Overleg gebruiker:Mschapink

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Otto Bekius Biografie[bewerken]

Ik ben bezig een wikipedia pagina aan te maken voor mijn overleden Oom die verzetsheld was, gaarne commentaar op mijn tekst en hulp om die eventueel te dirigeren en te plaatsen op Wikipedia met een foto ( de foto uploaden lukt mij niet ).

Moet ik toegang geven tot mijn kladblok , daar staat de tekst nu in , of moet ik de pagina eerst publiceren ?

Gaarne advies.

mvg,

Martijn Schapink

Goedemiddag, ik lees de tekst net door. Er zal inderdaad nog wel wat aan geschaafd moeten worden. Zo is de opmaak niet zoals Wikipedia dat graag wil, en de tekst is ook nog te veel vanuit een persoonlijke invalshoek geschreven: het moet 'kaler' en saaier. Vaak blijkt dat lastig voor betrokkenen, zoals familieleden: het onderwerp staat je na aan het hart, en dan schrijf je toch net iets anders dan als buitenstaander. Maar aan alles kan gewerkt worden, dus hier kan gewoon e.e.a. worden aangepast. Ik zal eens een eerste voorzetje doen.
Qua foto heb ik geen idee hoe dat precies moet. Je kunt via Commons foto's uploaden en er rechten aan toekennen, zodat je de foto kunt gebruiken op Wikipedia. De foto moet dus rechtenvrij zijn.
In ieder geval is het artikel al gepubliceerd, dus met het kladblok kunnen we niet veel meer. Omdat het nu voor iedereen te lezen is, is de kans groot dat iemand het nomineert voor de beoordelingspagina: er schort immers nog wat aan het artikel. Dat is te voorkomen door er een zogenaamd 'wiu-sjabloon' op te zetten: werk-in-uitvoering. Dan krijg je wat extra tijd. Thieu1972 (overleg) 8 feb 2019 17:08 (CET)
Aanvulling: de foto is op zich goed gegaan, alleen werkt PDF niet zo lekker. Is het mogelijk om de foto in een JPEG om te zetten? Thieu1972 (overleg) 8 feb 2019 17:19 (CET)

Ik wil me volledig conformeren aan de stijl die Wikipedia hanteert , de beschrijving is zoals ik die opgetekend heb uit eerste en tweede hand, het militaire verleden is volledig bekend bij Defensie. Het op te richten fonds, The Soldiers of the House of Orange , is een fonds in oprichting waar CND. $ 200.000 is gestort gaat worden zodat jaarlijks een beurs uitgekeerd gaat worden van 10.000 canadese dollar.

Gaarne feedback om deze pagina zo goed mogelijk te krijgen zodat voor iedereen dit wil online informatie kan lezen over de verzetsheld Otto Bekius.

mvg,

Martijn Schapink

Ik heb inmiddels het een en ander aangepast. De stijl is nu conform Wikipedia en de taal is zakelijker geworden. Een aantal persoonlijke zaken heb ik weggehaald, omdat ze niet echt ter zake lijken te doen of onnodige privé-info geven.
Het is belangrijk dat de tekst wordt onderbouwd door bronnen; gelukkig is er een site met duidelijke informatie. Ik weet niet of er nog meer (online) bronnen bestaan waarin Bekius wordt genoemd? Zo ja, dan kan het nooit kwaad om die toe te voegen.
Het fonds is nog een beetje moeilijk om uitgebreid te benoemen. Een encyclopedie bespreekt in principe alleen zaken die gebeurd zijn, dus een fonds dat nog van de grond moet komen, is een lastige. Ik zou aanraden om de informatie nu nog beperkt te houden en pas uit te breiden als alles echt loopt, en dan bij voorkeur voorzien van een onafhankelijk bron die er over bericht (zoals bv een krant).
PS Het is handiger om je reactie af te sluiten met 4x het tekentje ~. Wikipedia zet die vier tekentjes dan automatisch om in een handtekening met tijdstip. Dat scheelt ruimte op de pagina. Thieu1972 (overleg) 8 feb 2019 18:24 (CET)

@Thieu1972, Dank voor de feedback, ik heb de foto inmiddels aangepast en die is online in een JPG file, er was nog een bron die ik genoemd heb maar die is door jouw verwijderd, ik begrijp eerlijk gezegd niet waarom, die is de stichting Alde Fryske Tsjerken waar mijn oom geld aan gedoneerd heeft zie volgende weblink : http://aldefrysketsjerken.nl/a/Nieuws/saft%7Cfe38896c-4e45-49d2-b242-509115a01b42/saft%7Cc1292633-4208-4d46-9efd-60b601703807/ . De opmaak zoals gedaan door jouw is een hele verbetering en in lijn zoals ik verder op Wikipedia zie, ik ben als volle neef en familielid baised, maar heb geprobeerd het verhaal zo onafhankelijk mogelijk op te schrijven. Je hebt gelijk dat er in wikipedia gesproken wordt over zaken die er gebeurd zijn, er zijn twee onafhankelijke bronnen, kranten in Friesland ( Leeuwaarder Courant en Friesch Dagblad die verslaggeving gedaan hebben bij de bijzetting, wellicht dat ik die als bronnen eventueel opvoer. Nogmaals dank voor de hulp en maar afwachten wat er verder voor commentaar komt.

Mschapink (overleg) 8 feb 2019 18:42 (CET) Ik heb twee krantenartikelen als scan ( JPG file en wil die als referentie bron toevoegen aan de Wikipedia pagina van Otto Bekius. Hoe kan ik dit het beste doen, de layout moet net zoals de huidige layout zijn. Ik heb de files geupload naar Wikimedia Common. Het moet in lijn zijn wat er momenteel staat, de foto heb ik aangepast in een eigen foto aangezien de oude foto toestemming vereist zoals ik een bericht gekregen heb, , dit zijn de link(s) :

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Friesch_dagblad_O._Bekius.jpg , https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Leeuwarder_Courant_O._Bekius.jpg of

Bestand:Friesch dagblad O. Bekius.jpg
Friesch dagblad O. Bekius
Bestand:Leeuwarder Courant O. Bekius.jpg
Otto Bekius bijzetting Britsum

gaarne advies om twee bronnen toe te voegen.

Met vriendelijke groet, Martijn Schapink Mschapink (overleg) 9 feb 2019 11:57 (CET)

Ik heb in overeenstemming is met wat op Wikipedia gebruikelijk is door referenties toegevoegd in de Wikipedia van Otto Bekius, ik heb bij de referenties de verwijzingen naar de door mij ge uploade krantenartikelen gelinkt.

mvg,

Martijn Schapink Mschapink (overleg) 9 feb 2019 13:09 (CET)

Ik heb i.p.v. een doorlink naar een scan van het artikel de website link van de Leeuwaarder Courant opgenomen als referentie, gaarne feedback of dit wel auteursrechtelijk mag, tevens ben ik van plan beide journalisten van de Leeuwaarder Courant en Friesch Dagblad toestemming te vragen voor publicatie van de artikelen over Otto Bekius Mschapink (overleg) 10 feb 2019 13:46 (CET)

Afbeeldingen verwijderd[bewerken]

Dag Martijn Schapink, allereerst bedankt voor het nieuwe artikel. Ik vraag me alleen nog af of er een bron gegeven kan worden voor het genoemde fonds?

Daarnaast konden de krantenartikelen niet zomaar onder een vrije licentie vallen: in dat soort gevallen is altijd duidelijke toestemming nodig van de rechthebbende. Vanwege die auteursrechtenschending heb ik je afbeeldingen laten verwijderen. Dat betekent overigens niet dat je ze niet als bron mag gebruiken: ik heb gezien dat de artikelen bestaan maar daarnaast zou iedereen in theorie de kranten in een archief kunnen gaan opvragen.

Succes verder op Wikipedia! Mvg, Encycloon (overleg) 10 feb 2019 01:49 (CET)

De bron van het op te richten fonds is het onderdeel van het testament van mijn oom en tante, met de clausule dat er Cnd. 200.000,- in een fonds moet komen met de naam The Soldiers of the House of Orange , dit is vrij privacy gevoelige informatie.

Om te laten zien wat voor importantie en aan gegeven wordt. Ik heb afgelopen donderdag een gesprek gehad met de heer Prof. Dr. Ben Schoenmaker ( directeur van Nederlands Instituut van Militaire Historie ), om en een ander te bespreken hoe dit fonds in wording gaat worden, dit zal nog wel enig tijd duren. Pas als de gelden uit de nalatenschap vrij komen en het fonds in de steiger gaat komen is hier naar alle waarschijnlijkheid volgend jaar een weblink mogelijk met verwijzing naar de Universiteit van Victoria in Canada, ik kan als daar aanleiding voor is dit gedeelte eerst weglaten totdat dit uiteindelijk zijn vorm heeft gekregen.

Ook het Koningshuis is op de hoogte gebracht via het zg. Militaire Huis, per brief , en houdt de ontwikkelingen nauwkeurig in de gaten.

Jammer dat de berichten van de interviews, toentertijd op 15 oktober gemaakt, niet meer zichtbaar zijn. Is het een idee dat ik zelf aan de Leeuwarder Courant en het Friesch Dagblad toestemming vraag om de artikelen zichtbaar te maken, ik begrijp dat Wikipedia de Auteursrechten niet wil overtreden. Ik zal in de HTML tekst ook de verwijzing link binnen de pagina weghalen, die staan nog als referentie link met nummer 2 en 3 in de tekst.

Gaarne je advies, ik zit er tevens over te denken, aangezien ik contact heb met de VOA ( Vereniging Officieren Artillerie ) om hiervoor een Wikipedia pagina aan te maken, illustere militaire collega's en persoonlijke vrienden van mijn Oom waren hier ook lid van, de volgende hebben een eigen Wikipedia pagina, Ted Meines /https://nl.wikipedia.org/wiki/Ted_Meines , Ben Bouwman / https://nl.wikipedia.org/wiki/Ben_Bouman .

mvg,

Martijn Schapink (p.s. Ik wil mij volledig conformeren aan de regels van Wikipedia, vandaar de verandering van foto in een eigen genomen foto) Mschapink (overleg) 10 feb 2019 12:17 (CET)

Ik heb de referentie naar de bron van de Leeuwaarder courant naar de weblink van de krant zelf gedaan, ik ga ook toestemming vragen aan het Friesch dagblad om het krantenartikel online te publiceren. Gaarne feedback of dit zo goed is. Mschapink (overleg) 10 feb 2019 13:48 (CET)

Het lijkt me dan inderdaad goed om het fonds pas te vermelden als er in 'openbare' bronnen over bericht is.
Over het VOA is best wat krantenmateriaal beschikbaar (misschien is er ook nog wat te vinden in boeken of tijdschriften?), dus ik denk dat een artikel daarover wel zou kunnen. De website van de organisatie zelf is wat minder geschikt, omdat het geen onafhankelijke bron is. Voor feiten kan het terughoudend wel gebruikt worden.
Ik ben geen auteursrechtenkenner, maar volgens mij moet het Friesch Dagblad dan toestemming geven via deze procedure. Zoals gezegd: het maakt voor het artikel niet uit of de bron online te vinden is. Mvg, Encycloon (overleg) 10 feb 2019 14:01 (CET)

Goed voordat ik verder ga breng ik de weblink weer naar de toestand die daarvoor was, dus bronvermelding alleen. Ik ga vandaag toestemming vragen aan beide kranten of ik dit mag publiceren online bij Wikipedia. In lijn met wat ik eerder heb besproken zal ik de Soldier of Orange fund vermelden dat dit onder constructie is en dat hier later meer over bekend gaat worden, indien mede Wikipediaan dit niet goed vinden verwijder ik het artikel, echter op dit moment wil ik hier landelijke bekendheid aan geven. Gaarne jullie interne overleg what to do. Mschapink (overleg) 10 feb 2019 14:12 (CET)

Ik heb de weblink weer teruggeplaatst. Dat het online te raadplegen is, mag best in de voetnoot verwerkt worden.
Wikipedia is niet het aangewezen medium om iets brede bekendheid te geven wat nog geen bekendheid heeft gekregen in secundaire bronnen. Je zult dus eerst bijvoorbeeld een persbericht moeten sturen naar kranten. Zodra die erover gaan berichten, blijkt dat het onderwerp relevant genoeg is om ook op Wikipedia te vermelden. Een encyclopedie is niet bedoeld voor nog niet bekende kennis zeg maar. Het gedeelte over het fonds heb ik daarom onzichtbaar gemaakt in het artikel. Encycloon (overleg) 10 feb 2019 14:31 (CET)

Prima , zodra ik meer weet van het op te richten Fonds, en er bronvermelding is zal ik dit weer toevoegen. Zoals ik van een andere Wikipedia auteur begrijp , gaat het op Wikipedia wat er daadwerkelijk heeft plaatsgevonden. Het fonds wordt al wel in beide krantenartikelen genoemd, maar dat was natuurlijk met een interview met mijzelf. Ik wacht tot de contouren van het fonds in oprichting duidelijk zijn. Mschapink (overleg) 10 feb 2019 14:36 (CET)

Dat het in het testament staat, is natuurlijk wel een feit dat in een bron is terug te vinden. Ik heb het daarom op deze manier in het artikel verwerkt. Encycloon (overleg) 10 feb 2019 14:46 (CET)
En die link naar de bronvermelding mag auteursrechtelijk wel: op die website is het auteursrechtelijk beschermd maar je mag wel naar de website linken. Encycloon (overleg) 10 feb 2019 14:47 (CET)

Mooi, dat is op dit moment het beste, we moeten afwachten wat er daadwerkelijk uit het testament als wens verwezenlijkt wordt, mijn tante heeft al een Fonds op naam, daar is al een ton heen gegaan en daar gaat nog Cnd. $ 100.000,- heen , zie volgende weblink :

https://www.uvic.ca/registrar/safa/entrance-scholarships/dept/history.php ( Hutchinson - Bekius Scholarship in History )

Dit om te laten zien dat wat ik zeg erg serieus is, de directeur van het NIMH heeft een kopie gekregen van het testament betreffende het fonds en gaat waarschijnlijk overleggen , aangezien hij hoogleraar is van de Rijksuniversiteit van Leiden, om Nederland hier in te gaan betrekken.

Dank voor de hulp zover, fascinerend om een Wikipedia tot leven te wekken op zo'n accuraat mogelijke manier, wellicht als de VOA dit wil doe ik het ook voor deze organisatie. Mschapink (overleg) 10 feb 2019 14:56 (CET)

Verplaatste bewerkingen[bewerken]

Beste Mschapink,

In het verleden heb je bewerkingen gedaan op pagina's die op een volglijst staan. Ter verbetering van de kwaliteit van Wikipedia zijn de nog niet goedgekeurde artikelen van deze volglijst verplaatst naar de naamruimte van de aanmaker. Als je vindt dat een of meer van deze pagina's wel in de hoofdnaamruimte passen, kan je via deze pagina een verzoek daartoe aan de moderatoren doen.

Met vriendelijke groet, RonnieBot (overleg) 11 sep 2019 07:11 (CEST)

Oorlogsvrijwilliger[bewerken]

Zou je artikelen die nog lang geen artikel zijn, niet beter opslaag in je Kladblok? De link daarvoor staat boven in je scherm. Als het dan af is, kun je de tekst in een artikel plakken. Edoderoo (overleg) 21 sep 2019 12:13 (CEST) Je hebt gelijk, ik zie dat er wel specifiek paginas op Wikipedia zijn voor oorlogsvrijwilliger in Nederlands Indie maar niet voor Nederland gedurende WO II, wellicht kan jij meedenken hoe deze pagina vorm te geven, zoals ik begreep vanuit het perspectief van mijn inzicht, waren er duizenden jonge mannen en vrouwen die hier zich voor aanmelden. Niet onbelangrijk om te vermelden op Wikipedia lijkt mij. Mschapink (overleg) 21 sep 2019 12:22 (CEST)

Ken je waybackmachine?[bewerken]

Hoi M, ik zag dat je op De pagina van onze koning een dode link had weggehaald. Wist je dat je met de waybackmachine dode links kunt herstellen? De link die je had verwijderd was weer terug te vinden ! dit is de bewuste (gearchiveerde) pagina. Vr groet Saschaporsche (overleg) 14 dec 2019 14:21 (CET)

Vier tildes[bewerken]

Hoi M, Ik zie dat je af en toe vergeet om je overlegbijdragen te ondertekenen met je “handtekening”. Ben je je daar van bewust? Ik onderteken altijd door 4 maal een tilde: ~ te toetsen. Ook onderaan in het “hulpvak” dat je ziet als je iets bewerkt staan de “vier tildes” als hulpmiddel. Vr groet Saschaporsche (overleg) 14 dec 2019 20:17 (CET) Je hebt gelijk, ik weet dat het ondertekenen met 4 keer tildes is,dat was ik vergeten.

Bij deze en nogmaals dank voor het meekijken op de Wikipedia pagina van onze koning, ik heb een commentaar geleverd bij de overleg pagina ervan, ik ben ook van mening dat de hofdames niet genoemd moeten worden op de Wikipedia pagina van de koning, dan zou je ook zijn kamerheren moeten noemen, maar kijken wat de experts vinden, Mschapink (overleg) 14 dec 2019 22:22 (CET)