Overleg:Kosten van het Nederlandse Koninklijk Huis

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 3 jaar geleden door Mschapink in het onderwerp Aanpassen tabel uitkering leden Koninlijk huis

Omwerking[brontekst bewerken]

Dit artikel kan wel een omwerking gebruiken, zeker omdat dit onderwerp momenteel actueel is.

  • Herindeling: Allereerst moet er een logischer indeling komen, met kopjes en subkopjes, in plaats van een samenraapsel van nieuwsitems uit kranten door de jaren heen.
  • Degelijke bronvermelding: Waar er sprake is van beweringen met cijfers en wetgeving, moet een goede bronvermelding komen. Iedereen kan wel wat roepen, maar informatie op Wikipedia dient controleerbaar te zijn.
  • Opbrengsten: Verder lijkt het mij goed om ook de (vermeende) opbrengsten van het koningshuis te berde te brengen. Vaak wordt de financiering van het koningshuis verantwoord met een beroep op wat het Nederland zou opleveren, hetgeen nu niet ter sprake komt op Wikipedia, maar in het politieke en maatschappelijke debat altijd meespeelt (de zin en onzin van handelsmissies onder koninklijke leiding, bijvoorbeeld). Als die opbrengsten de kosten ruimschoots waard blijken te zijn, dan zou dit artikel nog wel eens irrelevant kunnen worden. Er moet een rationele afweging tussen kosten en baten kunnen worden gemaakt door de lezer en niet slechts gewezen worden op de kosten.
  • Hernoeming: Als we het eens zijn over het meenemen van opbrengsten, dan lijkt het me dat er een nieuwe titel nodig is van dit artikel: 'Financiën van het Nederlands Koninklijk Huis' (de 'e' achter 'Nederlandse' klopt niet omdat 'Huis' onzijdig is), zodat zowel inkomsten als uitgaven kunnen worden besproken.
  • Vergelijking: Ik heb al een vergelijking gemaakt met andere Europese monarchieën, omdat vaak de vraag rijst of Nederland nou de 'duurste monarchie van de Europa' is of niet als reden om de kosten terug te dringen. In lijn daarmee zou ik ook een vergelijking willen maken met andere Europese republieken, zoals de Belgische professor Herman Matthijs in 2013 heeft gedaan. Het is niet redelijk om de status quo af te wijzen zonder mogelijke alternatieven degelijk te overwegen. Zoals Matthijs liet zien is het Franse semipresidentiële systeem veel duurder (hoewel het ook veel transparanter is) – een argument dat veel monarchisten aanvoeren tegen een republiek. Daarentegen is het Duitse parlementaire systeem een stuk goedkoper dan Nederland. Dit zijn denk ik zaken waar de lezer bij gebaat is om een goed oordeel te kunnen vormen.

Ik zal zelf al een poging doen om het bovenstaande te realiseren. Graag hoor ik feedback en/of krijg hulp van anderen. Met vriendelijke groet, Nederlandse Leeuw (overleg) 31 okt 2016 06:38 (CET)Reageren

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Kosten van het Nederlandse Koninklijk Huis. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 7 sep 2017 03:04 (CEST)Reageren

Aanpassen tabel uitkering leden Koninlijk huis[brontekst bewerken]

Ik heb de tabel aangepast waar de bedragen in staan die de leden van het Koninklijk Huis die recht hebben op een uitkering. Die is up to date tot en met 2021, inclusief een gedeelte van de maand december 2021, waarin vanaf 7 december Prinses Amalia de 18 jarige leeftijd bereikt en grondwettelijk recht heeft op een uitkering. Tevens heb ik de tabel voor de begroting aangepast.Mschapink (overleg) 17 dec 2020 15:18 (CET)Reageren