Kale jonker

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kale jonker
Cirsium palustre
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade:Campanuliden
Orde:Asterales
Familie:Asteraceae (Composietenfamilie)
Onderfamilie:Cichorioideae
Geslachtengroep:Cardueae
Geslacht:Cirsium (Vederdistel)
soort
Cirsium palustre
(L.) Scop. (1772)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Kale jonker op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Sumpfkratzdistel uf1-1-.jpg

De kale jonker (Cirsium palustre) is een twee- of meerjarige vederdistel in de onderfamilie Carduoideae van de composietenfamilie. Ze overwintert met winterknoppen onder of net boven de grond. Ze is monocarp.

  • Fries: Houtstikel
  • Engels: Marsh thistle
  • Frans: Cirse des marais
  • Duits: Sumpf-Kratzdistel

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

De 60-120 cm hoge plant is zeer algemeen op open, vochtige omgewerkte grond. Langs de stengel staan de stekelige, tot aan de top gevleugelde bladeren. Deze bladeren zijn bochtig veerspletig, met twee- tot drielobbige slippen. De stengel is meestal hooguit aan de top vertakt.

De roodpaarse bloemhoofdjes zijn kort gesteeld en staan in kluwens. Zeldzaam komen ook witte bloemhoofdjes voor. De kluwens zijn vrijwel bladloos. De bloeiperiode valt in de periode juni tot en met september. De omwindselbladen zijn vaak paars aangelopen en zwak stekelig.

De kruising Cirsium dissectum × palustre is een tussenvorm tussen de beide ouders die op dezelfde plaatsen als Cirsium dissectum voorkomt.

Ecologie[bewerken | brontekst bewerken]

Het verspreidingsgebied beslaat Noord- en Midden-Europa, en loopt in Azië door tot in West-Siberië. In Midden-Siberië is ze zeldzaam. In Noord-Amerika is ze ingevoerd.

Ze komt o.a. voor in de plantensociologische groep Molinietalia. Ze is gastheerplant voor Aethes cnicana, Epiblema cirsiana, Scrobipalpa acuminatella, Scrobipalpa pauperella en in Finland voor Autographa gamma.

Plantengemeenschap[bewerken | brontekst bewerken]

De kale jonker is een kensoort voor de Molinietalia, een orde van plantengemeenschappen van bloemrijke, vochtige graslanden op matig voedselrijke bodems.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]