Overleg:High-definition multimedia interface

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

HDMI (High-Definition Multimedia Interface) is de nieuwste interface voor audiovisueel materiaal zoals High-Definition televisie en Homecinema. Met 19 draden die in één enkele kabel worden verpakt, zoals bij een USB-kabel, kan HDMI een bandbreedte hebben van 5 Gbps (gigabits per seconde). Dit is meer dan tweemaal de bandbreedte nodig om audio en video met meerdere kanalen over te brengen, een toepassing voor de toekomst. Verscheidene factoren maken HDMI veel aangenamer dan zijn voorgangers. HDMI is een niet gecomprimeerd, digitaal signaal, terwijl de voorgaande signalen analoog waren. HDMI zal de informatie van de bron digitaal door de kabel verzenden, zodanig dat men het scherpste en mooiste beeld creëert op het scherm. Op die manier elimineert men de analoge omzetting. De vorige video-interfaces vereisten afzonderlijke audiokabels, waardoor bij het gebruik van verschillende randapparatuur een kluwen van kabels ontstond. HDMI, met zijn overvloedige bandbreedte en snelheid, draagt niet alleen video maar ook tot acht digitale audiokanalen voor een uncompromised randgeluid. Het vervangt de verwarring van draden achter het systeem met één enkele kabel, waarbij het opstelling van een Homecinemasysteem veel eenvoudiger is om topkwaliteit te verkrijgen.

Er bestaan 2 types HDMI kabels. Het type “A” met 19 draden voor thuisgebruik en een type “B” met 29 draden voor filmindustrie en andere professionele toepassingen. In het algemeen, zouden de HDMI-kabels niet langer mogen zijn dan 5 meter, om geen kwaliteitsvermindering te krijgen.

Vanaf 2005, werden vele high-end televisietoestellen verkocht met minstens één HDMI interface. Sommige deskundigen adviseren twee HDMI interfaces om zo meer flexibiliteit te verkrijgen. Voor een verbinding te maken met een spelconsole raden ze aan om drie HDMI interfaces aan te schaffen. Tegenwoordig zullen meer en meer digitale tv’s reeds uitgerust worden met HDMI interfaces.

Verbeteringen[brontekst bewerken]

Ik heb net een hoop taalfouten verbeterd, want het artikel is zo op het eerste gezicht een slechte vertaling van een Engels artikel. Ik hoop dat iedereen het eens is met de correcties.

Met 19 draden die in één enkele kabel worden verpakt, zoals bij een USB-kabel, kan HDMI een bandbreedte hebben van 5 Gbps (gigabits per seconde).

Ik ben het niet eens met de vergelijking van HDMI met USB. Zowel USB als HDMI zijn dan wel seriële interfaces, er wordt hier als het ware gesuggereerd dat ook USB 19 draden heeft, terwijl USB slechts over 4 draden beschikt (5V, Data -, Data +, en Aarde).

En dan mis ik in het artikel ook meteen het technische feit dat HDMI serieel is. Dit staat nergens vermeld. Als computernerd weet ik toevallig dat veel dingen tegenwoordig serieel zijn (denk aan Serial ATA, USB en S/PDIF), maar de lezer weet dat wellicht niet.

Ook mis ik hier de notie dat de beeldstandaarden van DVI en HDMI volledig uitwisselbaar zijn. Er staat onderaan wel een link naar DVI, maar het is de leek niet duidelijk waarom.

HDMI zal de informatie van de bron digitaal door de kabel verzenden, zodanig dat men het scherpste en mooiste beeld creëert op het scherm.

Hier worden naar mijn mening lekentermen gebruikt. Ten eerste is de waarneming "scherpste en mooiste" subjectief. Ten tweede is HDTV nog altijd niet het mooiste, omdat de resolutie nog steeds onderdoet voor die van digitale fotocamera's (de resolutie van de hoogste HDTV-standaard is omgerekend circa 2 Megapixel). Ten derde hangt de scherpte natuurlijk af van het bronmateriaal. Daarom denk ik dat het beter is om mensen bekend te maken met het begrip HDTV. Want hoewel het merknamen zijn - ach, en HDMI is dat toch ook? - mis ik termen als HDTV en Dolby TrueHD.

Als we mensen nou eens vertelden dat HDTV een hogere resolutie heeft (1280 x 720 tot 1920 x 1080) dan die van traditionele tv (720 x 576 voor PAL en 720 x 480 voor NTSC), en dat er twee van de twee HDTV standaarden (720 en 1080, vernoemd naar het aantal horizontale beeldlijnen) ook nog twee substandaarden bestaan: i voor interlaced en p voor progressive, waar i met 50 halve beelden per seconde werkt en p met 50 hele beelden per seconde. Misschien dat mensen dan veel beter snappen waarom HDMI voor beter beeld zorgt, niet? Maar wacht, misschien kunnen we dan beter een VERWIJZING aanbrengen naar het artikel over HDTV.

Sowieso: mensen moeten zich er terdege van bewust zijn dat HDMI slechts een medium is. Ik ken genoeg mensen die als ze dit lazen zouden denken dat alle beelden vanzelf "scherper" worden van HDMI zelfs al zijn ze onscherp. Ik denk dat het daarom belangrijk is om mensen het verschil tussen analoog en digitaal uit te leggen. De links hiervoor ontbreken echter.

Ik heb dit eerst in overleg geplaatst om te weten wat anderen hiervan vinden. Ik zou graag de reacties van bijvoorbeeld de oorspronkelijke auteur(s) willen hebben, zodat we samen kunnen beslissen hoe dit - naar mijn mening onduidelijke - artikel verbeterd kan worden.

Er is inderdaad sprake van weinig specifieke lekentermen en brochuretaal. Dit moet vervangen worden. Andries 10 okt 2007 23:13 (CEST)[reageer]
er ontbreekt informatie over het verschil tussen versie 1.3 en 1.4 – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 195.109.63.130 (overleg · bijdragen)

Getoonde pinning onder kop 'Werking' klopt niet[brontekst bewerken]

De getoonde pin volgorde op de afbeelding onder de kop 'Werking' klopt niet, deze is gespiegeld. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 82.173.229.115 (overleg · bijdragen) 5 nov 2020 14:51 (CET)[reageer]

Alle connectors met genummerde pinnen op c:Category:HDMI connectors hebben nr. 1 rechts; het lijkt me sterk dat die allemaal fout zijn. Misschien ben je in de war met de houder (socket), die het spiegelbeeld is van de connector? –bdijkstra (overleg) 5 nov 2020 15:19 (CET)[reageer]
Zie afbeelding https://commons.wikimedia.org/wiki/File:HDMI_Connector_Pins1.png, bij pin 1 horen de differentiële paren te beginnen, niet de hot plug detect dit is pin 19.
Bij de afbeelding is niet vermeld of het om de male of female gaat dus of de pinning moet gespiegeld worden of de benamingen bij de pinnen. Ik zie nu overigens dat iemand dat in 2016 ook heeft aangegeven; https://commons.wikimedia.org/wiki/File_talk:HDMI_Connector_Pins.jpg 82.173.229.115 6 nov 2020 12:11 (CET)[reageer]
Aha dus de nummering is wel goed, maar de pintoewijzing niet. Ik heb e.e.a. gespiegeld en het bestand bijgewerkt. Mogelijk duurt het even voordat de wijziging overal zichtbaar is. –bdijkstra (overleg) 6 nov 2020 13:27 (CET)[reageer]