Overleg:Great Islets Harbour

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Cijfer nakijken?[brontekst bewerken]

Ik lees "In het visseizoen van 1802 gebruikten drie Franse schepen met een totale bemanning van 100 de baai...". Is die drie correct? Vissersboten met een bemanning van gemiddeld 33 man per schip? mvg, Johanraymond (overleg) 26 jan 2023 08:57 (CET)[reageer]

Dag Johanraymond, bedankt voor je reactie. Er is in deze een belangrijk verschil tussen een schip en een boot, maar ik geef toe dat ik het niet duidelijk heb verwoord, daar de gemiddelde lezer uiteraard niet in detail bezig is met de Newfoundlandse kabeljauwvisserijgeschiedenis. Ik heb de tekst bij deze in het artikel wat aangepast (o.a. door te spreken van zeeschepen) en ook een verduidelijkende voetnoot toegevoegd. Ik hoop dat het bij deze wat beter te begrijpen valt.
Het was zo dat men meestal met schepen jaarlijks de oceaan over stak en daarna de visserij bedreef in kleine bootjes, met zelden meer dan een handvol mannen aan boord, die vaak buiten het visseizoen gewoon aan land getrokken werden en in Terre-Neuve achterbleven.
Deze boten zijn geenszins vergelijkbaar met de vissersboten die bij wijze van spreken in Oostende aan de kaai liggen. De foto hiernaast geeft een ruwe indicatie over wat voor boot het eigenlijk gaat. De viswateren waren zo ongelofelijk rijk dat dit voldoende was om efficiënt te werk te gaan. Pas vanaf ca. 1850 begon dit geleidelijk aan wat grootschaliger aangepakt te worden. (Er was daarvoor al grootschaligere Franse visserij op de Grand Banks met verwerking aan boord i.p.v. aan land, maar dat brengt me in deze te ver).
~Ycleymans~ (overleg) 26 jan 2023 19:25 (CET)[reageer]
Bedankt, zo is het inderdaad duidelijker. Johanraymond (overleg) 26 jan 2023 22:33 (CET)[reageer]