Overleg:Jan Baptist Weenix

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Vragen[brontekst bewerken]

Als enige bron bij dit artikel wordt Houbraken genoemd. De biografie van Weenix staat in deel 2 van De Groote Schouwburgh der Nederlantsche konstschilders en schilderessen (blz. 77 t/m 83) (zie voor een recente uitgave De grote schouwburg - Schildersbiografieën). Voor kanttekeningen bij deze bron zie De grote schouwburg. Waarschijnlijk was Houbraken redelijk goed op de hoogte, maar zijn werk is wel in later tijd geschreven. Het artikel op Wikipedia wijkt echter, zonder verdere bronvermelding, af van Houbraken. Ik heb dan ook de volgende vragen:

  1. Gesteld wordt dat omdat doopbewijzen van Jan Weenix en zijn zusters niet te vinden zijn, dit zou wijzen in de richting van een katholieke familie. Is dat een eigen conclusie gebaseerd op eigen onderzoek? De bron (Houbraken) vermeldt dat niet en bovendien zijn de rooms-katholieke doopboeken van Amsterdam bewaard gebleven vanaf 1584.
  2. Op welke bron zijn de gegevens van zijn overlijden gebaseerd? Houbraken vermeldt dat hij op 39-jarige leeftijd in het huis Ter Mey in de Haar zou zijn overleden. Andere bronnen, zoals Thieme-Becker zeggen voor 19 november 1663 en omstreeks 1660, ook wel 1660/1661? (zie Allgemeines Künstlerlexikon). Ook Blok in het NNBW vermeldt als benadering van zijn overlijdensdatum voor 19 november 1663. Hij noemt echter Doetinchem als plaats van overlijden, deze mogelijke overlijdensplaats wordt overigens ook door Thieme-Becker naast Huis ter Mey genoemd (nl. Deutecum). Bij zoveel onduidelijkheid is het wel frappant dat in de eerste zin van het artikel vermeld wordt dat hij in het voorjaar van voorjaar 1663 in Haarzuilens is overleden, waarbij duidelijk afgeweken wordt van de bij het artikel gegeven bron. Dat vraagt imo om een nadere toelichting.

Gouwenaar (overleg) 12 mei 2016 21:31 (CEST)