Overleg:Geschiedenis van Indonesië

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De kwaliteit van deze wikipagina is niet best. Hooguit een nogal subjectieve weergave van enkele aspecten van de Indonesische historie. Als het over geschiedenis (historie) gaat is Wikipedia geen goede bron omdat de visies op historie erg subjectief worden weergegeven. Dat geldt overigens ook voor artikelen in andere talen / vanuit andere nationaliteiten. Een vergelijking met een Indonesische wikipagina (even online vertalen vanuit het Behasa)levert een meer volledig beeld op.Phewiki (overleg) 8 jun 2013 10:08 (CEST)


kzou gewoon graag willen weten hoe Suharto met zijn voornaam noemde,kmoe da opzoeken voor een opdracht voor PaV. Ajet weet zend me mail: megske16@hotmail.com ..!!

Helaas is dat niet de manier waarop wikipedia werkt. Maak je huiswerk zelf, Soeharto!

vuile honden op zodetieven met maak het zelf, zoek het gewoon ff lkkr uit!!!!!!!!!! zelf maken tsssss.

Als je nou eens ophield met schelden en gewoon de Soeharto bladzij eens bekeek.. maar ja dat is hard werk he?

Geschiedenis Indonesie[bewerken]

Ik heb een en ander gewijzigd, omdat strik bekeken Indonesie niet bestond voor de kolonisatie. Natuurlijk bestonden de verschillende cultuurgroepen die wij thans Indonesisch noemden wel al. - De voorgaande niet ondertekende opmerking werd toegevoegd door 216.152.171.77 (overleg|bijdragen).

Notificatie van CommonsTicker[bewerken]

De onderstaande afbeelding(en), die gebruikt worden op deze pagina (of overlegpagina), zijn verwijderd of genomineerd voor verwijdering op Commons. Als de afbeelding verwijderd is, haal dan de afbeelding van de betreffende pagina. Indien je het niet eens bent met de nominatie of verwijdering kun je op Commons een reactie plaatsen op de verwijderlijst, of op de overlegpagina van de verwijderende admin.

-- CommonsTicker 20 mrt 2007 19:20 (CET)

"Staatsgreep" zeer onvolledig[bewerken]

De beschrijving van de 'staatsgreep' van 1965 is zo onvolledig dat dit een tendentieuze indruk maakt. De indruk wordt gewekt dat zonder meer Soeharto in een bloedige staatsgreep een eind maakte aan het bewind van Soekarno. De gebeurtenissen waren veel complexer en veelomvattender.

Het is in elk geval een rare omissie dat niet vermeld wordt dat het begon met een linkse staatsgreep op 30 september 1965, waarbij in één nacht zes of zeven generaals werden doodgeschoten. De staatsgreep werd geleid door Oentoeng, hoofd van Soekarno's lijfwacht, waarbij de eventuele betrokkenheid van Soekarno zelf (en de PKI) steeds een omstreden kwestie is. Het tegenoffensief van de overlevende generaals bracht uiteindelijk Soeharto aan de macht. Aanvulling dringend gewenst. Paul kuiper 5 aug 2007 01:48 (CEST)

Laatste vier presidenten niet genoemd[bewerken]

Hoe kan het trouwens dat de vier presidenten die Indonesië na Soeharto gekend heeft niet eens genoemd worden? Heel het artikel is zeer onvolledig. Paul kuiper 5 aug 2007 02:04 (CEST)

Indianenverhaal[bewerken]

Ik heb de zin Aan de hand van ‘dodenlijsten’ verstrekt door CIA, organiseert hij een slachtpartij onder communisten en anderen, waarin minstens 1,5 miljoen Indonesiërs het leven laten geschrapt en door een andere vervangen. Dit van primair anti-amerikanisme druipende broodje-aapverhaal doet het artikel een zodanige afbreuk, dat ik even overwogen heb om het hele artikel voor verwijdering voor te dragen wegens POV. Het is zeker dat de CIA blij is geweest met afloop van de staatgreep, maar even zeker dat de plegers van de bloedbaden veel beter dan de CIA wisten wie hun vijanden waren. Ook is het aantal slachtoffers hier zeker te hoog opgegeven.

Lignomontanus 8 nov 2007 12:10 (CET)

Te hoog? Encyclopaedia Britannica noemt 2 miljoen doden. De bron waaruit blijkt dat de staatsgreep gesteund werd/zou worden door de CIA moet evenwel vermeld worden. Meursault2004 9 nov 2007 12:20 (CET)

In het engelse wikiartikel [1] lees ik:

The estimates of the death toll of the conflict range from over 100,000 to 3 million, but most scholars accept a figure of around 500,000.[10]

Het lijkt me het best uit te gaan van de overheersende mening onder historici, tenzij er duidelijk bewijs kan worden aangevoerd dat de waarheid elders ligt.

Lignomontanus 12 nov 2007 17:22 (CET)

Helaas is het nog niet zo dat Wikipedia meer betrouwbaar geacht kan worden dan de Encyclopaedia Britannica. Overigens lijkt het me zinvoller om aandacht te besteden aan de hierboven gesignaleerde ernstige leemten in het artikel. Paul kuiper 12 nov 2007 22:43 (CET)

De betrouwbaarheid van Brittanica is ook niet boven elke twijfel verheven. Met je bewering dat het artikel een grondige revisie behoeft, ben ik het volkomen eens. Als ik tijd daarvoor vind, zal ik binnenkort een poging in die richting ondernemen.

Lignomontanus 14 nov 2007 16:33 (CET)

Verwijderingsnominatie Afbeelding:Ki Hadjar Dewantara.jpg[bewerken]

Eén of meerdere afbeeldingen die gebruikt worden op deze pagina of overlegpagina, zijn genomineerd voor verwijdering. Het gaat om Afbeelding:Ki Hadjar Dewantara.jpg, zie Wikipedia:Te verwijderen afbeeldingen/Toegevoegd 20091216. --E85Bot 17 dec 2009 02:06 (CET)

verwijdering stuk over onafhankelijkheid[bewerken]

Ik heb het stuk over de aaceptatie van de Nederlandse regering van de datum van 1945 van de onafhankelijkheid van Indonesië verwijderd. De Nederlandse overheid heeft elemaal niet in 2005 de datum van 1945 geaccepteerd, dit kan juridisch ook niet en zal een dolk in de rug zijn van o.a de Atjenesen, de Papoa's, Timorezen en ga zo maar door, 1949 is de datum van de officiele onafhankelijkheid. --ArmTheInsane (overleg) 5 apr 2012 17:36 (CEST)

Wat is dit dan volgens jou? Een verzinsel? Dolk in de rug of niet, ik lees daar toch echt dat '45 als jaar van de onafhankelijkheid wordt erkend. Vriendelijke groet, Afhaalchinees 16 nov 2012 16:51 (CET)

Wikipedia geeft subjectieve informatie m.b.t. historie[bewerken]

Wikipedia is (in ieder geval hier, maar ook bij de weergave van bijvoorbeeld de Turks/Armeense geschiedenis)een nogal slechte informatiebron als het om historie gaat. De diverse pagina's in de verschillende talen geven afwijkende versies van dezelfde historie weer. Het gaat dan om subjectieve en selectieve weergaves van geschiedenis. De discussie over deze ene pagina toont aan dat Wikipedia niet alleen dient om feiten weer te geven, maar voor sommigen om een visie op feiten naar voren te brengen. Met name als geschiedenis conflictsituaties betreft (wat vaak het geval is) zou een feitenrelaas (chronologisch) en een eventuele weergave van verschillen van interpretatie op zijn plaats zijn.

Een encyclopedisch artikel zou geen politiek pamflet moeten zijn.Phewiki (overleg) 8 jun 2013 10:22 (CEST)

Externe links aangepast[bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Geschiedenis van Indonesië. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 30 jul 2017 09:55 (CEST)