Overleg:Japen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Toch nog even over naamgeving. Ik erger me er nogal aan dat we in sommige gevallen, en niet eens consequent - oude naamgevingen uit de Nederlandsche koloniale tijd handhaven. Japen heet nu Yapen, Geelvinkbaai heet nu Teluk Sarera, en Hollandia heet nu Jayapura. Zo is er een keurig artikel van historische aard over Hollandia en een ander artikel dat het huidige Jayapura beschrijft en zolang dat onderscheid tussen historisch en niet historisch er blijft is dat geen probleem. Maar als we oude neokoloniale namen gaan gebruiken om een gebied te beschrijven dat niet meer van ons (lees: Nederlanders) is dan zijn we vind ik niet goed bezig. Daarmee schofferen we de Indonesiërs en ik vind dat we dat niet moeten doen. Laten we het artikel Japen dus gewoon veranderen in Yapen en Geelvinkbaai in Sarera en Papoea in Papua. Zo voorkomen we hopelijk ook dat er mensen dubbele artikelen gaan schrijven. En die links omleggen is ook niet zoveel moeite, zoveel zijn het er niet.--Pvanvelzen 1 mrt 2007 14:36 (CET)

Ten eerste lijkt het me wat al te ongenuanceerd om een Nederlandse naam gelijk weg te zetten als "neokoloniaal". Is het "neokoloniaal" dat we Jawa nog steeds Java noemen, Sumatera nog steeds Sumatra, Sulawesi nog steeds Celebes?

Ik vind van wel, maar mijn mening doet er hier niet toe. Wat ik veel erger vind is dat Indonesiërs de naamgeving op deze Wikipedia zullen kunnen aangrijpen om ons te beschuldigen van neokolonialisme, want zo ziet men dat daar. Ik heb liever de schijn niet tegen me --Pvanvelzen 1 mrt 2007 16:17 (CET)

Spellingsveranderingen zoals Japen-Yapen en Papoea-Papua kunnen me niet zo heel veel schelen (al vind ik de Nederlandstalige vormen beter op de Nederlandstalige Wikipedia), maar dat we Geelvinkbaai moeten behouden - een werkelijke Nederlandstalige term - lijkt me volledig in overeenstemming met de richtlijnen. Ucucha 1 mrt 2007 15:10 (CET)

Ik heb inmiddels de richtlijnen gelezen en constateer dat je gelijk hebt, hoezeer mij dat ook spijt.--Pvanvelzen 4 mrt 2007 14:01 (CET)