Overleg:Giethoorn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Punteren en gondelen zijn twee verschillende dingen. Met de punterboom druk je de boot op de bodem voruit. Gondelen is een roeibeweging met een lange peddel die op een steun ligt. - – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 193.173.87.67 (overleg · bijdragen) 12 sep 2008 12:11


Oorsprong naam[bewerken]

Ik heb de tekst die onder het kopje geschiedenis weggehaald. De tekst was:

Omstreeks 1230 is Giethoorn gesticht door vluchtelingen, die uit gebieden rond de Middellandse Zee kwamen. Deze eerste bewoners vonden hier massa's horens van wilde geiten, die waarschijnlijk in 1170 tijdens de Sint Elisabethsvloed waren omgekomen. Ze noemden hun nederzetting Geytenhoren. Later is deze naam verbasterd in Geythorn, wat nog later Giethoorn werd.

Als ik de tekst onder het kopje Die Giet oal op http://home.zonnet.nl/bridgeclublinschoten/clubblad/2003weekend-Wiek%20End%20Ostwalt.htm lees klopt hier weinig van. De Sint Elisabethsvloed was in ieder geval niet rond 1170.

Emvee 14 aug 2005 12:20 (CEST)

Flagellanten?[bewerken]

Of zich ooit Flagellanten in Giethoorn hebben gevestigd is onduidelijk. Veel website en andere bronnen melden het, maar In "Ontdek Noordwest-Overijssel" (Hilversum 1981, ISBN 9063010109 , blz. 37 en 38 ) schrijven Gerard Grongrijp, Vic Langenhof en Wim Schroevers dat er een hardnekking verhaal bestaat dat Flagellanten die door de pest uit Zuid-Europa verdreven waren,eind 12 eeuw toestemming kregen van de bisschop om zich te vestigen in de buurt van Giethoorn de eerste bewoners waren van Giethoorn, maar dat dat allerminst zeker is. Ten eerste om dat dat helemaal die de eerste bewoners hoeven zijn geweest, de streek hoefde helemaal niet onbewoond te zijn. Ten tweede lijkt de identificatie van de in oude (?) Literatuur genoemde Maartensluyden, die toestemming kregen van bisschop Jan II van Sierck zich in de buurt van Giethoorn te vestigen, die gesloten gemeenschap hebben gevormd en onderling trouwden helemaal niet zeker is. Het konden ook wel dienstlieden van de bisschop zijn geweest.

Die oude bron die de Maartensluyden noemt lijkt mij de "Historie van Overijssel" van Willem Nagge te zijn geweest, een handschrift uit 1678 en in het begin van de twintigste eeuw uitgegeven. Een citaat uit dat boek lijkt in "Giethoorn dorp tussen de Wieden" van A.L. Broer (Wogmeer ISBN 9063791410 blz. 14,15) te staan, maar dat citaat bevat een ongerijmdheid, namelijk de vermelding van de stormvloed uit 1825. De tekst wat betreft de flagellanten moet gewijzigd worden, wat mij betreft. Marco Roepers 12 aug 2007 11:36 (CEST)