Overleg:King Alfred's Tower

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 4 jaar geleden door InternetArchiveBot in het onderwerp Externe links aangepast

Vertaling[brontekst bewerken]

Bij de vertaling van het volgende citaat is vrees ik het een en ander misgegaan:

Alfred's Tower is a monument to the genius of English landscape, many of whose loveliest haunts it commands, and to a man who certainly deserves to be remembered as among the great benefactors of the English scene.

De vertaling luidt:

Alfred's Tower is een monument aan het geniale van het Engelse landschap, waarvan het veel van de beste eigenschappen bevat, en aan een man die het zeker verdient om te worden herinnerd als een van de grootste weldoeners van de Engelse scene.

Je kunt in het Nederlands niet zeggen dat iets een "monument aan" iets is, met "genius" wordt hier niet "het geniale" bedoeld, en "the English scene" is niet "de Engelse scene". Maar vooral de zinsnede "waarvan het veel van de beste eigenschappen bevat" roept vragen op. Waarom is "loveliest haunts" met "beste eigenschappen" en "commands" met "bevat" vertaald?

Volgens mij wordt er eerder iets als het volgende bedoeld, maar ik geef mijn versie graag voor een betere:

Alfred's Tower is een eerbetoon aan het karakteristieke Engelse landschap, waarvan hij veel van de mooiste plekken overschouwt, en aan een man die het zeker verdient te worden herinnerd als een van de grootste weldoeners van Engelands landelijke omgeving.

Marrakech (overleg) 29 okt 2014 17:54 (CET)Reageren

Hoi Marrakech, ik heb je opmerkingen gelezen en bij bijv commands zie ik inderdaad dat mijn vertaling een verkeerde is. Ik ben akkoord met de tekst aanpassingen. Mvg, Taketa (overleg) 30 okt 2014 11:52 (CET)Reageren
Prima, Taketa, ik had de tekst al aangepast. Bij de vertaling van citaten doen zich in het algemeen veel vaker fouten voor dan bij de vertaling van lopende tekst, waarschijnlijk doordat citaten stilistisch een stuk ingewikkelder plegen te zijn. Marrakech (overleg) 30 okt 2014 12:46 (CET)Reageren

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op King Alfred's Tower. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 24 okt 2019 07:40 (CEST)Reageren