Japen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Japen
Eiland van Indonesië
ID Yapen.PNG
Locatie
Land Indonesië
Provincie Papoea
Locatie Geelvinkbaai
Coördinaten 1°46'55,99"ZB, 136°10'50,99"OL
Algemeen
Oppervlakte 2227 km²
Hoofdplaats Serui
Lengte 160 km
Breedte 30 km
Hoogste punt 1496 m
Detailkaart
Schouten Islands (IN) Topography.png
Foto's
Het eiland Japen met Serui op de voorgrond
Het eiland Japen met Serui op de voorgrond

Japen, Indonesisch: Pulau Yapen en historisch ook Jobi, is een eiland in de Indonesische provincie Papoea. Het bevindt zich in de Geelvinkbaai, ten zuiden van het eiland Biak. Japen heeft een oppervlakte van 2227 km² en rijst op tot 1401 meter boven zeeniveau.

Geschiedenis[bewerken]

Er zijn aanwijzingen dat er Chinese handelscontacten zijn geweest met het dorp Ansus dat op het westelijk deel van Yapen ligt, maar deze aanwijzingen zijn weinig concreet. Schouten en Le Maire voeren in 1616 tussen Biak en Yapen door, daarbij in de veronderstelling verkerend dat Yapen deel was van het vasteland van Nieuw-Guinea. In 1705 voer Jacob Weyland door de Geelvinkbaai aan de zuidkant van Yapen waarna het als eiland op de kaart verscheen. In de negentiende eeuw toen paradijsvogelveren op dameshoeden in de mode waren in Europa kwamen paradijsvogeljagers naar dit gebied. Later kwam het eiland onder Nederlands bestuur als onderdeel van de afdeling Geelvinkbaai, en de onderafdeling Japen, die als hoofdplaats Serui had. Tegenwoordig is Serui nog steeds de belangrijkste plaats op het eiland en tevens hoofdstad van het district Yapen.

Geologie[bewerken]

Yapen ligt op een aardbreuk en is vulkanisch. Daardoor is het zeer vruchtbaar, in tegenstelling tot het eiland Biak, dat hoofdzakelijk uit kalksteen bestaat. Het gebergte van het eiland is zeer ontoegankelijk doordat de bergen steil zijn en bedekt met een dun laagje vegetatie en primair regenwoud. Daarom liggen vrijwel alle dorpen aan de kust en gaat het transport over water.

Fauna[bewerken]

De volgende zoogdieren komen er voor: