Naar inhoud springen

Overleg:Jacob Vellenga (verzetsstrijder)

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 2 jaar geleden door Muijz in het onderwerp Verantwoording

Verzetsman/verzetsheld[brontekst bewerken]

De benaming verzetsheld lijkt me minder gelukkig gekozen. Want wanneer wordt iemand uit het verzet precies een held? Of is iedereen uit het verzet een held? POV.? Verzetsman/verzetsvrouw lijkt me iets neutraler. Maar er bestaan vast al afspraken/conventies over de benaming van mensen uit het verzet.. Atsje (overleg) 25 apr 2015 19:17 (CEST)Reageren

Categorie ...geëxecuteerd[brontekst bewerken]

Uit de biografie blijkt niet onomstotelijk dat Vellenga werd geëxecuteerd, al lijkt het daar wel op. Berthgmn (overleg) 3 mei 2015 18:39 (CEST)Reageren

Verantwoording[brontekst bewerken]

Dit artikel is begonnen als een soort ontboezeming door een achterneef van Jacob Vellenga.(link) Bij het wikificeren is op zeker moment de geboortedatum van Vellenga's vrouw aan Vellenga toebedeeld, waardoor hij ineens vijftien jaar ouder was geworden. Ik heb dit gecorrigeerd, en heb het artikel, dat grotendeels uit een opsomming bestond, herschreven, waarbij ik de kampnummers maar heb weggelaten - die leken me niet zo belangrijk.

Er zijn nog wel wat losse eindjes. Zo is Vellenga volgens de achterneef op 27 september 1944 van Dachau overgebracht naar "kamp Flossenburg komando Zschachwitz". Bedoeld zal zijn het nevenkamp van Flossenburg in Zschachwitz bij Dresden, waar gevangenen voor Mühlenbau und Industrie AG (MIAG) moesten werken.(bron) Volgens een advertentie die een mevrouw Vellenga na de oorlog in de Nieuwe Leidsche Courant liet plaatsen werd Vellenga echter op die datum naar Groditz bij Biesa in Saksen overgebracht; het bij Riesa gelegen Gröditz, waar eveneens een nevenkamp van Flossenburg was gevestigd. De mevrouw in Vellenga in kwestie zal de weduwe zijn geweest. Wellicht had zij een Rode Kruis-bericht ontvangen en trachtte zij nadere inlichtingen te verwerven.

Volgens de advertentietekst vertrok Vellenga op 15 december 1944 naar Flossenburg. Maar dat kan niet kloppen, want hij was op 9 december overleden. Althans volgens de Oorlogsgravenstichting, die het overlijden in kamp Dora situeert. Volgens de achterneef is Vellenga echter op die datum in Sangerhausen overleden. Ook Historisch Voorburg houdt het op Sangerhausen en 9 december, en geeft als precisering dat Vellenga daar in het ziekenhuis overleed. Toch spreken de Oorlogsgravenstichting en Historisch Voorburg en de achterneef elkaar niet echt tegen; volgens onze Duitstalige collega's kende Mittelbau-Dora meerdere SS-bouwbrigades en een daarvan werkte in Sangerhausen aan het boren van schachten voor telefoonleidingen.(link) Denkbaar is dat Vellenga na aankomst in Mittelbau-Dora bij deze bouwbrigade is ingedeeld, gewond is geraakt of plotseling erg ziek is geworden, en in het ziekenhuis is bezweken.

Muijz (overleg) 28 nov 2021 10:11 (CET)Reageren