Overleg:Henk Heijman

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 8 jaar geleden door Robotje in het onderwerp ?

?[brontekst bewerken]

  1. Kan iemand burgemeester zijn in 2005 van een gemeente die pas per 1 mei 2006 ontstond?
  2. Was nu Hoek of Van der Woude zijn (waarnemend) voorganger?
  3. De Lijst van burgemeesters van Oost Gelre geeft aan dat hij op 19 mei 2006 burgemeester werd...
  4. De Lijst van burgemeesters van Groenlo geeft aan dat hij vanaf 15 september 2005 burgemeester werd van Groenlo, als opvolger van de op die datum aftredende Hoek.

Paul Brussel (overleg) 24 jun 2015 09:08 (CEST)Reageren

Als Nederlandse gemeentes fuseren volgen er normaal gesproken tussentijdse gemeenteraadsverkiezingen en wordt aan de burgemeesters ontslag verleend in verband met het opheffen van hun gemeente. Is de fusie een onderdeel van een grote gemeentelijke herindeling in een provincie (zoals in Noord-Brabant op 1 jan. 1997 en Drenthe op 1 jan. 1998) dan worden gewoonlijk een deel van de burgemeesters verdeeld over de overgebleven gemeenten en de rest krijgt wachtgeld. Bij een fusie die geen onderdeel is van zo'n grote herindeling wordt recentelijk vaak eerst een waarnemend burgemeester benoemd (kan van een van de opgeheven gemeenten zijn) waarna zo'n zes tot negen maanden later er een kroonbenoemde burgemeester komt.
Als er sprake is van het hernoemen van een gemeente, dan krijgt die gemeente dus een nieuwe naam maar verder veranderd er niet zoveel. De burgemeester wordt geen ontslag verleend, er volgen geen tussentijdse verkiezingen, het gemeente wapen zal normaal gesproken ook niet veranderen, de gemeentegrenzen zullen ook wel hetzelfde blijven, etc. Als een organisatie van naam verandert, zal de oprichtingsdatum toch ook niet veranderen? Het 'beestje' heeft een andere naam, maar het gaat om hetzelfde 'beestje'.
Op 1 januari 2005 werden de gemeenten Groenlo en Lichtenvoorde samengevoegd tot de nieuwe gemeente Groenlo. Op 17 november 2004 waren er tussentijdse gemeenteraadsverkiezingen. Huub Doek die vanaf 16 juli 2004 waarnemend burgemeester van Groenlo was, wordt per 1 januari 2005 ontslag verleend en wordt per die datum benoemd tot burgemeester van de nieuwe gemeente Groenlo (zie [1]). Hij blijft daar tot september 2005 waarnemend burgemeester en die maand wordt Henk Heijman de kroonbenoemde burgemeester van die nieuwe gemeente Groenlo voor een ambtstermijn van 6 jaar (dus in principe tot september 2011). In mei 2006 wordt die nieuwe gemeente Groenlo hernoemd tot gemeente 'Oost Gelre'. Er worden geen tussentijdse verkiezingen uitgeschreven want de gemeente blijft gewoon bestaan maar gaat verder onder een andere naam. De burgemeester wordt ook geen ontslag verleend vanwege het opheffen van zijn gemeente, want die gemeente wordt helemaal niet opgeheven maar alleen hernoemd en dus blijft de ambtstermijn ook gewoon lopen van september 2005 tot september 2011.
Terugkomend op de vraag "Kan iemand burgemeester zijn in 2005 van een gemeente die pas per 1 mei 2006 ontstond?" is volgens mij het antwoord:
De gemeente die nu bekend staat als Oost Gelre ontstond op 1 januari 2005 en niet pas in mei 2006; alleen de naam van de op 1 januari 2005 ontstane gemeente was toen anders. Heijman kan dus prima in 2005 burgemeester van die gemeente zijn geweest.
Het is intussen al weer middernacht, dus voor nu hou ik het hierbij. Ik zal later op de andere punten reageren. - Robotje (overleg) 25 jun 2015 00:07 (CEST)Reageren
Antwoord op vraag 2: Doek was zijn voorganger. Heijman werd in september 2005 benoemd tot burgemeester van Groenlo en een half jaar later kreeg die gemeente een andere naam. In september 2011 liep zijn eerste termijn van 6 jaar af en is hij herbenoemd. Vanwege gezondheidsproblemen kon hij vanaf eind 2005 niet meer werken. Als de burgemeester tijdelijk afwezig is (denk aan vakantie in het buitenland, werkbezoek aan het buitenland, griepje, ontslag i.v.m. een benoeming elders, etc.) dan neemt in principe een wethouder (bij voorkeur de 1e loco-burgemeester) zijn functie erbij. Als geen van de wethouders kan, dan neemt het oudste gemeenteraadslid die functie tijdelijk over. Als duidelijk is dat het om een wat langere periode gaat voordat een kroonbenoemde burgemeester zijn functie weer kan oppakken (bijv. langdurig herstel van een operatie/burn out of zo) dan kan de commissaris van de koning(in) besluiten om een waarnemend burgemeester te benoemen terwijl er dus nog steeds een kroonbenoemde burgemeester is. Dat laatste speelde bij Heijman die vanaf december 2005 zo'n 9 maanden vervangen werd door waarnemend burgemeester Henk van der Woude. Al die tijd bleef Heijman de kroonbenoemde burgemeester maar in de praktijk was Van der Woude de burgemeester in die periode. Na terugkeer in september 2006 zou je kunnen stellen dat waarnemend burgemeester Van der Woude de facto zijn voorganger was. - Robotje (overleg) 25 jun 2015 15:10 (CEST)Reageren
Voor punt 3; dat is gekomen door de combinatie van deze en deze edit. Ik zal het corrigeren. - Robotje (overleg) 25 jun 2015 15:17 (CEST)Reageren
Voor punt 4; het zou beter zijn als duidelijker werd gemaakt dat er vanaf 1 jan. 2005 vanwege de fusie sprake was van een nieuwe gemeente Groenlo. - Robotje (overleg) 25 jun 2015 15:20 (CEST)Reageren