Overleg:Klokbekercultuur

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Nomenclatuur[bewerken]

bandkeramiekvolk en snoerkeramiekvolk zijn geraden , ik vind het niet fraai om de Duitse benamingen zo over te nemen maar heb geen research gedaan. Floris V 3 jul 2006 15:42 (CEST)

  • Klopt. Misschien ben ik te lui of te voorzichtig met vertalen. Er zijn meer termen in gebruik (zoals Liniair Keramiek Cultuur), en ik weet nog niet helemaal precies waar het onderscheid zit, vandaar dat ik liever voorzichtig was dan onzin uit te kramen. Vandaar. Kleuske 3 jul 2006 15:46 (CEST)
  • Overigens wel -volk in "-cultuur" veranderd. Voorzichtigheid is geboden. Zie het voorbeeld over het cola-flesje. Kleuske 3 jul 2006 15:51 (CEST)
    • Beter is het eerst eens grondig onderzoek te doen. Dat hoort erbij. ;-) Overigens: in het Engelse artikel staat dat deze cultuur ook best in het Iberisch schiereiland kan zijn ontstaan. Floris V 3 jul 2006 16:12 (CEST)
      • Heb je helemaal gelijk aan. Maar wat ik van diverse sites begreep is dat die theorie niet echt door de feiten wordt ondersteund (latere vondsten dan in nederland/westfalen), dus heb ik me (relatief) tot de hoofdlijn beperkt. Kleuske 3 jul 2006 16:17 (CEST)

Referenties?[bewerken]

Ik vroeg me af welke referentiewerken er geraadpleegd zijn voor dit overigens goed geschreven artikel. Lezers die dan eventueel meer zouden willen lezen over deze cultuur kunnen dan de gebruikte referentiewerken erop naslaan. Evil berry 4 jul 2006 15:19 (CEST)

Tsjechoslowaaks[bewerken]

Een vraag over deze zin: De term werd voor het eerst door Italiaanse en Tsjechoslowaakse archeologen gebruikt. Dit lijkt een vertaling uit de Duitse WP, maar ik stel mijn vraag eerst maar hier: als ik de Duitse WP lees, zijn dat "Tsjechoslowaken" van voor 1900 geweest. Maar dat is een anachronisme: Tsjechoslowaken waren er voor 1918 niet. Wel Tsjechen en Slowaken. Alleen weet ik niet wat ik er van moet maken: Tsjechen, Slowaken of allebei. Wie? Fransvannes 17 jul 2006 15:41 (CEST)

Dat wordt een nummertje bronnenonderzoek, vrees ik. Het is uit de tekst niet op te maken. Typisch een kwestie van onervaren medewerkers. Poets je Duits maar op en duik de literatuur in. ;-) Floris V 17 jul 2006 17:53 (CEST)
Ik maak er op grond van deze bron Tsjechen van, met excuus aan hun eventuele Slowaakse vakbroeders die ik hiermee tekort doe. Fransvannes 18 jul 2006 11:59 (CEST)

datering?[bewerken]

De datering van de Klokbekercultuur is volgens de schrijver van dit stuk 2700 tot 2100 vc met een verwijzing naar de kopertijd. Als je dat aan klikt kom je op een datering van ruim voor 3000 vc. Welke is nu waar?