Overleg:Gezondheid

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

commerciele link vervangen door meer neutrale,Door de wol geverfd 28 okt 2005 13:14 (CEST)Reageren[reageer]

Gezondheid als cultuur bepaald[brontekst bewerken]

Er zijn veel theorien over hoe gezondheid bewerkstelligd word. In het algemeen accepteert reguliere geneeskunde een theorie van chemische en functionele homeostasis. Deze theorie gaat uit van de accumulatie van interacties tussen de verschillende onderdelen van het lichaam. In culturen die niet in Europa zijn ontstaan vinden we vaak andere modellen van gezondheid, en zelfs andere modellen van biologie en samenleving als basis voor de vorming van gezondheid. Bekende verwesterde vormen hiervan vinden we in moderne Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG/TCM) en Indiase Ayurveda. Toepassingen vinden we in reguliere zorg bijvoorbeeld in de methode van 'dry needling' in fysiotherapie. In Culturele Antropologie vinden we veel observaties van ideeen over gezondheid bij andere culturen. Veel van die observaties zijn gefilterd door westerse terminologie en onderzoeksmethoden. Hierdoor komt de verschillendheid van andere culturen ten aanzien van gezondheid en gezondheid verwerkelijking of beoefening niet altijd aan het voetlicht. Pogingen om dit wel te doen worden meestal aangeduid als alternatieve geneeskunde of complementaire geneeskunde, terwijl het soms om complete werk en kennis systemen gaat dier al lange tijd hun eigen wetenschappelijke ontwikkeling hebben doorgemaakt en hun eigen instrumentarium hebben ontwikkeld. In Chinese geneeskunde met name heeft zich een leersysteem ontwikkeld dat terminologie en methodiek verklarend is. Terwijl men veel minder op anatomische of fysiologische details in gaat dan in reguliere biologie, legt men wel veel relatie tussen gedrag, persoonlijke ontwikkeling, morele beschaving, zelfzorg en gezondheid. Deze gedachten zijn in moderne tijd niet geheel vreemd. Er is al sinds het werk van Mary Baker Ely en Christian Science interesse in hoe cultuur en gezondheid in elkaars verlengde liggen. In moderne theorie vorming over acculturatie vinden we o.a. Conrad Phillip Kottak [1] (in Window on Humanity), die schrijft dat:

'acculturatie helpt de persoon zich te vormen tot een acceptabel lid van de samenleving. Cultuur beinvloed alles wat een persoon doet, of deze zich daarvan bewust is of niet. acculturatie is een levenslang proces dat helpt mensen met elkaar te verenigen. zelfs als een cultuur veranderd blijven centrale ideeen, waarden, wereldbeschouwingen en opvoed praktijken voor kinderen het zelfde. hoe vaak heeft een ouder niet gezegd: "als al je vrienden van een brug springen, doe jij dat dan ook?" de ouders spelen rollen in het acculturatie proces.'

Cultuur en acculturatie werken bevestigend naar ons handelen en denken en dus de vorming of afbraak van onze gezondheid. In Chinese geneeskunde word bijvoorbeeld steeds gekozen voor gedragscorrectie voor men tot behandeling overgaat met bijvoorbeeld acupunctuur, massage en voeding.