Overleg:Gereformeerde kerk (Dinteloord)

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 3 jaar geleden door Fransvannes

Bij het natrekken van dit artikel kom ik twee problemen tegen.

Het eerste is de naam van de kerk. De enige aanwijzing dat deze kerk ooit Sjaloomkerk geheten heeft, vind ik hier (een bron uit 1981). Reliwiki schrijft (zich misschien stilzwijgend beroepend op ons artikel): "Misschien heeft dit kerkgebouw enige tijd de naam Sjaloom(kerk) gehad". Die weten het dus ook niet. De kerk noemt zich nu gewoon "Gereformeerde Kerk", maar dat was voor de fusie met Zevenbergen misschien anders.

Dan is er de tweede architect. Reitsma junior, zoals het artikel nu zegt, is een voorname kandidaat (daar zijn meerdere bronnen voor, waaronder vooral het boekje Lijst van Nederlandse kerken 1945-1963 van de Van der Leeuwstichting), maar ik kom ook de naam van C. de Rooy tegen (hier en hier. Dat lijken me ook geen onbetrouwbare bronnen). Het boek Egbert Reitsma - Meester in baksteen (Van der Ploeg en Krijgsman, 2014) zegt op blz. 37, waar deze kerk beschreven wordt, niets over een samenwerking. Wel lezen we op blz. 16 dat zoon Lammert vanaf 1950 Egbert Reitsma's compagnon was. Net iets te laat voor deze kerk? (als mogelijke aanwijzing nog dit: "volgens [kerkrentmeester] Slings is de ui erop gekomen dankzij een samenspel tussen de architect en de toenmalige dominee Impeta. "Die kwamen allebei uit Kampen en daar hebben ze een kerk met een ui, de Kamper Ui." Egbert Reitsma kwam niet uit Kampen. De Rooy kwam uit Willemstad. Maar waar woonde Lammert?)

Tot zover mijn naspeuringen. Wie weet er meer? Fransvannes (overleg) 17 sep 2020 22:37 (CEST)Reageren

Dag Fransvannes, ik heb nog niet alle mogelijkheden van zoeken nagelopen.

  • Bij de eerste opslag van Reliwiki is de naam Shaloomkerk Versie van 1 juni 2008 Hier was ook vermeld bij Architect : Reitsma, E. en L.H. Tevens wordt er vermeld dat de kerk door twee groeperingen werd gebruikt.(1953-1964)
Zelf heb ik na 1965 in Zuid-Holland meegemaakt dat kerken in een plaats gezamenlijke diensten en andere activiteiten organiseerden. (vrijzinnig, gereformeerd en katholiek) Ik weet niet meer hoe men dat benoemde. Hier in Sneek in 1966 Ons zoeken naar een nieuwe eenheid mag niet resulteren in het ontstaan van een nieuwe kerk, óók geen Sjaloomkerk. Dat zou de veelheid van kerken alleen maar vermeerderen. Een sjaloomkerk lijkt een begrip. Dat is iets wat iemand met kennis van zaken moet kunnen uitleggen. Voor mij lijkt het er op dat het iets te maken heeft samenwerkende kerkgenootschappen. Zo'n naam blijft hangen aan een kerk, en is voor mij een mogelijke verklaring. Ik denk dat het lemma de huidige kerknaam moet krijgen en in de geschiedenis dat hij ook sjaloomkerk werd genoemd.
  • De tweede architect. In alle berichten wordt C. de Rooy genoemd. Trouw 08-03-1951 Van boerderijen bouw weet ik dat architecten samenwerking zochten met architecten/aannemers uit de regio. Dit vergemakkelijkte de weg van vergunningen en kennis van de omgeving. Aannemers van uit de regio van de nieuwbouw bieden meerdere voordelen. (er moet ook controle zijn) C. de Rooy moet er dus bij.
  • De zoon. Ik kan me er alles bij voorstellen, voordat men officieel ging samenwerken met dat ook al eerder deed. Ook dat de bijna 60 jarige vader, juist voor dit project (ver van huis) zijn zoon erbij betrok. https://www.archimon.nl/architects/ereitsma.html
  • De ui
Dominee Impeta kwam van Kampen Nu nog op zoek naar de tweede die in Kampen woonde of studeerde. Mvg, Lidewij (overleg) 19 sep 2020 12:56 (CEST)Reageren
Fijn, dat is een mooi begin! De Rooy moet er dus maar bij. Ik ben geneigd zoon Reitsma er dan af te halen (ook die Archimon-site vermeldt zijn naam niet bij deze kerk).
Het begrip sjaloomkerk kende ik niet, klinkt interessant. Dat kan inderdaad de oplossing zijn, al zou het fijn zijn om zeker te weten dat de kerk dus van 1953 tot 1964 onder die naam bekend stond. Fransvannes (overleg) 22 sep 2020 14:04 (CEST)Reageren