Overleg:Jan Willem van Leempoel

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 7 jaar geleden door Gouwenaar

Enkele kanttekeningen bij dit artikel:

  1. Het artikel vermeldt dat Jan Willem van Leempoel geboren zou zijn op 23 december 1751, sommige bronnen vermelden inderdaad deze datum als geboortedatum, maar het is feitelijk zijn doopdatum, zoals blijkt uit het gepubliceerde doopboek (RK-Rotterdam). Het NNBW vermeldt dit wel correct in het artikel over zijn vader.
  2. Het artikel vermeldt dat zijn vader in 1696 in Gouda geboren zou zijn. Hoewel er bronnen (waaronder o.a. het eerder genoemde NNBW en de hierna genoemde Stichting Jacob Campo Weyerman) zijn die dit jaar vermelden is dit gegeven niet juist. Sommige oude Belgische bronnen zijn dichter bij de waarheid. Zo vermeldt de Annuaire de la noblesse de Belgique: "né à Gouda, y baptisé dans l'église de la rue de l'Empereur 16 juin 1701". Het jaar is correct, maar de datum niet helemaal. Feitelijk werd hij op 6 juni 1701 (en niet op 16 juni 1701) gedoopt in de RK Statie van de Jezuïeten in de Keizerstraat te Gouda, zoals blijkt uit het gepubliceerde doopboek van deze kerk.
  3. Dat zijn vader in Rotterdam zou zijn overleden wordt betwijfeld. In het artikel wordt hierbij terecht een vraagteken gezet, maar vermelding kan nmm beter geheel achterwege blijven. In de Verhandelingen van het Bataafsch Genootschap der proefondervindelijke wijsbegeerte te Rotterdam (gedrukt in 1777 bij Reinier Arrenberg te Rotterdam) wordt bij de ledenlijst bij zijn naam en beroep, aangetekend "Overleden den 30 April 1777" zonder vermelding van de plaats van overlijden. Zijn vrouw Clara van den Bergh was drie jaar eerder overleden en haar stoffelijk overschot werd overgebracht naar Antwerpen. In 1776 zou hij zijn huis in Rotterdam hebben verkocht. Volgens H.W. de Kooker in "Mededelingen van de Stichting Jacob Campo Weyerman. Jaargang 14" uit 1991 is de plaats van zijn overlijden niet bekend, maar in ieder geval niet Rotterdam.
  4. Het artikel vermeldt dat Jan Willem in december 1794 gevlucht zou zijn naar Duitsland. En vervolgt dan met "Pas tijdens zijn ballingschap dacht hij aan het stichten van een gezin". Nu vermelden diverse bronnen, dat hij in augustus 1794 in Düsseldorf getrouwd is. Dat lijkt mij met elkaar in tegenspraak. Van tweeën een: of hij is al eerder gevlucht, of hij dacht al voor zijn ballingschap aan een huwelijk. Nmm beter maar niet vermelden waaraan hij al dan niet heeft gedacht.

Gouwenaar (overleg) 14 dec 2016 12:53 (CET)Reageren