Overleg:Harig mosdiertje

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Wat is een zoïde?[brontekst bewerken]

Wat is een zoïde?? – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 2a02:1810:ac1d:fe00:f573:dad:acb4:a107 (overleg · bijdragen) 21 jul 2021 23:30 (CEST)

Goede vraag. In het artikel wordt het woord verschillende keren gebruikt zonder het kort te definiëren. Ik zie ook dat de Nederlandse Wikipedia hier (nog) geen artikel aan heeft gewijd, de Engelse wel, waarvan hier een gedeeltelijke vertaling:

Een zoïde (ook wel zooïde) is een individueel dier dat met soortgenoten deel uitmaakt van een kolonie. Zoïden zijn meercellig; hun structuur is vergelijkbaar met die van solitaire dieren. De zoïden kunnen direct met elkaar verbonden zijn door weefsel (bijv. koralen, Catenulida, Siphonophorae, Pyrosome of Ectoprocta) of door een gemeenschappelijk exoskelet (bijv. Bryozoa of Pterobranchia). Het koloniale organisme als geheel wordt een zoōn genoemd (van het Oudgrieks zôion ζῷον wat 'dier' betekent).


Misschien kan een van de schrijvers van dit artikel (wellicht @PieterJanR:) hier meer over schrijven. Arjuno (overleg) 22 jul 2021 02:53 (CEST)