Overleg:Hobbit (Tolkien)
Onderwerp toevoegenKan het nu even niet nazoeken maar waren (zijn) Hobbits niet kleiner? Ik dacht 1,20m met 'uitschieters' naar 1,50m. Harm 7 sep 2003 22:42 (CEST)
- Zelfs dat is optimistisch: Citaat uit The Lord of the Rings (proloog): Their height is variable, ranging between two and four feet of our measure. They seldom now reach three feet. Ik weet niet precies hoe lang een voet is, maar ik heb er maar van gemaakt dat hobbits tussen de 0.65m en 0.90m lang zijn. Fruggo 9 sep 2003 20:37 (CEST)
een (engelse) voet is 30.5 cm. (12 inch) Evanherk 9 sep 2003 20:38 (CEST)
Tolkien is geboren in Zuid-Afrika (Bloemfontein), maar bracht een groot deel van zijn leven door in Groot Britannië. Maakt dat hem een Zuid-Afrikaanse of een Engelse auteur? Maethor 27 jan 2004 12:01 (CET)
- Haha, daar kom je dus niet uit. Alleen de feiten neerzetten zoals je die nu neerschrijft lijkt mij voldoende. We hebben een enorme heen en weer discussie bij Fahrenheit, is hij Pools (Gdansk) of Duits (Danzig) .... dat houdt nooit op. Maar misschien is in het geval van Tolkien wel de nationaliteit op zijn paspoort bekend.... Elly 27 jan 2004 12:17 (CET)
- Laten we het maar op Engels houden... Ik heb het even nagezocht. Tolkien werd dan wel in Zuid-Afrika geboren, maar Certainly his father, Arthur Reuel Tolkien, considered himself nothing if not English en zijn moeders familie were (...) English through and through. Bovendien waren His memories of Africa (...) slight but vivid (...) and influenced his later writing to some extent; slight, because on 15 February 1896 his father died, and he, his mother and his younger brother Hilary returned to England (...). Een in Zuid-Afrika geboren Engelsman dus. (Bron: http://www.tolkiensociety.org/tolkien/biography.html) Maethor 27 jan 2004 13:07 (CET)
- geen dier, wat dan? Een wezen? Is het een idee om de categorie 'Fictief dier ' te veranderen in 'Fictief wezen'? Michiel1972 21 sep 2004 16:48 (CEST)
Madagaskar?? De 'hobbits' uit het nieuws komen van Flores.
Gouwkalender
[brontekst bewerken]Gollem (zelf een hobbit, maar niet uit de Gouw) heeft hier een bronverzoek geplaatst bij de uitleg over de kalender van de Gouw. De bron was simpelweg het aanhangsel van In de ban van de ring zelf, om precies te zijn aanhangsel D, p. 117 in de afzonderlijke uitgave van de aanhangsels (Prisma 1936, Utrecht 1981-; als 4e deel van het boek zogezegd; De terugkeer van de koning bevat een deel van alle aanhangsels). Daar staat: "Om de vier jaar, behalve in het laatste jaar van de eeuw, waren er vier Lindedagen" [in plaats van drie, zoals in normale jaren]. Helaas staat er niet bij wat er gebeurde in 'schrikkeleeuwen' (zo noem ik een eeuwjaar dat door 4 deelbaar is).
Stel dat we even doen alsof Tolkien echt, zoals hij beweerd heeft, een oud manuscript heeft bewerkt. Dan zou het kunnen dat hij deze informatie niet kon vinden, of dat de hobbits niet de goede lengte van het jaar kenden en daarom elke 100 jaar een schrikkeldag oversloegen, of dat Tolkien dit detail te ver vond voeren en niet noemde.
Zelf vond ik in elk geval het overslaan van de eeuwjaren interessant genoeg om te vermelden, evenals de overeenkomst met de gregoriaanse kalender op dit punt. Ik wist wel van de 'schrikkeleeuwen' (in 2000 leefde ik ook al...) maar ik dacht dat dit de formulering 'net als in de gregoriaanse kalender' niet in de weg stond, het geldt immers wel voor de meeste eeuwjaren in onze kalender. Tolkien heeft trouwens zelf 1900 meegemaakt, Engeland had toen nog nooit een schrikkeleeuw gehad aangezien dat land de gregoriaanse kalender pas in 1752 ingevoerd heeft. Bever (overleg) 30 sep 2019 00:37 (CEST)
- Helaas weet ik ook niet hoe de Gouwtelling op dit punt werkte. Bij de 'schrikkeleeuw' die ikzelf heb meegemaakt was ik niet in de Gouw. Bovendien was ik met de jaren toen de tel al een beetje kwijtgeraakt.
- Ik denk dat dat het verwijderen van de verwijzing naar de gregoriaanse kalender de makkelijkse oplossing is om verwarring over de 400-jaarregel ('schrikkeleeuwen') te voorkomen. Lezers die de 100-jaarregel kennen zullen vaak ook de 400-jaarregel kennen en zullen een dergelijke vergelijking dus verwarrend vinden. Gollem (overleg) 30 sep 2019 08:08 (CEST)