Overleg:Geuteling

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

In de Vlaamse Ardennen worden op meerdere locaties Geutelingen gebakken. Er zijn pagina's over dit onderwerp een doorverwijzing geworden of verwijderd. Gebruiker Pieterdekoekelaere probeert het onderwerp in zijn hand te houden. Ik volg het onderwerp al langer, maar zal blijven bij de laatste veranderingen. Op 22 jan 2018 brengt ‎ Wikiklaas de linken terug naar één van De Koekelaere en één van het Geutelingencomitee Vlaamse Ardennen. Met als gevolg dat De Koekelaere nog maar een link heeft. (En de foto's van De Koekelaere) Op 15 feb 2018 verwijderd Pieterdekoekelaere de link van het Geutelingencomitee met een samenvatting om de wikipedianen om de tuin te leiden. Ik was, 29 apr 2018, blij verrast toen Paul Hermans foto's van het Geutelingencomitee plaatste. Er kwam weer wat evenwicht. Maar helaas twee gebruikers, niet gehinderd door kennis van dit onderwerp hier, zien niet het nut van evenwicht. Ik ga het nog een keer proberen. Iedere groep één herkenbare foto en één externe link. Groet, Lidewij (overleg) 11 mei 2018 13:13 (CEST)[reageer]

Verduidelijking hier (15 feb 2018) wordt door Pieterdekoekelaere de link van de Website van het Geutelingencomitee Vlaamse Ardennen VZW verwijderd, waarna er op de pagina alleen nog een link van de referentie overblijft. Of te wel de link van de Koekelaere, Geutelingen.com. Groet, Lidewij (overleg) 15 mei 2018 10:44 (CEST)[reageer]

Beste, net om geen 2 websites van 2 concurrerende bedrijven te vermelden, omdat dit ook weinig van nut was in de gegeven context van twisten. LECA is een cultuur vzw.

Beste,

uw claim dat er op meerdere locaties in de Vlaamse Ardennen geutelingen worden gebakken is perfect juist.

Enkele kanttekeningen:

-Dat in Elst na de tweede wereldoorlog, in de jaren '70 van de vorige eeuw, de heropleving begon, is in de Vlaamse Ardennen een algemene aanname. -Dat geutelingen sinds jaar en dag een streekproduct is waarrond in de wintermaanden handel ontstaat, zal ook geen mens ontkennen. -Dat er sinds enkele jaren een geutelingencomité vlaamse ardennen is ontstaan naast het geutelingencomité van Elst, dat Elst als geutelingendorp miskent, louter omwille van een persoonlijke vete , is ook een feit. -Dat ik met mijn bijdragen (ik zal wel nooit een bekende wikipediaan worden, wegens net iets te weinig tijd ervoor) wil voorkomen dat dit onderwerp uit de hand loopt, eerder dan het in de hand te willen houden, onderschrijf ik volledig. Ik hoop dat lokaal anderen in gang schieten om het geutelingen-topic vorm te geven. Zo zou u andere gezichtspunten van deze traditie te zien krijgen. -Dat ik iemand zou proberen om de tuin te leiden is een aanname die het comité vlaamse ardennen al goed ingeburgerd heeft gekregen. Al ontken ik niet dat al mijn bijdragen kwalitatief (onderbouwd) zijn. -Dat de informatie op hun website nagenoeg klakkeloos is overgenomen van mijn oude website, waarvan mijn vader alle teksten schreef, is eveneens een feit. -Dat de lokale heemkundige genootschappen, culturele en toeristische instellingen de precieze ontstaansgeschiedenis van de geutelingentraditie proberen te achterhalen is een gaande zaak. (Dat geutelingen van de spanjaarden zouden komen, blijkt een foutieve aanname van mijn vader te zijn geweest die nog steeds wordt gepropageerd door het comité vlaamse ardennen) -Dat de foto's op wikipedia van een ander bedrijf komen (deze die erop stonden -behalve een -kwamen ook al niet van mijn kant, ze stonden er al een tiental jaar op, dacht ik), interesseert me geen moer. Zolang het maar mooie zijn. En dat ze liefst geen reclame inhouden voor een winkel zoals aveve (overigens, ik heb niets tegen aveve), leek me ook een wikipedia-regel. -Dat dit comité vlaamse ardennen een bedrijf is dat op grote schaal geutelingen produceert, probeert dit bedrijf angstvallig stil te houden. -Dat in Elst het geutelingenfeest nog steeds doorgaat als voorwerp van een sinds lang ingebakken traditie, hoef ik u niet te vertellen. Dit feest is een samenwerking tussen het geutelingencomité in Elst, de lokale verenigingen en verschillende bedrijven, waaronder het mijne. Jammer genoeg probeert het geutelingencomité vlaamse ardennen dit traditionele feest te ontwrichten met een commercieel schlagerfestival dat de oorsprong en wortels van de geutelingtraditie miskent. Voor sommigen is het blijkbaar een geweldig probleem dat de geuteling wortelt in de verering van een katholieke heilige: Apollonia. Ik dacht dat we dit tijdperk reeds lang voorbij waren...

De producenten van geutelingen in Elst (waaronder mezelf) zien, net als de lokale verenigingen, deze commercialisering van het feest met lede ogen aan. Doch ieder is vrij te kiezen voor traditie, dan wel een schlagerfestival. In deze tijden van fake news is het blijkbaar heel gemakkelijk om een klein stuk van de publieke opinie te masseren met een karrenvracht aan foute berichten op social media. Dat de zwartmakerij van dit comité vlaamse ardennen, samen met desinformatie, doordringt tot in wikipedia is des te jammer. Het begint mij te dagen hoe in de Verenigde Staten ene Trump president kon worden. Echter, de waarheid heeft zijn mérites en zal hoedanook komen bovendrijven. Hopelijk dringt deze dan ook door tot in wikipedia en kan dit platform dienen als positief forum voor de verdere bekendmaking van onze mooie traditie.

Ik kan nog bladzijden doorgaan om alle onwaarheden te proberen weerleggen, maar nodig u graag uit om in de wintermaanden, januari, februari en maart, eens in Elst langs te komen en de diversiteit van de geutelingen en geutelingentraditie in al zijn facetten te ontdekken.

Met vriendelijke groeten, Pieter

Pieter, op 16 jan 2017 verwijderde u de toegevoegde zinnen over het Geutelingencomité. Beste, dit was een opeenvolging van verwijderingen van beide kanten.
Op 2 jun 2017 verwijderd u de link van de Website van het Geutelingencomité. De link was toegevoegd door Gebruiker:Jvhertum.
Nadat Gebruiker:JanB46 de pagina herschikte veranderde u de volgende dag 20 jan 2018 de link van het Geutelingencomité Vlaamse Ardennen, dat niet in Elst is, in een link van Geutelingen.com - De Koekelaere waarna er 3 linken naar Geutelingen.com van De Koekelaere gingen.
Op 22 jan 2018 brengt ‎ Wikiklaas de linken terug naar één van De Koekelaere en één van het Geutelingencomitee Vlaamse Ardennen.
Weer haalt u 15 feb 2018 de link van de Website van het Geutelingencomitee Vlaamse Ardennen VZW weg met in de samenvatting Ofwel laat je website naar 2 concurrerende bedrijven staan, ofwel laat je ze beide weg. Waarna er een link naar De Koekelaere bleef staan. Met vriendelijke groet, Lidewij (overleg) 15 mei 2018 11:59 (CEST)[reageer]
PS ik zie nu dat de site van LECA, (een cultuur vzw) het alleen over Geutelingen.com van De Koekelaere heeft. Wanneer dit ook op 14 jan 2018 zo was, had ik deze link zeker niet geplaatst/behouden. Dus kan deze link wel weg nu. (Het internet archief wil me niet helpen) Lidewij (overleg) 15 mei 2018 12:16 (CEST)[reageer]

Leca VZW vermeldde eerst website van geutelingencomité, maar omdat de feesten van dit geutelingencomité door LECA vzw niet als cultureel evenement wordt beschouwd, werd deze link vervangen door een link naar onze website. Misschien bestaat een oplossing erin geuteling als streekproduct en de geutelingenfeesten te scheiden in 2 topics. Je hebt dan duidelijk een scheiding tussen handel door bedrijven en een traditioneel gebeuren door verenigingen. ik maakte nog aanpassing ivm links.

Pieter, ik begrijp dat ook het Leca VZW niet onafhankelijk is. Maar twee linken naar uw gebeuren is ook niet nodig. Dus dat zal ik wederom aanpassen. Met vriendelijke groet, Lidewij (overleg) 18 mei 2018 13:17 (CEST) Ik zou niet weten waarom ze niet onafhankelijk zijn.[reageer]

Ik stel ook vast dat je fijntjes de volgorde van de links veranderde. Heb geen zin in een pingpongspelletje, dus laat ik dit gewoon zo. Je bent nog steeds welkom om te komen proeven van ons heerlijke streekproduct. Het kan helpen om er lyrischer over te schrijven.

Pieter, het is niet de bedoeling om binnen mijn geschreven tekst te schrijven.
Bij het plaatsen heb ik net als u, even er voor, de nieuwe zin bovenaan gezet.
Nadat ik deze koeken al enige tijd volg, ben ik inderdaad wel benieuwd hoe ze smaken. Echter een reisje zit er niet meer in.
Met het volgen heb ik begrepen dat het Geutelingencomité in 1981 in Elst werd opgericht, en dat enige tijd geleden er ruzie is ontstaan. Waarna er nu ook in buur dorp Michelbeke geutelingen worden gegoten. Maar beide groepen claimen 1981 als oprichting.
De pagina ademde vooral de sfeer van Elst uit. Lidewij (overleg) 18 mei 2018 14:57 (CEST)[reageer]

Die oprichting in 1981 van een comité is an sich niet zo belangrijk. Geutelingen bestaan al veel langer dan dat jaar. Ook is dit een streekproduct van gans de Vlaamse Ardennen, niet van Elst alleen en zeker niet van Michelbeke alleen. Wel is het zo dat zonder de daaraan gekoppelde traditie rond de Apolloniaverering in Elst, de geuteling (waarschijnlijk) in de nevelen des tijds zouden zijn verdwenen. Daarom dat men in de ruime regio Elst als geutelingendorp aanziet, ook in de omliggende dorpen die zelf geutelingen bakken. Dit is zo gegroeid door de inspanningen van het geutelingencomité dat mijn vader in 1981 oprichtte. Er heeft in de regio niemand een probleem dat in een ander dorp dan Elst geutelingen worden gebakken. Alleen is de ontkenning door Geutelingencomité Vlaamse Ardennen van de jarenlange inspanning van een ganse regio om zijn streekproduct en traditie in ere te houden met Elst als speerpunt, een flagrante poging tot herschrijven van de geschiedenis. En dit zou m.i. geen begin van waarheid mogen worden op een forum dat ik veelvuldig gebruik als bron van informatie. Da's alles. Dank voor je weerwerk, het helpt een mens zijn focus terug te vinden. Pieter – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 2a02:1812:50e:f100:b418:4d80:9977:3b14 (overleg · bijdragen)