Overleg:Geweldloze communicatie

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De voorbeelden die in deze tekst worden gegeven, voelen voor mij nog vrij 'afstandscheppend' ipv verbindend aan. Ik zou graag meer compassie en openheid willen gebruiken.

Ten eerste stel ik voor om het gesprek live te houden, ipv eenzijdige communicatie over de voicemail, zodat er een uitwisseling kan plaats vinden en er een verbinding kan ontstaan. Voicemail is voor mij niet het meest geschikte moment in dit geval om het probleem op te lossen.

Verder: Waarneming: 'dat ervaar ik als strijdig met onze afspraak'. Dit doet mij denken aan taal die wordt gebruikt in een rechtzaak en niet in een gesprek tussen twee mensen in een liefdesrelatie. Het voelt voor mij daarmee aan alsof de dame niet volledig haar hart opent en zich meer op afstand houdt (en mogelijk zelfs aanvallend opstelt) en daarmee het moeilijker maakt om verbinding te maken op gelijkwaardig niveau. Mijn voorstel: Gisteren hebben we samen afgesproken, dat we vandaag om 8 uur samen zouden eten en het is nu half 9.

Gevoelens: "Mijn verwachting was dat we een gezellige avond thuis hebben, maar nu heb ik het idee dat we eerst weer een moeilijk gesprek zullen hebben." - 'Mijn verwachting' voelt voor mij aan als vrij zakelijk en bijna als baas-onderdaan relatie aan en niet passend bij gezelligheid. Het lijkt voor mij alsof het van haar gedwongen gezellig moet gaan worden. Ik stel voor om 'mijn idee' of 'ik hoopte' te gebruiken. - 'eerst weer een moeilijk gesprek zullen hebben'. Dit klinkt voor mij bijna als een emotionele bom. Het heeft een verwachting met een emotioneel oordeel(moeilijk gesprek), een verwijzing naar eerder (eerst WEER een moelijk gesprek). En bovendien heeft het niet direct iets met maken met het feit dat de man te laat is, het is haar verwachting. Ik stel voor om dit hele tweede deel van de zin achterwege te laten.

Behoeftes: "dat afspraken worden nagekomen." Dit klinkt voor mij heel algemeen, zakelijk, niet iemand direct aansprekend en daarmee afstandscheppend. Ik stel voor om te zeggen: Ik heb zeer de behoefte, dat ik je kan vertrouwen dat je onze afspraken nakomt.

Verzoek: "Ik wil dat je me direct terugbelt of eigenlijk dat je hier binnen vijf minuten voor de deur staat." Dit voelt voor mij niet aan als een verzoek of voorstel, maar als een bevel. Uitgaande van dat het gesprek live plaats vindt, stel ik voor: Ik zou heel graag willen dat je je houdt aan onze afspraken en in geval van nood me op tijd laat weten, dat je later komt. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 190.174.41.206 (overleg · bijdragen) 12 aug 2011 22:16