Naar inhoud springen

Overleg:Johan Kras

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 5 jaar geleden door InternetArchiveBot in het onderwerp Externe links aangepast

Johannes (Johan) Kras (Ammerzoden, 7 augustus 1877 - 1970) was de oprichter van Kras Reizen, inmiddels onderdeel van TUI Nederland. Als boerenzoon probeerde Johan Kras al jong met paard, kar en Landauer de kost te verdienen. In het begin vervoerde hij de notabelen uit het dorp. Het “taxibedrijf” van Kras voerde veel ritten uit naar het toenmalige Hedelse station, maar ook naar plaatsen als Schayk, Maasbommel, Raamsdonksveer, Kaatsheuvel en Oisterwijk.

In 1922 kocht hij voor 2300 gulden een Ford-autobus, waarmee hij een lijndienst tussen Ammerzoden en 's-Hertogenbosch.[1] begon. Het was voor Johan Kras een moeilijke stap de paarden voor bussen te ruilen. Al snel volgden er meer bussen en ook steeds meer familieleden traden tot het bedrijf toe. Het streekvervoer werd uitgebreid met toertochten, voornamelijk naar de Ardennen en Luxemburg. De crisisjaren (jaren ’40) zorgden er echter voor dat mensen zoveel mogelijk de fiets namen, omdat de bus te duur werd. Dit terwijl een retourtje Ammerzoden-Den Bosch destijds 45 guldencent kostte. Dit was een moeilijke tijd voor de firma Kras.

Tijdens de mobilisatie werd Kras ingezet bij het vervoer van militairen en in enkele oorlogsjaren kon er alleen op hout gereden worden. Na de Tweede Wereldoorlog bouwde Kras het bedrijf uit in de richting van groepsvervoer en reizen voor toeristen. Na het overlijden van Kras, werd het bedrijf als familiebedrijf voortgezet door zijn zoons, maar in de jaren tachtig van de 20e eeuw deden zij het bedrijf van de hand. In 1996 kwam 40% van de aandelen in handen van Arke en vanaf 1999 is Kras geheel opgenomen in TUI Nederland. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Webredacteur (overleg · bijdragen)

Beste Webredacteur, een overlegpagina is bedoeld om te overleggen over de tekst van een artikel, niet om verwijderde teksten te plaatsen. Wat betreft bovenstaande tekst gaat het erom, dat er geen enkele verifieerbare bron is aangegeven. Ook bevat het subjectieve passages, die niet passen in de encyclopedische context van Wikipedia. Een voorbeeld hiervan is de zin: Het was voor Johan Kras een moeilijke stap de paarden voor bussen te ruilen. Ook de zin De crisisjaren (jaren ’40) zorgden er echter voor dat mensen zoveel mogelijk de fiets namen, omdat de bus te duur werd is niet echt onderbouwd. Zou je je bijdragen op overlegpagina's willen ondertekenen met ~~~~, dan is direct duidelijk wie de bijdrage geplaatst heeft. Met vr. groet, Gouwenaar 9 jun 2008 12:34 (CEST)Reageren

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Johan Kras. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 14 okt 2018 14:21 (CEST)Reageren