Overleg:Jambe

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 6 jaar geleden door EJR in het onderwerp Iambe wordt verward met trochee

Vera Janacopoulos[brontekst bewerken]

Waar is dit een voorbeeld van?? Madyno (overleg) 18 okt 2013 17:56 (CEST)Reageren

Trimeter[brontekst bewerken]

Het voorbeeld, dat door de voorgaande tekst als trimeter gesuggereerd wordt, is een tetrameter. Madyno (overleg) 13 okt 2014 10:45 (CEST)Reageren

Iambe wordt verward met trochee[brontekst bewerken]

Historisch bezien zijn versvoeten een combinatie van een ritme (beklemtoond of onbeklemtoond) en een metrum (lang of kort), altijd beginnend met een beklemtoonde lettergreep. Dit naar de oud Griekse poëzie die een duidelijk onderscheid had in korte en lange lettergrepen en waar de regels altijd met een beklemtoonde lettergreep beginnen. Het Latijn kende dit onderscheid veel minder en de latere Gwermaanse talen eveneens. Bovendien kon men daar wel vaak met een onbeklemtoonde lettergreep beginnen. Vaak wordt tegenwoordig geen enkel onderscheid meer gemaakt qua lengte van lettergrepen, hetgeen verwarrend werkt bij woorden als hor en hoor die een duidelijk lengte verschil hebben.

Een trochee is: lang (beklemtoond)- kort (onbeklemtoond)

Een iambe is: kort (beklemtoond) - lang (onbeklemtoond)

Het patroon zoals in dit artikel beschreven is: kort (onbeklemtoond) - lang (beklemtoond). Dit is geen iambe, maar een trochee voorafgegaan door één onbeklemtoonde lettergreep.

De bewering dat de iambe de meest gebruikte versvoet is, is daarmee duidelijk onjuist. Juist de trochee overheerst verre in de West Europese talen. De verwarring is begrijpelijk, maar historisch verklaarbaar incorrect.

Bovendien zouden dan twee verschillende patronen dezelfde benaming hebben: kort (beklemtoond) - lang (onbeklemtoond) en kort (onbeklemtoond) - lang (beklemtoond)

Bij hardop zeggen is duidelijk een verschil hoorbaar wat duidt op twee verschillende patronen. Hoogstens kan gesteld worden dat: kort (onbeklemtoond) - lang (beklemtoond) wel een patroon is, maar geen versvoet, omdat het niet met een beklemtoonde lettergreep begint.

Deze patronen komen exact gelijk in muziek voor waar het verschil in patronen vaak duidelijk is dan in de diverse talen. In de muziek spreekt men dan bij een voorafgaande onbeklemtoonde noot van een opmaat. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Pjdelcour (overleg · bijdragen) 16 sep 2017 09:05

==

Deze uitleg hoort m.i. meer thuis bij het lemma 'Griekse jambe'. In het Nederlands is voor de vaak gebruikte versvoet 'jambe' enkel de combinatie (onbeklemtoond)(beklemtoond) van belang. Dit metrum vind je al bij 17de-eeuwse dichters als Hooft en Vondel. EJR (overleg) 16 sep 2017 22:53 (CEST)Reageren