Overleg:Incunabel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

WIEGENDRUK! Aarrgh, wat een afschuwelijk woord. Is er dan geen genade? Het gaat erom dat de drukkunst nog in de wieg lag. Vandaar: Wiegedruk. Wiegdruk was ook goed geweest. Ai, Aad Nuis, waarom moest je het Nederlands met zoveel lelijkheid opzadelen... Soczyczi 1 jun 2007 04:33 (CEST)

Voor de duidelijkheid: dit is een persoonlijke ontboezeming over de spelling van het woord. De Woordenlijst Nederlandse Taal schrijft sinds 1995 de spelling wiegendruk voor. Bessel Dekker 10 jul 2008 02:45 (CEST)
Helaas, ja. Glatisant (overleg) 13 mei 2012 01:31 (CEST)

verklaring gewenst[bewerken]

In de tweede regel van het lemma staat: Wiegedruk is de letterlijke vertaling uit het Latijn van 'in cuna' wat 'in de wieg' betekent. nlatijnvad.

Wat is dat laatste? nlatijnvad kan dat weg ?? vr groet Saschaporsche (overleg) 29 feb 2012 12:16 (CET)

Lijkt me wel. Mvg JRB (overleg) 29 feb 2012 19:28 (CET)

Twee typen?[bewerken]

In het artikel wordt gezegd dat er twee typen incunabelen zijn, de xylografische en de typografische. Die eerste vorm wordt echter veelal niet als incunabel beschouwd. Dat is een zelfstandige vorm uit de oertijd van de drukkunst, die 'blokboek' genoemd wordt, een vorm van blokdruk, zie w:de:Blockbuch. Ook de vroegste lithografieën worden wel eens 'incunabel' genoemd, maar er zijn niet veel deskundigen die dat doen - een 'lithografische incunabel' is hoofdzakelijk een verkoopterm. De definitie van een incunabel is 'een boek [of ander compleet drukwerk] gezet met losse letters dat tot stand gekomen is in of na 1454 (het eerste boek, de 42-regelige bijbel van Gutenberg, zie voor overwegingen over de datering w:de:Gutenberg-Bibel) en vóór 1 januari 1501'. Zie ook daarvoor de Duitse wikipedia - Duitsland is de bakermat van de incunabelkunde. Uit de huidige eerste regels van dit artikel zou je kunnen afleiden dat ook een losse prent uit de 15e eeuw bij de incunabelen hoort, maar dat is niet zo. Het gaat alleen om tekst in hoogdruk, boeken - die natuurlijk best geïllustreerd kunnen zijn. Glatisant (overleg) 10 mei 2012 23:43 (CEST)

Externe links aangepast[bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 2 externe link(s) gewijzigd op Incunabel. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 16 aug 2017 04:15 (CEST)