Overleg:Jodenster

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Overbodige passage[bewerken]

Naar mijn mening is de volgende passage binnen dit artikel op deze manier overbodig:

"Onder het islamitische systeem werd met behulp van kledingvoorschriften al vroeg onderscheid gemaakt tussen gelovigen (al-oemma) en religieuze minderheden (ahl al-dhimma). Zo werden de christenen in Egypte lange tijd gedwongen tot het dragen van een bijzondere dracht (donker gewaad met blauwe of zwarte tulband)."

Deze tekst refereert aan discriminerende kledingvoorschriften in het algemeen en heeft in die zin niet iets te maken met de geschiedenis rondom kledingvoorschriften voor Joden. Bovendien is de tekst dubbelzinnig en niet specifiek, wat wordt bedoeld met islamitische systeem?

De Engelse versie vertoont meer consistentie en laat beter een historische tijdlijn zien.

Plaatje jodenster[bewerken]

Ik heb een beter plaatje van de jodenster, ik weet alleen niet of ik hem mag vervangen.

KnowledgeNL 16 aug 2006 09:46 (CEST)


Boek van J.Presser[bewerken]

Meer informatie over de invoering van de jodenster, met name in Nederland, is te vinden in paragraaf De Jodenster in: Ondergang - De vervolging en verdelging van het Nederlandse jodendom 1940-1945, Dr. J.Presser, Hoofdstuk II Van isolement tot deportaties (september 1941 - juli 1942) (Tekst hergepubliceerd op www.dbnl.nl) Johan Lont 29 jan 2007 17:30 (CET)

Verwijderingsnominatie Afbeelding:Plaatje jodenster.PNG[bewerken]

Eén of meerdere afbeeldingen die gebruikt worden op deze pagina of overlegpagina, zijn genomineerd voor verwijdering. Het gaat om Afbeelding:Plaatje jodenster.PNG, zie Wikipedia:Te verwijderen afbeeldingen/Toegevoegd 20090815. --E85Bot 16 aug 2009 03:07 (CEST)

Eeuwen des onderscheids[bewerken]

Uit Eeuwen des onderscheids, p. 188:

Het Vierde nam in drie plenaire zittingen, telkens met een tussenpoos van tien dagen, 71 decreten aan en die gingen over van alles en nog wat: de frequentie waarmee een goed christen te biecht hoorde te gaan, de moraal van de geestelijkheid, het verbod aan geestelijken om mee te werken aan godsoordelen, de erkenning van sommige religieuze groepen en de veroordeling van andere tot ketters, het gebod aan joden om voortaan een geel insigne op hun kleding te dragen, enzovoorts.

BoH 10 nov 2009 23:09 (CET)

Dit is wat ik hierover terugvind: In de besluiten van het Vierde Lateraans Concilie (1215) staat niet dat joden een geel insigne moeten dragen, maar dat ze zich onderscheiden moeten kleden ("by the character of their dress" staat er in de Engelse vertaling)[1]. Het dragen van een ovaal insigne staat eerder in de besluiten van het Concilie van Narbonne (1227)[2]. Overigens dateren de eerste discriminerende vestimentaire bepalingen tegen joden reeds van vele eeuwen daarvoor, cfr. Pact van Omar (717). mvg --Tom 11 nov 2009 00:19 (CET)
Je hebt gelijk dat het niet zo expliciet genoemd wordt als Eeuwen des onderscheids suggereert. Het wordt wel door meerdere boeken gezien als hét startpunt van de onderscheidende tekens voor joden, zoals hier en hier. En inderdaad worden ook eerdere voorbeelden gegeven van islamitische beperkingen voor joden. Ik denk in ieder geval dat het Vierde Lateraans Concilie niet kan verdwijnen. Ik zal nadenken over een alternatieve formulering. Groet, BoH 11 nov 2009 17:07 (CET)
Tom, wat denk je van deze aanpassing? Groet, BoH 12 nov 2009 12:02 (CET)

Ingangdatum Jodenster[bewerken]

Curtet plaatste op 2 augustus het volgende in het lemma: "Maar we lezen in de Journal de Genève 17 september 1941, blz. 8: «Le commissaire du Reich pour les Pays-Bas a pris une ordonnance soumettant les Juifs de Hollande aux mêmes dispositions qu'en Allemagne. Ils ne doivent quitter leur lieu d'établissement qu'avec une autorisation spéciale et doivent porter sur le côté gauche l'étoile jaune de David." Tot zover het citaat. Daarmee bestrijdt hij de ingangsdatum zoals genoemd in het lemma. Het werd echter als ref gebracht. In die hoedanigheid is het niet op de juiste plek gezet. Daarom verplaatst naar de OP voor nader overleg. Happytravels (overleg) 14 aug 2017 07:16 (CEST)