waar de behandeling wordt opgenomen.

RobTolboom (overleg) 16 jun 2015 12:06 (CEST)