Overleg:Hans Mossel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Weber[bewerken]

Openneer, die hier veelvuldig wordt aangehaald als bron, noemt met betrekking tot de relatie met Weber andere data. Zie: http://www.mosselmonument.nl/wp/wp-content/uploads/2018/06/AvroDansorkest2.jpg . Is daar een verklaring voor? Vr. groet, JanB46 (overleg) 2 nov 2019 10:10 (CET)

a) De veelvuldig aangehaalde bron Openneer (1993) (zie hierboven) kan zich natuurlijk vergissen mbt de Duitse periode. Om dit hard te maken dient er wel een andere gezaghebbende bron gegeven te worden.
b) Jammer dat het biografische artikel plotseling zo over Schiphol uitweidt, wat leert de lezer daaruit over Mossel?
Vr. groet, JanB46 (overleg) 8 nov 2019 19:15 (CET)
Beste JanB46, in reactie op a) het volgende. Het artikel over Hans Mossel heeft meerdere bronnen, zoals u kunt zien onder aan het artikel. De bronnen zijn o.a. het Mossel monument, het Joods Biografisch Woordenboek, de Historische Kring Laren, NRC (toch niet de minste bron, zou ik denken). Er zijn in de bronnen inderdaad geen absoluut duidelijke gegevens te vinden wat Hans Mossel heeft gedaan na het vertrek van Weber naar de V.S., dus tussen 1933 en 1935. Mossel is wellicht in Duitsland blijven spelen, misschien zelfs wel voor hetzelfde orkest maar dan met een andere orkestleider. Omdat daar geen bronnen over zijn, heb ik daar verder niets over vermeld. Het is jammer dat we in zo'n discussie zijn beland over deze Hans Mossel op de Nederlandse Wikipedia site. Volgens mij zijn er genoeg bronnen genoemd ter onderbouwing van dit relatief kleine lemma over Hans Mossel. Ik tracht altijd veel bronnen te noemen als ik een lemma toevoeg. Ik ben ook blij met correcties, daar wordt een lemma vaak beter van.
In reactie op b) het volgende. Wat de lezer leert over de toevoegingen m.b.t. Schiphol is dat Schiphol niet zo maar een vliegveld was tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar dat het een Duits militair vliegveld was met de naam Fliegerhorst 561 (onbekend bij veel Nederlanders) en dat Hans Mossel daar verplicht te werk was gesteld om bomkraters te vullen, die waren veroorzaakt door de vele bombardementen die de geallieerden op Schiphol/Fliegerhorst 561 hadden moeten uitvoeren met als uiteindelijk doel de bevrijding van Nederland. Hans Mossel was daar dus niet bezig met het vullen van een enkel gat in de landingsbanen. Dat is toch wel heel interessante informatie, naar mijn mening. Slechts een verwijzing naar Schiphol via de link luchthaven Schiphol vond ik te weinig informatief. Dit lemma over de luchthaven Schiphol is vooral gericht op de hele geschiedenis van Schiphol, terwijl mijn doel was om aan te geven wat de situatie was van Schiphol als militair vliegveld met de naam Fliegerhorst 561 tijdens de Duitse bezetting en het werk aan de landingsbanen. De in mijn ogen noodzakelijke en informatieve link naar Fliegerhorst geeft de belangrijke informatie dat vanaf 1943-44 dwangarbeiders, onder hen Joden, werden ingezet voor bouw en herstel van bomschade. Dat is gelijk ook een belangrijke bron! Die informatie staat weer niet bij de link luchthaven Schiphol. Met vriendelijke groet,Hanengerda (overleg) 8 nov 2019 20:41 (CET)
Als er geen meer betrouwbare bron is over de Duitse periode dient Openneer aangehouden te worden. De Fliegerhorst informatie inclusief hoeveelheid bommen is zeker encyclopedisch, maar of het nu in dit artikel past? Het vermelden van de gedwongen tewerkstelling om bomkraters op Schiphol te vullen zou genoeg moeten zijn. Groet, JanB46 (overleg) 8 nov 2019 20:53 (CET)
De discussie gaat over twee korte zinnen die aangeven hoe zwaar en gevaarlijk het werk was voor de dwangarbeiders op Fliegerhorst 561. Aan het eind van deze twee zinnen staan twee bronnen vermeld. Als ik deze twee zinnen in dit lemma over Hans Mossel verwijder, moet de lezer zelf gaan zoeken op diverse Wikipedia sites om aan deze relevante informatie te komen. Zoals u zelf schrijft, is de informatie in deze twee zinnen encyclopedisch en dus is verwijderen geen goede optie. Ik hoop dat we het na deze uitleg met elkaar eens kunnen zijn. Met vriendelijke groet, Hanengerda (overleg) 10 nov 2019 09:31 (CET)