Overleg:Helmdak

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Torenhelm[brontekst bewerken]

Haslinghuis kent de term helmdak niet, van helm verwijst hij naar torenhelm. Arend41 (overleg) 6 feb 2015 15:46 (CET)Reageren

Dat is een wel erg summiere opmerking, Arend41. Stel je hernoeming voor? En wat dan te doen met daken die eruitzien als helmdaken, maar toevallig niet een toren bekronen? En er zijn meer vragen: Klopt onze omschrijving met zijn werk? Specificeert hij uitdrukkelijk dat zo'n torenhelm alleen op een toren te vinden is?

Zie trouwens ook het kopje hieronder, hopelijk kan Haslinghuis ook daar een helder licht op laten schijnen. — bertux 31 aug 2015 17:17 (CEST)Reageren

Definitie: bouwwijze, architectuurgeschiedenis, vorm? Of ...[brontekst bewerken]

Wachthuisje nr. 8 bij het Aqueduc Médicis

.

Is iets een helmdak zodra het er uitziet als een helmdak? Volgens onze definitie wel, maar net als bij het mansardedak heb ik daar wat moeite mee, zie de foto hiernaast. Hoort er niet ook een bouwwijze bij? En vooral een bepaalde inbedding in de cultuur?

Als we een Afrikaanse hut vinden met een strodak dat de beschreven vormkenmerken heeft, moeten we dat dan ook een helmdak noemen? En de kap van een molen? De afdekking van de telescoop van een ruimte-observatorium? Een Tibetaanse tempel? Een bedrijfshal in betonskeletbouw? Even twee concrete voorbeelden om de gedachten te bepalen:

  • Bij het mansardedak lijkt mij vooral de vraag naar de culturele inbedding van belang, omdat dat daktype vrij plotseling door architecten werd omarmd. Ik betwijfel of je deze aanduiding kunt gebruiken voor het dak van een Tibetaanse tempel uit de elfde eeuw.
  • Bij het helmdak komt vooral de vraag op of functionele daken, zoals de molenkap en de telescoopafdekking als helmdak te kwalificeren zijn, waarbij we weer wel moeten bedenken, dat juist die afdekking functioneel gezien een helm kan zijn.

Wie heeft hier relevante argumenten en bronnen? — bertux 31 aug 2015 17:17 (CEST)Reageren