Overleg:Hebreeuws alfabet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

IPA, graag[bewerken]

Kunnen we die uitspraak vervangen door IPA, ajb? Of toch tenminste dat er ook bijvoegen? H. overleg 22 jan 2011 15:36 (CET)


Op Wikipedia wordt in principe de spelling uit het Groene Boekje gevolgd. Voor Hebreeuwse en Jiddische woorden wordt daarna zo veel mogelijk de transcriptie gevolgd uit het volgende naslagwerk:
  • Henk Heikens (e.a., red.), Hebreeuwse en Jiddisje woorden in het Nederlands, Den Haag: Sdu, 2002. ISBN 9012092930.

Indien in dit naslagwerk de keuze gegeven wordt tussen een Hebreeuwse vorm (H) en een Hebreeuws-Nederlandse vorm (H-N), wordt de H-N-vorm gekozen voor de gewone spelling, en de H-vorm voor de transcriptie. Als er meerdere H-vormen of meerdere H-N-vormen voorkomen, wordt steeds de eerstgenoemde gebruikt.

De gekozen spelling en/of transcriptie van alef t/m tav is hierop gebaseerd.

N.B.: Nog niet alles van alef t/m tav is hernoemd, het is nogal veel werk, alle hulp is welkom. Carol (overleg) 24 jan 2016 19:54 (CET)

Wat ik zou proberen in dit geval is de tekst in Word kopieren (incl. alle wiki code) en met zoek/vervang de juiste spelling invoegen. Wel even opletten op hoofdletters; je kan dat aanzetten in Word (dat hoofdletters weer door een hoofdletter wordt vervangen. Is dat een optie ten opzichte van het handwerk? Elly (overleg) 24 jan 2016 20:34 (CET)
Bedankt voor de tip, Elly, Word is het ongeveer het allerlaatste dat ik zelf zou gebruiken, maar inderdaad kan iets als een editor helpen, met global search and replace. Carol (overleg) 24 jan 2016 20:58 (CET)

Dit zijn de namen van de letters volgens het genoemde boek: alef; beet, bet; gimel; dalet; hee; wav; zajin; chet; tet; joed, jod; kaf; lamed; mem; noen; samech; ajin; pee; tsadi, tsadee; koef, kof; reesj; sien; sjien; tav. De reden ze hier te noemen is, dat er nogal veel afwijkende vormen voorkwamen of nog voorkomen op de Nederlandstalige wikipedia. Langzaam maar zeker, evt. met een botje, kan dit worden verbeterd. Carol (overleg) 27 jan 2016 16:03 (CET)