Overleg:Hr.Ms. Zeehond (1932)

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 4 jaar geleden door InternetArchiveBot in het onderwerp Externe links aangepast

Goed:

  • - Zr.Ms. Tromp of Hr.Ms. Tromp
  • - Zijner Majesteits Tromp of Harer Majesteits Tromp
  • - het fregat Zr.Ms. Tromp of het fregat Hr.Ms. Tromp
  • - Tromp of TROMP
  • - HNLMS Tromp (alleen in Engelstalige teksten, internationale afkorting)
  • (- TRMP)

Fout:

  • - Zr. Ms. Tromp of Hr. Ms. (geen spatie na Zr. of Hr.)1
  • - de Hr.Ms. Tromp ("de" moet worden weggelaten)
  • - Hare Majesteit Tromp of Zijne Majesteit Tromp (Tromp is/ was geen majesteit)
  • - de Tromp (al komt dit weleens voor in informele documenten om de leesbaarheid te bevorderen, zo ook hier op Marineschepen.nl)
  • - HMS Tromp ("HMS" is het Britse voorvoegsel)
  • - HM Tromp
  • - Zr.Ms. fregat Tromp (na het voorvoegsel volgt direct de naam)

Van de website http://marineschepen.nl/dossiers/hr-ms-en-zr-ms.html

De Circulaire voor de zeemacht 1569cc zegt echter:

30. Regelingvoor een correct gebruik van de aanduiding "Harer Majeteits"

31. De aanduiding "Harer Majesteits" (Hr.Ms.") mag uitsluitend voorafgegaan aan de naam van een schip van de Koninklijke marine, waaraan die naam met goedkeuring van Hare Majesteit de Koningin is gegeven.

32. Het betreft schepen van de Koninklijke marine die de wimpel voeren, wanneer zij in dienst zijn, onder het bevel van een ofÍïcier of onderofficier van de Koninklijke marine staan en een militaire bemanning hebben.

33. In ofÍïciële brieven, waarin (eenmaal of meermalen) de naam van een schip voorkomt, dat voldoet aan de in de punten 31 en 32 gestelde voorwaarden, moet steeds de aanduiding "Hr.Ms." worden gebruikt, bijvoorbeeld "Hr.Ms. Scheveningen".

34. In rapporten, plannen, naamlijstenvan schepen en operatieorders, waarin meermalen de naam van een schip voorkomt, dat voldoet aan de in de punten 31 en 32 gestelde voorwaarden, wordt de aanduiding "Hr.Ms." ten behoeve van de leesbaarheid weggelaten. De scheepsnamen worden alsdan vermeld, zonder het lidwoord "de" ervoor. De naam kan daarbij in hoofdletters worden geschreven, bijvoorbeeld "SCHEVENINGEN".

35. Niet toegestaan is het gebruik van de aanduiding "Hr.Ms." voor schepen van de Koninklijke marine in het algemeen ofvan een bepaald type. Derhalve is bijvoorbeeld niet toegestaan de aanduiding "Hr.Ms. onderzeeboten" of "Hr.Ms. onderzeeboot Zeehond". Correct is de aanduiding "(de) onderzeeboot Hr.Ms. Zeehond".

Circulaires voor de zeemacht 1569w, 1569aa en 1569bb vervallen.

(Besch. M.v.D. van 11 maart 1988, nr. S 13.492)

Dus alleen als Hr.Ms. of Zr.Ms. wordt weggelaten wordt ook "De" weggelaten. De bewerking en bovenstaande tekst is dus fout. Stunteltje (overleg) 17 mrt 2017 22:56 (CET)Reageren

Basis is mijns inziens "Fout: * - de Hr.Ms. Tromp ("de" moet worden weggelaten)" Het door jou vetgedrukte gedeelte gaat volgens mij veel meer om lijsten van schepen waarbij dan Hr.Ms. én De wordt weggelaten. In het bovenstaande geval gaat het om een openingszin, geen lijstje. Volgens mij is het taalkundig ook beter. Als je Harer Majesteits Tromp vervangt door Juliana's Tromp, dan klinkt "De Juliana's Tromp" fout. Zoals "Gerard's fiets is gestolen", daar zet je ook geen De voor Gerard's. 83.80.144.201 28 mrt 2017 14:54 (CEST)Reageren

Ik heb toch echt op mijn netvlies dat ik regelmatig "De Hr.Ms. Enzovoorts" heb gelezen, maar het kan de leeftijd zijn. Stunteltje (overleg) 28 mrt 2017 22:13 (CEST)Reageren

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Hr.Ms. Zeehond (1932). Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 19 dec 2019 06:54 (CET)Reageren