Overleg:Geluid

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 4 jaar geleden door Oscar Zariski in het onderwerp Samenvoegen "Horen van geluid" en "Het gehoor"

In de muziek onderscheidt men een 'enkelvoudige toon' en een 'muzikale toon' (of harmonische toon), zie Toonfrequentie.

  • een enkelvoudige toon zou dan een sinus zijn die in de muziek nooit gebruikt wordt...
  • een muzikale toon is dus altijd meervoudig, maar hoeft helemaal niet noodzakelijk harmonisch te zijn (klok, marimba, pauk, dikke pianosnaren enz. )
  • toonfrequentie is m.i. een ongelukkig woord

Bemoeial 1 oct 2003 13:23 (CEST)

Het is voor mij ook abacradabra, de zin waarop je doelt. Dus voel je vrij en ga je gang (als gewoonlijk ben ik het eens met wat je doet) Elly 1 oct 2003 15:14 (CEST)

Amplitude[brontekst bewerken]

In het artikel wordt amplitude gelijk gesteld aan hoogte.

"Een geluidsgolf heeft een lengte, de golflengte, en een hoogte, de amplitude."

Ik weet niet in hoeverre het woord 'hoogte' gebruikt wordt voor de sterkte van geluid. Een toonhoogte wordt bepaald door de frequentie (of de daarmee samenhangende golflengte) van geluid. Twee geluiden met dezelfde toonhoogte kunnen sterk verschillen in amplitude. Je zal dan een verschil waarnemen in volume (uit te drukken in decibel bijvoorbeeld).

--Rikske V. 15 nov 2008 16:26 (CET)Reageren

Geluidsgolven hebben een druk die over plaats en tijd varieert. Ik zal het proberen te veranderen. Groeten, Elly 15 nov 2008 17:28 (CET)Reageren

Opgemerkt[brontekst bewerken]

Geluid is alleen geluid wanneer het gehoord wordt, wanneer mens en dier het waarnemen met hun gehoororgaan. Luchtdruktrillingen van een frequentie beneden of boven bepaalde grenzen worden niet opgemerkt of gehoord. Dan kun je m.i. niet van geluid spreken. Trillingen met een bepaalde karakteristiek kunnen dan gevoeld (en gemeten) worden, maar niet gehoord. Blijkbaar communiceren olifanten op die manier: met trillingen die over grote afstand door de grond worden verspreid {{feit}}.
Geen geluid zonder geluidsbron. Echter, de hersenen kunnen disfunctioneren en bij sommige mensen veroorzaakt dat de sensatie van het "horen" van stemmen terwijl er geen geluidsbron aanwezig is. --VanBuren 15 nov 2008 23:45 (CET)Reageren


Ik denk niet dat je de definitie van geluid mag beperken tot het horen van luchtdruktrillingen.

1. Geluid kan zich even goed door water voortplanten en bij uitbreiding door heel wat andere mediums. Heel wat dieren (zeker niet alleen olifanten) nemen geluid waar uit de bodem. Zo zijn er heel wat insecten die geluid waarnemen via hun poten. Deze geluiden zijn dan bijvoorbeeld veroorzaakt door bepaalde predatoren die de bodem doen trillen. Het geluid heeft zich dan voortgeplant doorheen de bodem.

2. Volgens jouw definitie lijkt het alsof er maar geluid is wanneer er een waarnemer aanwezig is. Wie bepaalt welke boven- en ondergrenzen dan gehanteerd worden? Is geluid voor ons iets anders als voor een vleermuis? Als er ergens luchtdruktrillingen plaatsvinden aan een frequentie van 50 kHz, kunnen we dan van geluid spreken als we het niet horen? Spreken we dan ineens wel van geluid als er een vleermuis voorbij gevlogen komt die die trillingen wel kan waarnemen?

3. Wat is een gehoororgaan? Een insect dat luchtdrukverplaatsingen voelt met haartjes op het lichaam "hoort" ook geluid. Een kakkerlak is er steeds bliksemsnel vandoor als je hem wil pakken. Hij "voelt" de luchtdrukverschillen die veroorzaakt worden door jouw naderende bezem. Maar "voelt" hij ze, of "hoort" hij ze?

--Rikske V. 16 nov 2008 21:25 (CET)Reageren

Ik ben het met vanburen eens. Geluid is voor mij pas geluid als de trilling ook daadwerkelijk wordt omgezet in geluid. Net zoals zien niet licht is, maar licht dat weerkaatst wordt en daarna in beeld wordt omgezet. Even reageren op je puntjes:

1. Van deze snap ik niet goed wat je ermee bedoelt. 2. Boven of ondergrens wordt bepaalt door de ontvanger die de trillingen omzet in geluid. Op je eerste vraag nee voor ons niet, en op je tweede ja, maar enkel voor de vleermuis. 3. Een gehoororgaan is (weeral voor mij) een orgaan dat drukverschillen omzet in geluid. Of het voelt of hoort is hangt er vanaf in wat het wordt omgezet. Wordt het omgezet naar geluid, of wordt het omgezet naar dat wat wij het omzetten als je onze haartjes op bijvoorbeeld onze benen aanraakt.

Ik ben voor het veranderen naar VanBuren's definitie.

--Alemaaltevinden (overleg) 17 jul 2011 11:13 (CEST)Reageren

Samenvoegen "Horen van geluid" en "Het gehoor"[brontekst bewerken]

Ik heb een paar aanvullingen geschreven maar bij de reeds aanwezige tekst stond sommige informatie dubbel vermeld, momenteel ondergebracht bij de kopjes "Horen van geluid" en "Het gehoor". Ik of iemand anders zou die moeten samenvoegen.Oscar Zariski (overleg) 27 nov 2019 20:33 (CET)Reageren