Overleg:Jan Boon (journalist)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Vermeylenfonds[brontekst bewerken]

Ik heb de zinsnede 'bestuurslid van het Vermeylenfonds' geschrapt. Het lijkt me méér dan onwaarschijnlijk dat Boon van deze vereniging uit de socialistische 'zuil' bestuurslid zou geweest zijn. Ik vind trouwens hierover nergens een bron. Tenzij dan een vermelding op Odis, maar ik vermoed dat hier gewoon een vergissing is begaan en men wellicht het Davidsfonds bedoelde. Ik zal het verder opzoeken, want als het toch Vermeylenfonds zou zijn, dan zou dat een eigenaardigheid zijn die uitleg vereist. Andries Van den Abeele (overleg) 14 apr 2014 02:12 (CEST)

Geen vergissing, zie Jan Boon over het Vermeylen-fonds in Streven, jaargang 1, 1947-1948, p995 waar Boon onder meer schrijft : Nog nergens is in de actie van het Vermeylen-Fonds een zucht merkbaar geweest naar socialistische beïnvloeding, ik kan het weten want, behorend tot het hoofdbestuur met andere Vlamingen van rechts, heb ik aan elk onderdeel dezer actie meegewerkt. Vriendelijke groeten, -rikipedia (overleg) 14 apr 2014 12:57 (CEST)
Echt verbazend, in de tijd van de verzuiiling en de voor het overige 'rechtse' en 'katholieke' ingesteldheid van Jan Boon. Alles is mogelijk. Andries Van den Abeele (overleg) 14 apr 2014 13:09 (CEST)
Ik had het dus verkeerd voor. In het archief van Jan Boon steken inderdaad documenten die aantonen dat hij enkele jaren lid was van het bestuur van het Vermeylenfonds. Vanuit het KADOC is me dit bevestigd. Wel heeft dit niet zo lang geduurd, aangezien, zoals men weet, na enkele jaren, het Vermeylenfonds de linkse en vrijzinnige culturele organisatie werd, die nauw aansloot bij de socialistische organisaties. Ik heb daarom een zinssnede aan de passage toegevoegd. Andries Van den Abeele (overleg) 14 apr 2014 20:35 (CEST)