Cruysbergen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Cruysbergen
Natuurgebied
Cruysbergen (Noord-Holland)
Cruysbergen
Situering
Land Nederland
Locatie Noord-Holland
Coördinaten 52° 16′ NB, 5° 8′ OL
Dichtstbijzijnde plaats Bussum
Informatie
Oppervlakte 0,38 km²
Beheer Goois Natuurreservaat
Foto's
vanaf de oostzijde

Zanderij Cruysbergen is een natuurgebied van het Goois Natuurreservaat bij Bussum. Het gebied van 13 hectare ligt tussen Bussum, de Hilversumse Meent en de Franse Kampheide. Het gebied is een schakel tussen het Gooi en het Vechtplassengebied (Laegieskamp en Naardermeer) en maakt deel uit van het project "Poort Naardermeer", onderdeel van "Heel de Heuvelrug".

Ontzanding en akkerbouw[bewerken | bron bewerken]

In de 19e eeuw werd Cruysbergen gebruikt voor zandwinning. De vaarten in het gebied werden daarbij gebruikt voor afvoer van het zand naar Amsterdam. Aan het eind van de 19e eeuw werd het ontzande noordelijke deel ingericht als akkerland. De rechte lijnen van de bomen en sloten getuigen daar nog van. In het zuidelijke deel werden villa's gebouwd.

Herinrichting[bewerken | bron bewerken]

In 2005 werd het gebied opnieuw ingericht waarbij de bovenste, voedselrijke, grondlaag van ongeveer 10-15 cm werd afgegraven. De grond werd gebruikt voor de afbouw van de natuurbrug Zanderij Crailoo. De afgegraven delen werden tot poelen omgevormd. Eind 2007 werd een klein gemaal aangelegd aan de Hilversumsemeentweg bij de Meikevermeent, zodat water van de gordelgracht naar Cruysbergen kon worden geleid. In 2008 is de voormalige boomkwekerij tussen de zanderij en de Nieuwe 's-Gravelandseweg aangekocht. Ook hier werd de vruchtbare bovengrond afgegraven. Om het open karakter van het landschap te handhaven worden Schotse Hooglanders ingezet. Het beheer is erop gericht om voedingrijk water te weren en voedselarm water in het gebied te laten. De voedselarme grond en het aanwezige kwelwater vormen geschikte omstandigheden voor specifieke planten. In het gebied groeit dopheide, klokjesgentiaan, stekelbrem, struikheide, Spaanse ruiter, veenpluis en kale jonker.

Villa Cruysbergen[bewerken | bron bewerken]

In villa Cruysbergen tussen Hilversum en Bussum was tussen 1898 en 1907 de landbouwkolonie Walden van schrijver en psychiater Frederik van Eeden gevestigd.