Overleg:Internaatsbrand Heusden-Zolder

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 2 jaar geleden door Valhallasw-toolserver-botje in het onderwerp Referenties gevonden in artikelgeschiedenis

Pater[brontekst bewerken]

Men blijft broeder bronloos wijzigen in pater. Het is geen btni of smaak want beide hebben ene andere betekenis. Ik weet niet als al die broeders aldaar opgeleid en gewijd zijn tot priester. Indien er geen duidelijkheid is lijkt het me veilig om broeder te gebruiken omdat die bewoording zeker juist is. Want een pater is een broeder die .... De bewoording pater KAN dus wel verkeerd zijn maar kan ook juist zijn. Vdkdaan (Gif mo sjette) 16 jun 2016 09:21 (CEST)Reageren

Beste ik heb daar indertijd op school gezeten en weet dus dat het paters zijn en geen broeders. De paters Franciscanen worden ook wel aangeduid als minderbroeders. Een minderbroeder is een clericus of een leek die lid is van een van deze drie religieuze ordes: de Franciscanen, de Conventuelen en de Kapucijnen. Het woord minderbroeder is ontleend aan ‘mindere broeder’ (Latijn: frater minor). Dat is de benaming voor het nieuwe type religieus dat Sint Franciscus van Assisi voor ogen had bij de stichting van zijn broederschap: geen monnik, geen kanunnik of eremiet, maar een mindere broeder. Franciscus wilde dat de ‘mindere broeders’ iedereen zouden beschouwen als hun meerderen. Zijn ideale gemeenschap was een broederschap aan de rand van de samenleving. Daar konden zij broeders van de minores (minderen = armen) zijn.

De Franciscanen in Heusden behoorden allemaal tot de clerus. Dus of je gebruikt het woord minderbroeder of het woord pater. Een 'broeder' is een leek die geen priesterwijding heeft ontvangen.

Verder wil ik nog opmerken dat een site niet altijd een goede bron is. Ik vind het als ooggetuige fijn dat er iemand aandacht aan besteed, maar er staat zoveel onzin in allerlei krantenartikelen dat het voor mensen als ik pijn aan de ogen doet. Het was mijn bedoeling de feiten weer te geven en niet de visie van een of andere bron die het bovendien fout heeft.Basieltje

Toch even op Wikipedia Franciscanen bekeken om mijn gebrek aan West-Vlaamse (sorry voor de lol) kennis op te schroeven. Ik lees daar oa "lekenbroeders" (dus niet gewijd) en 5 keer de term "(mede)broeder". En ook volgende statement De minderbroeders met een priesteropleiding worden ook pater, het latijn voor 'vader', genoemd. Als toevoeging aan hun naam wordt de afkorting de hoofdletter 'P' gebruikt. De minderbroeders die geen priesteropleiding hebben gevolgd worden broeder of frater, het Latijnse woord voor broer of broeder genoemd. Het kan dus zijn dat ze allemaal paters waren, het kan zijn dat er een paar zijn en dat de rest broeder was. Hoe kunnen we het weten als we ze allemaal gewijd zijn of deze die daar langs kwamen net wel gewijd zijn. Vdkdaan (Gif mo sjette) 23 jun 2016 09:56 (CEST)Reageren

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Internaatsbrand Heusden-Zolder. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 6 sep 2017 14:25 (CEST)Reageren

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Internaatsbrand Heusden-Zolder. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 12 feb 2020 06:05 (CET)Reageren

Referenties gevonden in artikelgeschiedenis[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Om de kwaliteit van bronvermeldingen binnen Wikipedia te verbeteren hebben we gekeken of er in de artikelgeschiedenis van dit artikel links naar externe webpagina's of naar andere wikis staan. In het verleden werd veel gebruik gemaakt van deze optie om de bron van een bewerking aan te geven, maar tegenwoordig worden bronnen meestal in het artikel zelf getoond. Het zou dus kunnen dat in de geschiedenis waardevolle bronnen staan die in het artikel zelf kunnen worden meegenomen.

Meer informatie over dit project is terug te vinden in de FAQ.

In de artikelgeschiedenis van Internaatsbrand_Heusden-Zolder zijn de volgende bewerkingen gevonden:

Zouden jullie kunnen kijken of deze links geschikt zijn om in de bronvermelding in het artikel mee te nemen? Bij voorbaat dank.

Groet, Valhallasw-toolserver-botje (overleg) 4 jan 2022 06:17 (CET)Reageren

Als de bovenstaande bronnen zijn bekeken dan kan deze melding worden verwijderd. Als een lege overlegpagina overblijft dan kan deze met {{nuweg|afgehandelde botmelding}} voor verwijdering worden aangedragen.